Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Stånd utan tanke på sex

Jag får alltid stånd utan att tänka "sex" tankar. Varför? Är det som det ska vara eller?

Att få stånd behöver inte alltid ha med sexuella tankar att göra utan kan bero på andra saker, exempelvis så finns ju det "berömda" morgonståndet, och det har ju inte med sex att göra. Det handlar mer om kroppens olika signaler med mera.

Vid vissa rörelser kan man även få stånd för att underlivet stimuleras, utan att man för den skull har tänkt på sex. Det är exempelvis "vanligt" att man får stånd när man åker buss eller tåg, p.g.a. av dess skakningar och ryckningar. Så att få stånd utan att tänka på sex är naturligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Spark på pungen

För ett par år sedan fick jag en spark på pungen och min pungkula skadades. Det blev som brosk bredvid ena pungkulan. Nu, några år senare har det börjat att göra ont i den pungkula som skadades vilket gör mig orolig (det har aldrig gjort ont förut). Borde jag göra något åt detta?

Vänd dig till en läkare så att du kan bli undersökt. När killar har ont i testiklarna så skall det absolut undersökas. Om du har haft oskyddat samlag så finns det även en risk för en könssjukdom. Passa på vid undersökningen att ta prover i så fall.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha finnar på pungen?

Jag undrar om det är normalt att ha finnar på pungen? Kan man få bort dem på något sätt?

Det du hittat på din pung är antagligen talgkörtlar. Sådana har vi överallt på kroppen men de syns extra tydligt på pungen och på penis eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså inte något man gör något åt, de behövs för att hålla huden mjuk och smidig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis är böjd

Min penis är böjd. Hur går en operation till om man vill skulle vilja göra en och vad kostar den?

När det gäller din fråga kring krökning av penis så är det vanligt att män har dessa frågor. Det är inte ovanligt att penis är krokig åt något håll. Krökningen kan vara åt vänster/höger, uppåt/nedåt. Penis är uppbyggd av 3 svällkroppar och om någon av dessa är lite kortare så blir det en snedhet i ståndet. Om man har problem med att genomföra samlag eller att krökningen är mer än 30 grader så kan man åtgärda detta genom en enkel operation. Det är inte farligt och man har utvecklat en metod i Sverige som är ett enkelt ingrepp. Skulle du medicinskt behöva denna operation så kostar det inte mer än ett vanligt läkarbesök. Vänd dig till din ungdomsmottagning så kan de undersöka dig och göra en bedömning. De flesta krökningar fungerar bra vid samlag - det är inte många penisar som är helt raka.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är något fel om man inte har morgonstånd?

Ska man ha morgonstånd jämt? Det har inte jag. Är det något fel då?

Att man har morgonstånd beror på att man ofta drömmer precis innan man vaknar och när man drömmer så slappnar kroppen av på samma sätt som när man är upphetsad samt att en full urinblåsa kan ligga på vissa nerver som gör att man får stånd. Självklart är det så att vi alla är olika och kanske inte drömmer på morgonen och det behöver inte vara något fel för det. Har du stånd på andra tidpunkter på dygnet så är det inte något kroppsligt fel på dig. Det är inte heller alla som alltid har morgonstånd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilka är symptomen för testikelcancer?

Jag känner mig lite orolig över att drabbas av testikelcancer, så jag undrar vilka symptomen för testikelcancer är?

Om du känner något på pung och testiklar som du inte känner igen så råder jag dig att göra en undersökning. Det är svårt att hitta symtom på cancer utan att vara expert på området.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför känns sperman kylig?

När jag runkade av min kille och fick hans utlösning på handen så kändes det lite kyligt. Är sperman lite kallare än kroppen eller?

När sädesvätskan lämnar kroppen har den en temperatur på ca 37 grader, alltså samma temperatur som den övriga kroppen. Den kommer ju från sädesblåsan, som finns inuti kroppen. När sädesvätskan hamnar på huden börjar vattnet i den att avdunsta. Till detta åtgår det värme, som hämtas från huden. Därför kan det, precis som du beskriver, kännas lite kyligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Bula på penis vid stånd

När jag får stånd så står det ut lite grann ungefär på mitten på kuken under skinnet. Ungefär 1 mm. Vad kan det vara?

Penis är uppbyggd av svällkroppar, blodkärl, hud och så vidare. Ibland kan man vara lite ojämn i huden och ha lite körtlar eller hårsäckar som kanske sticker ut lite. Inte något konstigt alltså. Det går inte undersöka dig i detta media och ge något garanterat svar så vill du veta säkert så unna dig ett besök på en läkarmottagning eller ungdomsmottagning (om du har åldern inne för det) så kan de hjälpa dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ändrar testiklarna storlek?

Jag undrar om testiklarna ändrar storlek?

Testiklarna växer i puberteten. Sedan ändrar de sig inte i storlek. Däremot kan pungen (dvs säcken runt testiklarna) ändra i storlek. Är det kallt drar den ihop sig, är det varmare så liksom "hänger" den mer. Det beror på att spermier tillverkas i 34 grader, och måste alltså ha det svalare än kroppens 37 grader. Därför finns testiklarna i en pung som liksom är lite utanför kroppen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När mognar spermier?

Jag är 14 år och har inte riktigt kommit in i puberteten ännu. Min fråga är om jag ändå kan ha mogna spermier?

Det är svårt att fastställa exakt när puberteten börjar för var och en. I din ålder kan man mycket väl ha fungerande spermier. Om man får utlösning när man onanerar, kan man utgå ifrån att den innehåller spermier.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt