Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kroppen (46 st frågor)

Hur rakar man sig bäst mellan benen?

Jag har haft en del besvär efter det att jag rakat mig så jag vill veta; hur rakar man sig bäst mellan benen?

Du kan göra det med en bra rakhyvel och mycket raklödder. Det du bör tänka på är att inte raka för djupt eftersom hårsäckarna kan bli irriterade, med röda prickar och klåda som följd. Om du rakar dig är det också bra om huden är varm, så att den inte knottrar sig eftersom att du då lättare skär av toppen på hårsäcken och får små sår. Såren kan bli infekterade och irriterade. Efter rakningen är det bra att smörja in huden med en vanlig hudkräm.

Om du vill så kan du istället klippa bort håret med en sax, använda en trimmer eller hårbortagningskräm. Det brukar vara skonsammare mot huden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha samlag under mensen?

Jag undrar om man kan ha samlag trots mens eller om man bör undvika det? Om svaret är ja, vad bör man tänka på?

Att ha samlag under mensen är något som upplevs väldigt individuellt, men visst går det bra att ha samlag om kvinnan har lust till sexuella aktiviteter då. Under mensen är det emellertid en något större infektionsrisk för kvinnan. Risken för hiv är också större under mensen eftersom hiv-virus finns i blodet i hög grad. Därför är det kondom som gäller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda efter rakning

Hjälp, det kliar så jag håller på att bli tokig. Det började när jag rakade mig, och nu kliar det på pungen, i lårvecket, och även på sidan vid låren. Vad ska jag göra?

Din klåda beror på att du rakade dig. När behåringen växer ut igen kliar det rejält. Antingen måste du hålla på och raka dig hela tiden eller också får du låta håret växa ut igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det svider när jag kissar

Det är så att jag lite nu och då får sveda i underlivet. Jag känner mig kissnödig hela tiden och det kommer (ibland) blod när jag kissar. Detta varar bara ett par timmar, sen är det helt bra igen, allt är som bortblåst. Vad beror det på? Är det urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion kan visa sig genom att man får mer eller mindre sveda när man kissar. Det kan också vara täta trängningar och att det sedan inte kommer så mycket kiss när man går på toaletten. Vid klamydia så kan man få lite ovanliga symtom som liknar urinvägsinfektion. Jag tycker att du ska gå och kontrollera urinvägsinfektion och ta ett klamydiaprov om du inte har gjort det nyligen. Klamydia kontrollerar du på närmaste ungdomsmottagning eller hud- och venmottagning och urinvägsinfektion kan man kontrollera hos sin husläkare på vårdcentralen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När börjar min snopp växa?

Jag är en kille på 13 år som har problem. Jag har en jätteliten snopp och jag har ännu inte fått någon utlösning. Kan jag göra något för att bli vuxen fortare?

Eftersom att du är så ung så utvecklas din kropp fortfarande. Du är bara i början av puberteten. Du kan inte skynda på utvecklingen på något sätt.

Vad gäller utlösningen är är det inte säkert att du har startat att producera spermier än, vanligen kommer detta igång innan man är 14-15 år. Om de inte kommit till dess så kan du vända dig till en ungdomsmottagning. När det gäller storleken så växer du fortfarande och hur stor penis du får när du är fullväxt går inte svara på. Den kan växa fram till man är i 18-årsåldern.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har fått bröstmjölk

Jag har märkt att de kan komma lite mjölk ur ena bröstvårtan. Kan detta betyda att jag är gravid eller är det normalt?

En tillfällig hormonsvängning, som i och för sig kan vara normal, kan orsaka att det kommer lite vätska ur bröstet/brösten. Att använda ett hormonellt preventivmedel som till exempel p-piller, kan i vissa fall tillfälligt orsaka att det blir en påverkan på bröstkörtlarna så att det kommer lite vitaktig eller genomskinlig vätska. Om någon av dessa förklaringar är orsaken brukar det försvinna så småningom.

Du funderar också över om det kan vara så att du är gravid. Om mensen kommer som vanligt, är det inte så, men om mensen uteblivit bör du göra ett graviditetstest. Eftersom en läckande bröstvårta kan vara tecken på en förändring i bröstkörteln bör man alltid kolla upp det hos läkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Farligt att raka underlivet?

Jag irriterar mig på mitt könshår som är överallt. Är det farligt att raka underlivet?

Nej, det är inte farligt att raka underlivet, om man gör det försiktigt. Det kan uppstå små mikrosår på huden som kan vara irriterande, men de läker oftast av sig själv. Det är också vanligt att det kliar om man låter håret växa ut igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När blir killar/tjejer könsmogna?

Jag undrar när killar och tjejer blir könsmogna, alltså när de kan få barn.

När man som kille börjar få utlösning kan man också räkna med att man är könsmogen. Utlösning kallas det när det kommer sperma ur penis, till exempel när man runkar eller har sex med någon. Man kan också få det på natten när man drömmer.

Tjejer blir könsmogna i samband med att deras ägglossning/mens kommer igång. Ägglossning har man cirka 14 dagar innan mensen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Två veckor över tiden

Min mens är två veckor sen. Den brukar ibland vara lite sen, men jag är orolig för jag hade två oskyddade samlag två dagar innan jag skulle haft min mens. Är det stor risk att jag är gravid? Jag brukar ibland ha oregelbunden mens och undrar hur länge (till vilken ålder) det kan vara så? Hur läge kan mensen gå över tiden utan att det är något konstigt?

Om du har oregelbunden mens och inte alltid användt ett säkert preventivmedel finns det en risk för graviditet. Att mensen inte kommer exakt är normalt, en menscykel ligger vaniigtvis på 28-30 dagar, men kan även vara kortare eller längre. Med menscykel menas; från en mens första dag till nästa mens första dag.

Vissa kvinnor har oregelbunden mens hela livet. Stress och andra stora omställningar i kroppen, som långa resor, kan också påverka mensen. Har man en oregelbunden mens är det mycket viktigt med ett säkert preventivmedel. Avvakta en vecka och om mensen forffarande inte kommit gör du ett graviditetstest.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Njuter inte av smekningar på brösten

Varför har inte min kvinna sexuella känslor i brösten? Hon tycker att det är obehagligt när jag vill smeka dom. Kan hon övervinna obehagskänslorna?

Det är väldigt olika hur kvinnor upplever sina bröst, och det är ingen erogen zon för alla. En del kvinnor uppskattar att bli smekta på bröst och bröstvårtor, medan andra inte alls tycker detta är behagligt eller förknippat med lust och njutning. Kroppen är olika och det är inget konstigt med det. I vissa fall kan det även finnas psykologiska orsaker till obehaget. Vad säger hon själv?

Om själva beröringen är obehaglig så kan det vara svårt att "träna" bort. Hon har kanske andra delar på kroppen som är hennes specifika erogena zoner och som du kan smeka för att ge henne njutning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt