Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ont i pungen efter hångel

Jag sov hos en tjej härom natten och vi bara hånglade och myste i flera timmar. Så jag var upphetsad ganska länge. Morgonen efter hade jag väldigt ont i pungen. Den var öm och lite svullen. Senare på dagen onanerade jag och det kom väldigt mycket säd, och efter en till två timmar släppte värken i pungen. Kan det ha varit för mycket säd som gjorde ont, eller kan det vara något annat?

Detta brukar kallas Blue Balls, Ballhugg, Ballhojta. Män har alltid haft ett namn på denna företeelse även om det har skiftat över tid och beroende på var i landet du befunnit dig.

Rent fysiskt handlar det om är att när män blir sexuellt upphetsade fylls underlivet, könskörtlarna, svällkropparna och annan vävnad med stora mängder blod. Detta gör att det spänner ut vävnaderna betydligt mer än vanligt. Om man håller vävnaden utsträckt på detta sättet under lång tid kan man till och med få fysiska förnimmelser av det. Dessutom fylls våra könskörtlar av den vätska de producerar till utlösningen, som också trycker på den redan ansträngda vävnaden. Detta ger en diffus värk i underlivet som tilltar i styrka. Då vi har svårt att härleda smärta i underlivet förlägger vi värken till pungen eftersom den har en tendens att stråla ut i pungen. Obehagligt men fullkomligt ofarligt. Får man utlösning töms könskörtlarna på en del av sitt innehåll samtidigt som utlösningen bryter de sexuella signalerna, blodtillströmningen minskar och värken lägger sig. Det är därför inte så konstigt att man trott att det varit farligt att inte få utlösning.

Det är alltså inte farligt att inte få utlösning även om det kan kännas rätt obehagligt. Det går inte heller att se utanpå. För att bli av med detta så är det bästa sättet alltså att få utlösning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gult klet på ollonet

Varje kväll när jag ska onanera så är mitt ollon nästan helt täckt av ett gul-vit tjockt lager av gammal hud (tror jag). Det är kladdigt och luktar väldigt illa. Kan det vara svamp? Jag har haft oskyddad sex med min flickvän och för henne har det börjat klia och svida i underlivet. Under min förhud ser det ut som om jag har en massa lösa skinnbitar. Ibland (sällan) så kan det komma en skummande vätska precis när jag har kissat klart, och efter det börjar det värka och svida i min penis. Vad är det jag har för något?

Det gulvita lagret som du hittar på ditt ollon är antagligen överskott av talg, som produceras för att hålla huden mjuk och smidig. Du kan tvätta bort det med bara ljummet vatten. Om du använder för mycket tvål är det risk att du torkar ut den tunna huden. Det är också bra om du luftar ollonet, när så är lämpligt. Om inte dina besvär försvinner bör du uppsöka en läkarmottagning för att få hjälp. Att det svider när du kissat kan vara tecken på en infektion. Om du vet med dig att du haft oskyddat sex dvs utan att ha använt kondom bör du också gå och testa dig för att utesluta att du inte har en sexuellt överförbar infektion.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sperma har blivit brun

Jag har haft ett "litet" problem under en veckas tid nu. Det är nämligen så att min sperma har blivit klumpig och är lite smått brun. Annars brukar den vara vit. Jag har inga andra symtom, men jag är ändå orolig för detta.

Gammalt blod får en tydlig brun karaktär. Om du har brunfärgad sperma vid upprepade tillfällen ska du kontakta en läkare för att utesluta inflammation i någon av könskörtlarna, Prostatakörteln, Sädesblåsorna eller testiklarna. Utifrån din beskrivning så kan det bero på att det är gammalt blod och i och med det så ska du snarast vända dig till hud/ven-mottagningen på sjukhuset eller ungdomsmottagningen så att de kan ta prover på dig.

När det gäller klumparna i sperman så är detta vanligt, det är vanligare att det kommer mer som en "klump" eller rinner. Det är en hel del äggvita i sperman som koagulerar, detta för att det fungerar så om man har samlag för att bli förälder. Koaglet skall ligga en stund runt kvinnans livmoderhals för att sakta lösas upp och portionera ut spermier i en jämn ström.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vårta på penis

Jag har en fråga angående en vårtliknande böld på mitten av min penis. Jag är inte säker på om det är en vårta eftersom det inte finns några svarta prickar i mitten av den som det brukar finnas på vårtor. Jag har haft den i snart ett år och undrar vad det kan vara.

Tyvärr går det inte att avgöra per mejl vad för slags "böld" du har på din penis. För att kunna besvara din fråga så måste du göra en undersökning. Om du vänder dig till en läkarmottagning exempelvis en hud och venmottagning eller om du är en ung person till en ungdomsmottagning så kan de hjälpa dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När jag får utlösning kommer det ingen sperma

När jag får utlösning så kommer det ingen sperma alls, utan det är en torr utlösning jag får. Vad är det som är fel? Kan min sperma ha slutat tillverkas på grund av att jag har anorexia?

Det är svårt att svara på utan mer information - men om du tidigare fått utlösning och den inte kommer nu så skall du unna dig ett besök på till exempel ungdomsmottagningen så att de kan hjälpa dig och ge svar på vad detta beror på. Det är svårt att tro att det beror på någon anorexi men det finns andra faktorer som kan påverka, hur du gör för att få utlösning, hur ofta du försöker få utlösning, om du får orgasmen (skönkänslan). Det finns också en möjlighet att sperman åker ut "fel" och kommer till urinblåsan och detta är inte helt bra. Som du förstår så är det svårt att svara bättre - så unna dig ett besök på en mottagning så kan de hjälpa dig vidare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför får jag sår på snoppen runt förhuden när jag har onanerat?

Jag får sår på snoppen runt förhuden när jag har onanerat. Varför blir det så här?

Det låter som att du fått "skavsår" på ollonet. Låt huden läka ordentligt innan du onanerar eller har samlag nästa gång. Du kan också prova att smörja in ollonet med någon parfymfri mjukgörande salva, eller med en parfymfri olja. Om det inte blir bättre inom ett tag, eller om besvären återkommer så kan du besöka en läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur "böjd" får penisen vara innan det blir problem i sexlivet?

Hur "böjd" får penisen vara innan det blir problem i sexlivet (är fortfarande oskuld så jag har inte testat det än). Man vill ju inte direkt upptäcka att den är för böjd för att kunna genomföra ett samlag. Jag vet att ni kommer att rekommendera en undersökning, men kan ni ge några mått eller exempel på hur böjd den får vara innan det blir problem.

Du är orolig och det är en vanlig fråga bland män just detta med krökning av penis. Det är inte ovanligt att penis är krokig åt något håll. Krökningen kan vara åt vänster/höger, uppåt/nedåt. Penis är uppbyggd av 3 svällkroppar och om någon av dessa är lite kortare så blir det en snedhet i ståndet. Om man har problem med att genomföra samlag eller att krökningen är mer än 30 grader så kan man åtgärda detta genom en enkel operation. Det är inte farligt och man har utvecklat en metod i Sverige som är ett enkelt ingrepp. De flesta krökningar fungerar bra vid samlag - det är inte många penisar som är helt raka. Skulle det bli aktuellt med operation så görs detta på sjukhuset. Vill du få råd och hjälp om detta så kan du vända dig till din ungdomsmottagning så hjälper de dig vidare. Oftast är det också så att vissa ställningar passar bättre och känns bättre, men detta oberoende av krokighet av penis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Strängen sprack och börja blöda

När jag och min flickvän hade sex så började det blöda på min penis. Det visade sig att strängen på baksidan av ollonet hade gått av, eller i alla fall blivit ett jack i. Nu undrar jag om detta är farligt? Jag har inte ont nu. Det blöder inte och det är inget problem när jag kissar. Skall jag uppsöka läkare så att han/hon får titta på det? Är detta vanligt?

Det är inte så ovanligt att den lilla strängen (frenulum) på undersidan av ollonet brister. Det är inget farligt, det läker för det mesta av sig själv. Du behöver inte gå till någon läkare. Se bara till att hålla det rent och att det får läka ordentligt innan du anstränger den igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att svälja sin egen sperma?

Jag smakade på min egen sperma en gång. Jag undrar om det är farligt på något sätt att svälja sin egen sperma? Är det normalt att män gör det?

Det är ofarligt att svälja sin egen sperma. Det är inte så konstigt att man kanske är nyfiken på hur den smakar. Det kan också kännas upphetsande att svälja den. Det är olika. Man kan ha olika "anledningar" till att göra det, och det är inte onormalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda på ollonet efter samlag

Jag hade sex med en tjej för en vecka sedan. Dagen efter så började det klia på ollonkanten något fruktansvärt och det var som om huden där började flagna. Kan jag ha fått svamp eller något liknande?

Det troligaste är att klådan berodde på att du fått ett "skavsår" helt enkelt. Om besvären håller i sig kan du gå till en mottagning för att bli undersökt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt