Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Varför har jag vita prickar runt ollonet?

Hur uppstår dom vita prickarna runt ollonet och vad har dom för funktion? Varför har just jag prickar?

Exakt hur de uppstår vet man inte men hela 70% av alla män har prickar, vissa har större och andra mindre. Det är alltså vanligare att ha prickar än att inte ha dem! Varför just du fått sådana är också svårt att svara på - det är troligen genetiskt. De är inte farliga och smittar inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slapp förhud

Jag är en kille på 13 år som har en fråga som jag inte direkt vill ställa till mina föräldrar och är heller inte så sugen på att gå till en läkare. Det är så att min förhud är helt slapp och ollonet är helt okänsligt och så. Detta kom under en period då jag onanerade en hel del. Vad ska jag göra?

Att förhuden är lite slapp beror inte på att du onanerat mycket. Det är snarare så att föhuden ofta är lite slapp. Den har ju som uppgift att skydda ollonet och måste vara lite töjbar för att kunna skydda både vid stånd och i slakt tillstånd. Att ollonet är lite mindre känsligt nu är inte något konstigt. Ibland känner man mer och ibland mindre. Ofta känner man mer när man är ordentligt kåt - inte några konstigheter alltså och detta beror inte heller på att du onanerat mycket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ofrivilligt stånd

Varför får killar ofrivilligt stånd?

Killar får stånd av massa olika anledningar; att man är kåt, tänker på sex/partners, att man får stimulans till exempel i en skakande buss, att man blir nervös, att man drömmer, mm. Killar får stånd på massor av olika tillfällen, och det är vanligare i tonåren att man får det ofrivilligt, även om man kan få det i hela livet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Två frågor om prostatan

Jag undrar vad prostatan är och var den sitter.

Prostatan är en körtel som tillverkar en slags vätska som finns i sperman. Prostatan sitter alldeles nedanför urinblåsan, men är mindre än urinblåsan. Den mesta vätskan som kommer ut när man får utlösning kommer från prostata-körteln. Spermierna kommer från pungen, men det mesta kommer som sagt från prostatan och andra körtlar som sitter nära prostatan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Strängen är för kort

Strängen under mitt ollon som sitter ihop med huden är för kort. När penisen är slapp och jag drar ner föruden böjs ollonet framåt och det spänns. Går det att göra något så att det inte blir så?

Strängen under ollonet finns där för att dra ihop urinrörsmynningen när man får stånd. På så sätt skyddas man lite från att få in smittämnen i urinröret när man har samlag. Det är dock inget säkert skydd. En del killar/män har så kort sträng att det gör ont när de får stånd eller när de har samlag. Då kan man göra ett litet snitt i strängen. Om du vill ha hjälp med detta kan du vända dig till en ungdoms- eller läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får stånd hela tiden

Jag är en kille på 15 år och jag har problem. Det är så att jag får stånd hela tiden. Flera gånger per dag. Vad ska jag göra? Det är så pinsamt.

Ditt bekymmer är mycket vanligt i din ålder. Ofta får man stånd vid de mest olämpliga tillfällen. Alla vuxna vet att det är såhär och brukar ha överseende med det, även om det kan kännas pinsamt för den som råkar ut för det. Du kan använda kalsonger som sitter åt, då syns ståndet inte lika tydligt. Själva ståndet finns det inte så mycket att göra åt, det kommer att minska av sig själv med åren.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Stora blodkärl på snoppen

Jag är lite smått orolig över en sak. Jag har ganska stora och tydliga blodkärl på snoppen. Jag har hört att det vid massage på kroppen är viktigt att massera i riktning mot hjärtat så att man inte pressar blodet åt fel håll, vilket kan leda till förstörda vener och åderbrock. Så jag undar: 1) Kan jag, genom att pressa ut blod i snoppen när jag onanerar eller när jag pressar ut de sista dropparna urin, ha skadat venklaffarna med förstorade vener som följd? Jag har inget ont. 2) Kan detta resultera i nedsatt funktionalitet eller obehag? Om så är fallet, vad kan man göra åt saken? 3) Är tydliga ådror på snoppen vanligt?

Dina frågor besvaras en och en:
1. Nej, så länge som du inte gör något som gör ont så är det inte farligt eller skadligt att pressa ut urinen. Detta påverkar inte venklaffarna.
2. Nej, det skadar dig inte
3. Alla män har ådror på penis. Penis är en svällkropp som snabbt kan fyllas med blod och lika snabbt tömmas igen. Detta gör att vi måste ha rejäla blodkärl i underlivet. Sedan är det lite olika hur ytliga kärl man har. Vissa har mindre ytliga och andra mer.

Du kan inte undersökas i detta media så vill du bli undersökt så kan du vända dig till en hud/ven-mottagning på sjukhuset eller en ungdomsmottagning där du bor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få bort talgkörtlarna på penisen?

Kan man få bort talgkörtlarna på penisen på något sätt? Äver om de inte är farliga ser det inte så fräscht ut.

Talgkörtlar har alla över hela kroppen och det är de som gör att huden blir smidig och mjuk. I underlivet har man inte något underhudsfett och därför ser man all underliggande vävnad så som talgkörtlar. Det går alltså inte att ta bort dessa körtlar då de fyller en viktig funktion, det kan däremot vara så att när du kommer över puberteten så syns de inte lika tydligt.

Hoppas att detta gav dig svar även om det kanske inte var det du hoppades på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att inte få pollution?

Är det farligt att inte få pollution? Jag har aldrig fått det.

Det är inte alla som får utlösning när de sover. Det är alltså inte farligt om man inte får det.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var går gränsen för hormonbehandling?

Jag undrar om det finns det några gränser för att bli hormonbehandlad för att få större penis? Måste man ha under ett visst antal cm om man vill bli behandlad? Om man skulle vilja göra detta vem vänder man sig till då?

Det går att förstora penis med hjälp av hormoner om det görs tidigt i puberteten. Det används på män som på grund av någon hormonell sjukdom inte av egen kraft kommer i puberteten. Har man en normal pubertet används detta inte. Någon gräns för detta finns inte utan det är en bedömning av läkare som behandlar övriga saker om man har en hormonell sjukdom.

Om du vill utreda detta vidare så kan du alltid vända dig till din ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt