Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Det gör jätteont när jag tar på ollonet

Jag är en kille som inte kan ta på ollonet för det gör jätteont när jag tar där. Jag kan heller inte dra tillbaka förhuden. Jag undrar om det kan vara någon sjukdom eller om detta är något vanligt.

Ollonet är mycket känsligt för beröring. Eftersom du inte kan dra tillbaka förhuden blir det extra känsligt. Det är alltså inte fråga om någon sjukdom.

Du kan gå till din skolsköterska eller skolläkare alternativt en ungdomsmottagning för att få en speciell salva som brukar hjälpa mot trång förhud.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knöl i pungen

Hur ska en pung vara? Jag vet inte om det är knölar jag känner men det är ju något mer än bara pungkulor. Det känns bråskliknande och det gör fruktansvärt ont om man bara klämmer försiktigt. De verkar vara lösa inne i pungen? Vad är det? Är det normalt?

Man har en bitestikel runt båda testiklarna som kan kännas lite som ett knippe kokt spagetti. Det kan kännas lite ömt när man trycker där. Men det skall inte göra fruktansvärt ont. Du kan titta lite i en anatomibok om hur det ser ut inne i pungen så är det kanske lättare att veta vad som är vad.

Nu går det inte undersöka dig i detta media och i och med att du är orolig och har ont så anser jag absolut att du skall söka dig till en läkare som undersöker dig. Har du haft oskyddat samlag så kan detta vara tecken på en könssjukdom. Kontakta en hud/ven-mottagning på sjukhuset eller en ungdomsmottagning, de har denna kunskap och kan även ta prover på dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag operera min penis så att den blir grövre?

Vad är normal bredd/omkrets på penis? Kan man operera den bredare och isåfall var hur och vad skulle det kosta samt kan man få bidrag av staten för det?

Det gjordes en undersökning för ett par år sedan där man mätte omkretsen på 2300 vuxna, västerländska män vid erektion. Medelomkretsen blev då 10 cm.

Det går att göra penisen bredare med en operation. Man sprutar då in fett under huden på penis. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är bestående utan efter en tid så kommer den återgå till normal omkrets. Likaså gäller för en penisförlängning. Att göra sin penis bredare kostar ca 30 000 kr. Detta är inget som staten generellt sett subventionerar men vissa undantag finns. De fall som det beviljas är att man lider av en stark psykisk ohälsa på grund av detta, vilket kräver att man har pratat med en kurator/terapeut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är man översexuell om man har morgonstånd varje dag?

Min sambo, som snart fyller 50 år, har morgonstånd nästan varje dag. Är detta normalt? Han säger att det är för att blåsan är fylld. Men stämmer det eller betyder morgonståndet att han är översexuell? Vad kan annars vara orsaken till ståndet? Drömmer han snusk eller vad?

Morgonstånd är en helt normal företeelse och alla män har det om man sover tillräckligt djupt. Generellt kan man säga att det inte är något sexuellt betingat som utlöser den reflexen. Sömnen är indelad i olika stadier, och under den så kallade REM-sömnen (rapid eye movement) den period man drömmer. Då passar kroppen på att kontrollera alla sin system och kör som ett "testprogram" för att se att allt är normalt. Detta gäller även andra organ, till exempel hjärta och lungor.

Samma fenomen finns hos kvinnor mer eller mindre, att under REM perioden blir kvinnan fuktig i sitt kön, av samma anledning som mannen, nämligen att se så allt står rätt till. Det finns också ett annat typ av stånd, som kallas kiss-stånd. När urinblåsan är tillräckligt full, trycker den på nerver som utlöser en erektion, så även detta kan vara orsaken. Om man vaknar och inte har stånd en morgon, beror detta på att man passerat REM stadiet och vaknar från ett mer ytlig sömnperiod, vilket inte utlöser morgonstånd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått blodfärgad sperma

De senaste dagarna när jag onanerat så har sperman varit liksom rödaktigt, nästan som det har varit blod i sperman. Det gör inte ont eller så, men jag tror knappast det skall vara så här?

Har man färskblod i sperman någon enstaka gång så är det inte farligt, det kan vara att ett blodkärl har spruckit vid utlösningen. Vänta med utlösning ett par dagar så läker säkert blodkärlet. Har man däremot blod i sperman flera gånger så tycker jag att det för säkerhets skull kan vara bra att gå till en läkare. Då kan du också passa på att testa dig för könssjukdomar om du haft något oskyddat samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför blir min sperma vattnig?

Till en början är min sperma gråaktig, rinner ut snarare än sprutar, normal mängd och lite seg och kladdig. När jag onanerat och tar satsen i handen men inte går och tvättar/torkar bort sperman med det samma så blir sperman efter ett tag (5-10 minuter) helt klar och lättflytande. Den rinner helt enkelt iväg åt alla håll och går knappast att hålla kvar i handen längre. Jag undrar helt enkelt vad är det gör att sperman blir klar och lättflytande efter ett tag. Vad jag förstår är det inte så att spermierna dör. Vad är det då?

Sperma kommer från flera könskörtlar i underlivet. Den största delen av volymen, ca 60%, kommer från sädesblåsorna. 30% kommer från Prostatakörteln, drygt 5% från testiklarna och resten från en mängd småkörtlar i den övre delen av det manliga urinröret, de så kallade Bulbo urethrala körtlarna. Både materialet från Prostata och Sädesblåsorna innehåller äggviteämnen som är tänkta att koagulera i samband med utlösningen. Den fysiologiska funktionen med detta är att sperman ska "gegga" fast runt livmoderhalstappen uppe i slidbotten. Där ska den sedan sakta lösa upp sig och garantera en lång och jämn portionering av spermier in i livmoderhalskanalen. Efter just 10-15 minuter löser alltså sperman upp sig och blir vattentunn.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis pekar rakt upp

Jag har ett jätteproblem. När jag har stånd så står min penis ca 50-80 grader uppåt. Jag vill inte ha sex på grund av detta.

De flesta har ett stånd som pekar rakt upp, snett mot magen. Men det finns också massor av variationer - vissa har stånd som står rakt ut, rakt upp eller rakt ner samt att vissa har ett stånd som står lite åt höger eller vänster. Du är med andra ord precis som du skall vara. Det kommer inte att vara några problem att genomföra samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Frågor om nattlig utlösning

Kan jag göra något åt nattliga, ofrivilliga utlösningar? Jag tror att det sker i samband med sexuella drömmar. Detta är ett problem som jag haft i många år och jag frågar mig om det kommer att "gå över".

Det är vanligt att killar i yngre åldrar får nattliga utlösningar, men det är inte heller ovanligt att killar får detta då och då lite högre upp i åldern. Utlösning på natten beror ofta på att man inte har utlösning när man är vaken. Ett råd är att du får utlösning oftare när du är vaken, till exempel genom onani.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag kan inte göra rent under förhuden.

Om man har för trång förhud, hur ska man då kunna hålla sig ren under förhuden?

Trång förhud är rätt vanligt i yngre åldrar och i och med att du inte skriver hur gammal du är så är det svårt att bedöma om det är aktuellt att göra något åt detta idag för dig. Är du över 16 år och har trång förhud så skall man nog åtgärda detta. Nu går det inte i detta media att undersöka dig så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella, dels så kan det hjälpa med en salva som man kan smörja på eller kanske man får göra en liten operation, vilket man gör på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på - att jag skriver så är att du måste gå till en mottagning, t ex ungdomsmottagningen för en undersökning. När du har åtgärdat din trånga förhud så är det inte längre några problem att hålla hygienen.


Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min förhud är fastväxt under ollonet.

Min förhud är fastväxt upp till nederdelen av urinröret. Är det normalt? Har alla det? Kan man gå till en läkare och få det fixat?

Det är svårt att svara på om detta är som det skall vara eller inte utan en undersökning. Unna dig ett besök på en mottagning så kan de hjälpa dig och svara på din fråga.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt