Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Det läcker ur penisen när jag är kåt

Det är så att det "läcker" ur penisen innan vi ens börjat med samlaget. Jag känner inte något när det händer. Vätskan är i stort sett är lika mycket som en hel utlösning. Däremot så är det inte lika mycket om jag onanerar.

Det du beskriver har alla män mer eller mindre. Detta är en vätska som kommer från Cowpers körtlar och har som uppgift att smörja och rensa urinröret innan utlösning. Ofta kommer detta när man är kåt och tänker på sex, ibland även vid nervositet. Om man är kåt länge så kommer det mer vätska men om man tar en "snabbrunk" så kan ibland vätskan komma efter själva utlösningen. Vätskan kallas ibland kåtolja eller försats.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var ska förhuden vara när man trär på en kondom?

Det är en sak som jag undrar: När man ska trä på en kondom ska förhuden vara på ollonet eller ska man dra tillbaka den?

Förhuden skall vara tillbakadragen när du trär på kondomen. På kondompaketet hittar du en beskrivning av hur man trär på en kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför får man olika stora utlösningar?

Ibland kommer det bara lite när det går för min kille och ibland sprutar han mycket mer. Jag undrar varför det är så?

Det finns två saker som har betydelse för mängden sperma. Den ena är när mannen hade utlösning senast. Ju tätare utlösningar desto mindre volym. Den andra är upphetsning. Volymen på utlösningen ökar med längden på upphetsningen. Kåt länge = större utlösning. En normal utlösning ligger oftast mellan 3-5 ml i volym (ungefär en tesked). Små individuella skillnader förekommer men mycket mer än 5 ml går inte att få då hela satsen måste få plats i den övre delen av urinröret innan utlösningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i pungen, särskilt efter onani

Det är så att jag sedan en tid tillbaka haft lite ont i testiklarna. Jag gissar att det kan bero på att jag har byxor som sitter för tight där nere eftersom det är efter användning av dessa som värken kommer. Den går över efter en tid, men kan komma tillbaka när jag onanerar. Vad kan man göra åt det? Kan det vara direkt farligt? Jag har även en till fråga som hänger ihop med denna. Efter att jag onanerat så känns testiklarna lite konstiga. Det liksom växer en förhårdnad på undersidan. Oftast försvinner det efter ett tag, men det känns lite obehagligt. Vad kan detta vara och behöver jag vara orolig?

Det är svårt att via e-post och utan en undersökning kunna avgöra vad det kan vara. Generellt kan man säga att som kille skall man alltid vara observant på obehag från denna del av kroppen. Även om det sällan är något farligt skall man ändå undersöka sig för att utesluta sjukdom.

Efter utlösning kan ibland testiklarna dra sig inåt kroppen, detta är helt normalt. Eftersom vi inte vet orsaken till ditt första bekymmer är det svårt att säga om det har något samband med din andra fråga.

Så, för att slippa fundera tycker jag att du skall unna dig ett besök på en ungdoms- eller läkarmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför får jag ingen försats?

När jag är kåt så får jag ingen försats. Vad beror det på? Är det fel på min prostata?

Det är olika hur mycket försats som kommer och det kan även vara olika från gång till gång och från tid till tid. Hos vissa män kan det komma mycket försats i början av ett förhållande. För andra kommer det nästan inget alls. En tredje person kan ha mycket vätska ofta.

Mängden försatsvätska visar inte om det är något fel på prostata. Är du orolig för något så anser jag däremot att du skall unna dig ett besök på till exempel hud/ven-mottagningen på sjukhuset eller ungdomsmottagningen där du bor. Ibland kan det vara bra att testa sig för till exempel klamydia för säkerhets skull, vilket du kan passa på att göra under besöket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att ha stånd länge?

Jag skulle vilja veta om det kan vara farligt att behålla en erektion väldigt länge före utlösning, alltså flera timmar. Kan det försämra potensen? Priapism kan ju som bekant göra det, men gäller det även för sexuellt framkallade erektioner som varar "för länge"?

Sexuellt framkallade erektioner är inte farliga och påverkar inte potensen negativt, även om de pågår under längre tid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är grå sperma med klumpar i något att oroa sig för?

Jag har ett litet "problem" som jag oroar mig för. Min sperma är lite gråaktig och ibland är det som små små klumpar i den. Är det normalt eller är det något fel? Kan jag ha en könssjukdom?

Sperman kan vara vit, gulaktig, gråaktig och näst intill genomskinlig. Att det ser lite olika ut beror på att själva utlösningen består av vätska från massor av olika körtlar. Det är alltså vanligt att sperman är lite olika i färg och konsistens. Om det sedan är någon könssjukdom kan jag inte svara på utan undersökning och provtagning. Har du haft oskyddat samlag så är det alltid en god idé att testa sig för säkerhets skull.

Klumpar eller geléaktig utlösning är också helt normalt. Sperma kommer, som jag skrev ovan, från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60%, kommer från sädesblåsorna. 30% kommer från Prostatakörteln, drygt 5% från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av det manliga urinröret, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna. Vill du veta var allt sitter kolla i någon biologi- eller läkarbok.

Både materialet från Prostata och Sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som är tänkta att koagulera i samband med utlösningen. Den fysiologiska funktionen med detta är att sperman ska "gegga" fast runt livmoderhalstappen uppe i slidbotten. Där ska den sedan sakta lösa upp sig och garantera en lång och jämn portionering av spermier in i livmoderhalskanalen. Det är därför som all sperma inte rinner ut ur kvinnor på en gång. Ibland sker koaguleringen redan i urinröret på män och sperman kan då upplevas som klumpig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har för trång förhud. Vart vänder jag mig?

Jag har för trång förhud och vill att en urolog eller liknande gör en undersökning, men jag känner inte till någon mottagning. Vart kan jag vända mig?

Du kan exempelvis vända dig till en ungdomsmottagning eller till en hud- och venmottagning. I telefonkatalogens "Blå sidor" kan du se vilka mottagningar som finns där du bor. Du kan också vända dig till vårdcentralens husläkare som kan skriva en remiss åt dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer med spermierna om man inte har sex på länge?

Jag har brytit upp från ett långt förhållande och känner inte för sex just nu. Varken tillsammans med någon annan eller på egen hand. Med andra ord - ingen utlösning. Så jag undrar en sak: Vad händer med spermierna om man inte har sex på länge. Byts de ut eller? I så fall vart tar de vägen?

Om inte spermierna kommer till användning bryts de ner och tas upp av kroppen. Det bildas alltså hela tiden nya som ersätter dem som försvunnit.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ont i pungkulorna

Jag har haft ont i mina pungkulor på sista tiden. De är inte ömma när jag tar på dem. Smärtan växlar dessutom mellan kulorna. Det känns mest när jag precis har tömt dem. Jag har träffat en tjej nyligen och har börjat ha sex igen efter ett treårigt uppehåll.

Smärta i testiklarna skall man alltid ta allvarligt. Har du haft oskyddat samlag så finns risken för en könssjukdom och då är det läge att gå och testa sig. Skulle det inte vara en sjukdom så är det viktigt att du blir undersökt så att det inte är något annat som är konstigt. Det kan även bero på att du har samlag mycket och ofta nu vilket kan göra att du blir lite ”trött” i pungen och får lite ont. Rådet är i vilket fall som helst att du vänder dig till en hud/ven-mottagning på sjukhuset eller en ungdomsmottagning så att du kan undersökas och ta prover.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt