Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Mitt ollon blir ömt när vi har samlag

Jag har tills nyligen inte haft sex på många år. När jag och min flickvän har sex i cirka en timme så börjar jag få väldigt ont i övre delen av ollonet. Normalt släpper smärtan kort efter att vi slutat. Är detta något som många råkar ut för? Går det över? Finns det något som hjälper?

Eftersom du inte haft så mycket sex på senare år är det möjligt att ditt ollon är mera känsligt. Det kan också bero på vilken ställning ni använder när ni har samlag. Om det trycker på ollonet? Pröva olika ställningar för att se om någon känns bättre.

Det som hjälper är, som du redan märkt, att ollonet får vila sig ett tag. Besvären kommer sannolikt att bli bättre efter ett tag, men om problemen fortsätter så kan du vända dig till en läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis luktar illa

Jag har en dåiig lukt på min penis. Det kan lukta från den fast jag är nyduschad. Det luktar nästan alltid om den. Vad kan det bero på?

Alla kön luktar. Skulle det vara så att det luktar mer än vad det tidigare gjort så kan det bero på att du tvättat dig för mycket med tvål. Men det kan även vara en irritation av andra skäl, till exempel av en kvinnas slidsekret.

Tvätta dig med ljummet vatten och ingen tvål. Om du har samlag så kan du även tvätta av dig med vatten efteråt. Skulle detta inte hjälpa så kan det vara så att du behöver lite hjälp på traven med en salva som du kan få efter en läkarundersökning. Har du haft oskyddat samlag så finns ju också risken för en könssjukdom så då kan du passa på att testa dig för det samtidigt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mitt ollon blir lila när jag har stånd

När jag har stånd och drar tillbaka min förhud så blir mitt ollon lilablått efter ett tag. Ska det vara så?

Blodet samlas i ollonet när du dra tillbaka förhuden, därav den blålila färgen. Det är normalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad kostar det att operera förhuden?

Jag skulle vilja operera min förhud. Jag undrar vad det kostar.

Kostanden varierar beroende på om det är medicinska eller kosmetiska skäl till att du vill operera dig. Om det finns medicinska skäl så kostar operationen inte mer än ett vanligt läkarbesök. I annat fall så kan du få bekosta operationen själv. Exakt vad detta skulle kosta får du prata med undersökande läkare om, det kan vara lite olika i olika landsting.

Första steget är att du tar kontakt med en läkare för en undersökning. En remiss till rätt mottagning kan du exempelvis få genom din husläkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag operera strängen?

Min sträng mellan ollon och förhud är för kort. Vad kan jag göra åt det? Kan jag exempelvis operera bort den?

Om den är så kort att det gör ont när du har samlag eller onanerar kan man göra ett litet snitt i den (under bedövning). Du kan söka en allmänpraktiserande läkare. Antingen gör han eller hon det själv eller också kan du bli remitterad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen spricker ofta. Kan det bero på min förhud?

Vid samlag så spricker ofta kondomen. Jag tror att det beror på att min förhud inte stannar bakom mitt ollon när jag är hård (går annars att dra bak). Jag har uteslutit andra vanliga orsaker till att en kondom går sönder så jag undrar om det kan bero på detta. Förhuden ska ju vara tillbakadragen när man använder kondom, annars sitter den ju inte bra. Men det verkar som att min förhud skapar friktion innanför kondomen så att den spricker. Kan det vara så? Vad ska jag göra, jag vill ju kunna skydda mig?

Vad jag kan förstå av ditt mail så har du ganska mycket förhud, men det brukar inte skapa dessa problem. Om du inte redan gjort det, tycker jag att du ska prova en kondom som heter "Grande", den är inte profilerad (insvängd) och den är lite tjockare i toppen. Även om du inte kan dra tillbaka förhuden helt så är det viktigt att du drar tillbaka den så mycket som möjligt så att påfrestningarna på toppen av kondomen minskar.

Om inte detta fungerar kan du få opererat bort en del av förhuden, du behöver inte omskära dig helt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Geléaktig sperma

Det är en sak som jag känner mig orolig för. Jag vet inte om det är normalt, men min sperma har blivit geléaktig. Ibland är den som förr, men för de mesta är den som gelé. Jag har inga könssjukdomar, det vet jag. Så vad kan det då vara? Betyder det här att den är av sämre kvalité?

Sädesvätskan kan se olika ut från gång till gång, det betyder inte att den är bättre eller sämre. Det du beskriver om dig själv låter helt normalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Pungkulorna försvinner vid upphetsning

Om jag har sex eller onanerar liggande på rygg med benen brett isär kan mina pungkulor åka upp i någon sorts hålrum på var sida av penis och liksom försvinna. Detta sker bara under upphetsning. Det verkar som pungen helt enkelt drar ihop sig så mycket att kulorna pressas in. Detta kan kännas lite lustigt så ibland petar jag bara tillbaka dem på sin normala plats. Om jag inte gör det så faller de hur som helst ner igen när upphetsningen minskar. Det gör inte ont när de "försvinner".
Är detta onormalt?

Din fråga är inte så ovanlig. Att testiklarna åker upp är inte farigt så länge de inte fastnar eller du inte kan trycka ner dem igen. Om de fastnar kan detta göra ont. Om de inte åker ner av sig själv eller om du själv inte kan trycka ner dem bör du vända dig till en mottagning för att få hjälp. Om du är orolig för att detta ska hända, vänd dig till en mottagning redan nu för att få tips och råd.

Orsaken till att de "åker upp" är att det hos vissa män finns en liten "gång" som de kan åka upp i. Gången är från början till för att testiklarna ska kunna vandra från buken ner i pungen. Detta sker under senare delen av fosterstadiet, dvs innan födseln. Oftast försvinnen denna "gång" efter att testiklarna har vandrat klart, men hos vissa män finns de alltså kvar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag mår dåligt över mina nattliga utlösningar

Jag har varit gift i 15 år och vi har ett barn tillsammans. Men jag har ett problem och det är så att jag får utlösning i sömnen. Det har hänt många gånger och ibland flera dagar i rad. Vad är det för fel på mig och vad kan jag göra åt detta? Till en början vågade jag inte berätta om detta för min fru, men tillslut så orkade jag inte smussla längre. Jag känner mig som en kåtbock och mår dåligt när det händer. Hoppas ni kan hjälpa mig med råd.

Det är inte ovanligt att man får utlösning på natten, speciellt om man inte har utlösning med jämna mellanrum dagtid. Kroppen behöver få utlösning då och då för att tömma ut systemet (gamla spermier och så vidare), och om man inte får utlösning dagtid genom till exempel onani, samlag eller dyligt så kommer utlösningen att komma nattetid förr eller senare.

Det kan också bero på olika drömmar man har. Du skriver inte om du har ett regelbundet sexliv med din partner eller dig själv men rådet jag kan ge dig för att slippa detta som du anser är ett problem är att se till att du får utlösning dagtid, till exempel genom regelbunden onani.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Spermiers överlevnad utanför kroppen

Hur länge kan spermier överleva utanför kroppen?

Inte särskilt länge, om de till exempel hamnar på huden dör de när sädesvätskan torkar. Hur snabbt detta sker beror naturligtvis på mängden och temperaturen, men du får i alla fall någon slags uppfattning om hur lång tid det kan ta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt