Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Varför får man "kåtolja"?

Jag har ett rätt enkelt problem som kanske inte går att lösa, men jag skulle ändå vilja veta lite mer om det. Det är så att när jag har erektion så får jag ju så kallad "kåtolja" eller försats som det ju också heter. Jag tycker att det är rätt jobbigt och det kan kännas pinsamt om tjejen känner att det är kladdigt. Det sägs ju att det är olika mycket på olika personer. Men man vet ju inte vad som är mycket försats och vad som är lite. Vad beror det på egentligen att killar får detta? Är tanken att det ska fungera som ett glidmedel?

Det är som du skriver att det är lite olika hur mycket ”kåtolja” som det kommer. Vanligen kommer det mer i början av ett förhållande för produktionen kommer igång när män tänker på sex och är upphetsade. I början kan det vara lite mer spännande vilket gör att man får en större produktion, men det är som sagt olika. Glidmedlet kommer från två körtlar som heter Cowpers körtlar och vätskan har som uppgift att smörja, rena och öppna upp urinröret innan utlösning.

Du tycker att detta är jobbigt men det är troligen något som du får leva med. Kvinnor vet också ofta hur män fungerar och har erfarenhet av detta så om du berättat för din partner så vet hon ju om det. Försök att vända på det, om din tjej är fuktig i slidan – tycker du då att det är jobbigt?

Om du haft oskyddat samlag så finns det alltid en risk för en könssjukdom. Det kan även påverka denna sekretion så testa dig för säkerhets skull.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ska förhuden vara helt tillbakadragen här man har samlag?

Jag har svårt att dra tillbaka min förhud. Är förhuden tvungen till och vara helt tillbakadragen när man har samlag?

Vanligen skall man kunna dra tillbaka förhuden helt över ollonet så att man kan tvätta sig ordentligt men det är inte något måste för att kunna genomföra ett samlag.

Skulle det vara så att du har för trång förhud så är detta ett vanligt problem för många män och det är vanligtvis också något som man relativt enkelt kan åtgärda. Det går inte att undersöka dig i detta media så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella. Dels så kan det hjälpa med en salva som kan smörjas på eller kanske behövs det en liten operation, vilket görs på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på - att jag skriver så är att du måste gå till en mottagning, till exempel ungdomsmottagningen för en undersökning. Går du till ungdomsmottagningen är detta gratis. Att använda salvan gör inte ont och skulle man behöva operera så får man självklart bedövning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför krymper min penis när jag tränar?

När jag har gymnastik i skolan så brukar alltid min penis krympa och bli cirka 6 cm lång. Vad kan detta bero på?

Penisstorlek beror på hur mycket blod det finns i penisens svällkroppar. När man ägnar sig åt fysiska aktiviteter behövs blodet på andra ställen i kroppen, så därför kan den minska något i storlek under träningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns det för omskurna killar och gör man på något annorlunda sätt?

Jag har precis träffat en kille som är omskuren och jag skulle därför vilja veta lite mer om detta. Jag har hört att det är skönare för en kille med förhud, än för en utan, att ha samlag? Stämmer det? Hur kan man tillfredställa en kille utan förhud på annat sätt än genom samlag?

Det råder lite delade meningar om skillnaden i känsla mellan de som är omskrurna och de som har förhuden kvar. Vissa hävdar att huden blir lite hårdare och därför mindre känslig för beröring. Andra menar att det inte är någon skillnad i känslighet. Därför är frågan är inte helt lätt att svara på.

Det man kan säga är att det sällan är någon avgörande skillnad och att de individuella upplevelserna ändå skiljer sig åt.

Enda skillnaden i teknik är att man inte kan runka av killen genom att dra förhuden fram och tillbaka (som ju är ett vanligt sätt), utan man får hitta andra sätt för smekningar. Ofta utvecklar killar utan förhud ett sätt att onanera på, så du kanske kan fråga honom vad som känns skönt. Endel väljer att använda lite glidmedel som hjälp för att det ska gå lättare. När det gäller oralsex så är det ju inga större skillnader.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur smakar sperma?

Jag skulle vilja veta hur sperma smakar.

Hur sperma smakar finns det nog en mängd olika svar på beroende på vem man frågar. Men eftersom sperma till viss del består av prostata sekret så kan man nog ändå säga att det smakar salt och bittert metalliskt, prostatasekretet ger den just dessa egenskaper.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan nervositet påverka min förmåga till erektion?

Med min förra tjej blev jag nervös när vi skulle ha sex så jag fick inte upp den men det gick över med tiden. Samma sak händer igen med min nya tjej. Jag är nervös nästan hela tiden. Det känns som att jag har en klump i magen. Jag får stånd men inte så hårt. Kan det vara för att jag är nervös? När jag onanerar så får jag stånd nästan som vanligt, men ändå inte. Kan det bli så när jag oroar mig hela tiden och att det löser sig när spänningarna släpper?


Du är absolut inte ensam! Du tycker att detta är jobbigt men du skall veta att det är vanligt med ståndproblematik! Oro, nervositet och stress är några av de vanligaste orsakerna till att ståndet sviktar, precis som du skriver. Det är även så att när man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Ett sätt att hantera problemet är att smeka varandra på massa olika sätt utan att stoppa penis i slidan. Då gör det ju inget om den är lite slak, det kan vara skönt ändå. Tillfredsställ varandra på alla andra möjliga sätt men strunta i samlaget. Försök alltså att inte tänka på det, det gör som sagt inte något om penis är lite slak om man hittar på annat under tiden och då brukar också ståndet komma tillbaka när "pressen" att ha stånd inte är så stark.

Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, doping, droger, snus och rökning så gör du något av detta så är rådet att sluta. Speciellt rökning och snusning är dåligt för ståndet.

Av din beskrivning låter det som du även har lite problem att få hård erektion när du är själv (onani) så unna dig ett besök på till exempel en ungdomsmottagning eller en hud/ven-mottagning på sjukhuset och prata med någon där så det inte beror på något annat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur mäter man omkretsen?

Vad är medelomkretsen på "en penis" och var ska man mäta någonstans? Där den är som tjockast eller?

Enligt en undersökning på fullvuxna västerländska män så är medelomkretsen vid stånd, mätt vid roten av penis, mellan 8-12 cm. Medelomkretsen är i samma undersökning är 10 cm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blåsor runt ollonkanten

Jag har ett litet problem. Jag har typ finnar eller någonting under ollonets kant. Det är ganska många. Det har aldrig kliat eller gjort ont, men jag tycker att det ser äckligt ut. Hur får jag bort det?

Det du beskriver låter som något som heter Penila Papler, eller hudtaggar som det brukar kallas på svenska. Detta är något som de flesta män har, vissa har stora och andra lite mindre. De skall med andra ord finnas och det visar sig att om man försöker att operera bort dem så brukar de växa tillbaka igen. Detta är inte någon könssjukdom eller något som överförs sexuellt. Nu kan jag inte utan en undersökning ge dig ett garanterat svar men detta kan du få på till exempel en ungdomsmottagning, hud- och venmottagning eller på din vårdcentral. Har du haft oskyddat samlag så kan det vara klokt att testa sig för könssjukdomar samtidigt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kliar och huden lossnar på snoppen

Huden på snoppen lossnar och det kliar mycket. Vad är detta och vad kan jag göra åt det?

Det låter som om du har en irritation av något slag eller att du möjligen tvättar dig för mycket med tvål. Under förhuden har man ibland något som heter flensost som består av hud och talgrester som kan se ut som hudavlagringar. För att komma över detta kan du testa att bara tvätta dig med ljummet vatten underförhuden och gnugga rent med tummen men inte använda någon tvål alls, det är mest irriterande.

Ibland kan man behöva en salva för att komma över problemet och detta kan du få på till exempel en hud/venmottagning eller ungdomsmottagning där du bor. Har du haft oskyddat samlag så kan du även testa dig för könssjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Dåligt tryck i "sprutet"

När det går för mig så sprutar inte sperman, utan den rinner liksom bara ur penisen. Vad beror det på?

Det är vanligt att sperman inte sprutar - det är vanligare att det kommer mer som en "klump" eller rinner. Det är en hel del äggvita i sperman som koagulerar. Hos många män sker denna koagulering redan i urinröret vilket göra att sperman kan vara lite klumpig och inte spruta när det kommer ut. Inte något konstigt alltså.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt