Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur stor är en "normal" penis?

Jag skulle vilja veta lite om det finns någon undersökning där man tittat på hur stor en "normal" penis är.

En undersökning, som vi brukar hämta våra uppgifter ifrån, är gjord på ca 2300 fullvuxna västerländska män. Måtten togs på penisar i erigerat tillstånd (dvs när de hade stånd). I den undersökningen så framkom att:

- 95% hade en penis som var mellan 9-22 cm
- 1% hade längre än 22 cm
- 4% hade en penis som var mindre än 8 cm
- De allra flesta (dvs 75%) av alla penisar var mellan 12-18 cm
- Medellängd 15 cm
Allt räknat vid stånd och mätt från blygdbenet på ovansidan av penis.

När det gäller omkretsen så kom man fram till följande:
- De flesta låg mellan 8-12 cm i omkrets
- Medelomkrets 10 cm
Måtten togs vid roten av penis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tjock är en normal penis?

Jag undrar hur tjock, det vill säga vilken omkrets en "normal" penis har? Alltså genomsnittspenisen.

Enligt en undersökning på fullvuxna västerländska män så har de flesta en penis mellan 8-12 cm i omkrets. Detta mätt vid stånd vid penisroten, självklart finns det stora skillnader.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag få större penis på något sätt?

Jag undrar om man kan få större penis på något sätt fastän den har växt klart?

Det går att förstora penis med hjälp av hormoner om det görs tidigt i puberteten. Det används på män som på grund av någon hormonell sjukdom inte av egen kraft kommer i puberteten. Har man en normal pubertet används detta inte.

Du skriver inte hur stor din penis är vid erektion så det går inte att bedöma ditt behov av en större penis. Men du bör veta att 95% av alla vuxna västerländska män har en erektion som ligger mellan 9-22 cm (de flesta mellan 12-18 cm). 1% är större än 22 cm och 4% är mindre än 9 cm. Detta mätt med linjal på ovansidan av erektionen. Från blygdbenet, det hårda benet strax ovanför penisroten till toppen på ollonet. Medellängden är 15 cm. Det är även så att man inte kan jämföra sig med andra män i slakt tillstånd för en mindre penis i slakt tillstånd växer oftast mer än en större. Skall man mäta penis så görs detta när man har stånd. När det gäller grovhet så är de flesta 8-12 cm i omkrets vid roten.

Det finns metoder som eventuellt kan fungera att förstora penis men det man vinner i längd förlorar man ofta i tjocklek. Ingen av metoderna är något att rekommendera.

Innan du gör några förändringar på din kropp bör du absolut att prata med en på området kunnig person. Det är aldrig fel att få lite perspektiv på sina funderingar och kanske finns lösningen på närmare håll än du tror. Det kan du göra på till exempel en ungdomsmottagning (om du har åldern inne för detta) eller på en läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Penisstorlek på en 14-åring

Hur lång är en normal penis på en 14 åring?

Vi har ingen undersökning som visar på hur en penis normalt sett ser ut storleksmässigt i din ålder, eftersom det är så otroligt olika från kille till kille, beroende på var i pubertetsutvecklingen man befinner sig. När man är 14 år så håller penis på att växa och den kan fortsätta med det ända upp till 18-20-års åldern.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man träna så att penisen blir större?

Kan man fylla penisens svällkroppar med mer blod genom någon speciell träning så att man får större kuk? Det vill säga så att man succesivt tränger ut svällkropparna så att de klarar av mer och mer blod för varje gång. Svällkropparna är väl som muskler va?

Svällkropparna är inte som muskler. Muskler kan man träna att bli större, det kan man INTE med svällkroppar. Det som man eventuellt kan göra är att töja på svällkroppar men det man vinner i längd förlorar man i bredd, volymen blir med andra ord densamma. De som på nätet säljer olika träningsmetoder är bara ute efter pengar - det går alltså inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Prickar på penisen

Sedan några år tillbaka har jag som vita prickar på ollonets kant. Jag har också liknande prickar på pungen. De ser ut som små finnar. Ibland syns de knappt och är få, ibland är det många och tydliga. De gör inte ont, och jag håller en bra hygien, duschar och tvättar mig varje dag. Jag är 18 år och oskuld och har aldrig gjort något sexuellt med någon annan så det kan inte vara någon könssjukdom. Vad kan det vara?

Det du bekriver är sannolikt talgkörtlar som finns överallt på kroppen, men som syns tydligare på könet eftersom att det inte finns något underhudsfett där. Talgkörtlarna finns för att göra huden smidig och du skall därför inte göra något åt dem.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det nödvändigt att dra ner förhuden helt när man har sex?

Jag har sett på bilder och annat att män när de runkar drar ner förhuden så att den är under ollonkanten. Är det nödvändigt när man ska ha sex? När jag onanerar drar jag inte ner den så långt och det är ju skönt ändå.

Det finns inte några rätt eller fel när det gäller onani eller annan sex. Troligen gör vi alla på många olika sätt, det viktiga är att det känns bra för dig. Tycker du att det är skönt som du gör så finns det inte någon anledning att ändra – gör som du själv gillar med andra ord.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Huden på ollonet flagnar

En dag efter jag hade haft sex med en tjej så kliade det på penisen. Huden flagnade och började ramla av både på ollonet och på toppen av förhuden. Jag fick massor av flensost. Det tog fyra veckor innan problemet försvann. Nu när vi haft sex igen så hände samma sak igen. Jag har prövat att tvätta mig med enbart ljummet vatten, utan tvål, men jag vet inte om det hjälper. Problemet verkar vara direkt kopplat till att jag har sex med henne. Kan det vara så att vissa könsorgan inte "passar" med varandra?

När det gäller klåda och fjällning på penis så kan detta vara en irritation av något slag som ofta försvinner av sig själv, precis som du upplevt. Irritationen kan uppkomma av olika orsaker. Allt från kontekten med din partner till att du tvättar sig för mycket med tvål under förhuden.

Fortsätt att tvätta med endast ljummet vatten, gnugga rent med tummen. Tvål är starkt och irriterar ofta slemhinnorna. Tvätta även av penis med ljummet vatten efter samlag så att du tvättar bort eventuellt slidsekretet, även glidmedel och kondomer (som ofta är behandlade med glidmedel) kan irritera. Skulle inte detta hjälpa så kan du få hjälp på en läkarmottagning eller ungdomsottagning.

Har ni haft oskyddat samlag och om ni inte är testade för könssjukdomar så bör ni testa er båda två, då till exempel klamydia kan ge lite diffusa besvär.,

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis luktar illa

Jag har en fråga om min penis. Det är så att den kan lukta illa ibland när jag drar tillbaka förhuden. Detta har pågått i 1,5- 2 månader. Jag tvättar den ofta på grund av att jag tränar ofta. Min fråga är om det kan röra sig om vanlig klåda eller möjligtvis svamp. Jag har haft samma partner i ett år och antar att könssjukdom är att utesluta.

Ibland kan det samlas överskott (smegma, "flänsost") under förhuden av det talg som bildas för hålla huden mjuk. Det kan lukta. Det är bara att tvätta bort det med ljummet vatten. Eftersom du tvättar dig ofta är det risk att du torkar ut den tunna huden på penis, det är antagligen det som ger dina besvär. Tvätta bara med ljummet vatten just där, inte med tvål eftersom att det torkar ut huden för mycket och gör huden mer irriterad. Att lufta ollonet är bra om bara inte huden är uttorkad redan innan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad har strängen för funktion?

Mellan förhuden och ollonet sitter en sträng. Vad har den för funktion? Vad händer om den går av vid ett samlag? Har det någon betydelse för det framtida sexlivet eller får man svårare att få barn?

Strängen eller Frenulum som den heter på latin är till för att föra vibrationer vidare från ollon till själva penis så att killar kan få utlösning samt att den stänger urinröret vid stånd så att urinröret inte fylls upp av till exempel slidsekret. Denna sträng kan ibland vara lite kort och den kan spricka lite, men detta brukar läka av sig själv på ett par veckor men man kan få avstå från sex ett par veckor annars kan såret gå upp igen. Strängen påverkar inte förmågan att bli förälder och en del av strängen sitter på insidan av huden så även om det blir en spricka eller att den går av en bit så funkar den som det skall göra. Har man besvär av detta och att den är för kort så kan man få hjälp med detta på en ungdoms- eller läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt