Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kroppen (46 st frågor)

Jag har en vårta i rumpan

Jag har något det ser ut som en vårta i analöppningen, men jag vet inte vad det är för något. Ibland börjar jag blöda när jag bajsar, och så svider det och gör ont. Vad ska jag göra?

Det låter som du fått hemorrojder. Det är knutor man kan få i ändtarmensöppning, oftast som resultat av att ha varit hård i magen och därmed fått krysta extra hårt.

Detta finns det en salva (Alcosanal) mot på Apoteket, dessutom finns stolpiller att föra in i ändtarmsöppningen. Du kan testa om detta hjälper, annars kan du tala med en läkare på vårdcentralen. Du ska inte behöva ha ont och besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kliar ibland kring anus

Är det en könssjukdom om det kliar ibland kring anus, och om det ganska ofta är lite rött på wc-pappret när jag är på toaletten?

Det är oerhört svårt att avgöra vad det kan utan en undersökning. Det skulle kunna vara en vanlig spricka i huden, vilket man kan få om man är torr i detta område eller att du har trög mage. Det skulle också kunna vara en hemorojjd. En annan möjlighet är att på grund av klådan så har du kliat upp ett litet sår. Klåda, då oftast nattetid, kan vara ett tecken på mask. De flesta anala åkommor kan man behandla själv, men innan du gör det är det viktigt att ta reda på vad som är orsaken till dina besvär, vilket en medicinskt kunnig person kan hjälpa dig med. Vända dig till din husläkare för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

16 år och bröstlös

Jag är en tjej på 16 år som har ett problem. Jag har nämligen inga bröst alls. Jag har normal kropp förövrigt och jag fick mens när jag var 12. Jag vet att man utvecklas olika men tycker det är konstigt eftersom att alla i min familj plus farmor och mormor har stora bröst. Jag läste i Stora familjeläkarboken att om man inte utvecklat bröst när man är 16 så ska man kontakta läkare. Vad ska jag göra? Finns det något hormonpiller eller liknande som jag kan ta?

Pubertetsutvecklingen är mycket olika från individ till individ och det kan också vara så att de kroppsliga förändringarna kommer i lite olika takt. Inget som du skriver tyder på några kroppsliga fel. Något hormonpiller finns inte heller som generell behandling.

Beställ en tid hos en gynekolog eller hos en ungdomsläkare för att prata igenom din situation. Dels kan ni då diskutera din kroppsliga utveckling (du får hjälp av en kunnig person som undersöker dina bröst), hur dina menstruationer kommer och hur din kropp fungerar. Dels kan ni diskutera din uppfattning om dig själv. Tillsammans med din läkare kan du komma fram till något som gör att din situation känns lättare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min mens har blivit oregelbunden

Jag har använt p-piller i över ett år utan besvär. Men nu har mensen blivit oregelbunden och plågsam men daglig smärta, så jag har slutat med pillren. Ska jag besöka en mottagning? Vad kommer att hända där? Känner mig orolig...

Du har drabbats av blödningsrubbning och är orolig för vad som orsakat detta. Blödningsrubbningar är inte helt ovanliga, men det bästa är att du vänder dig till en mottagning och talar med en barnmorska. Där händer inget farligt, utan man vill kanske undersöka dig och/eller ge dig andra p-piller som det fungerar bättre med. I väntan på detta använd kondom för att undvika en graviditet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har killar en g-punkt?

Jag har hört att killarna också har en g-punkt som tjejerna, men att den sitter i analen. Stämmer det?

Ja, det stämmer. Fast det kallas inte g-punkt utan p-punkt, p som i prostata. Punkten sitter på framväggen i ändtarmen cirka 5-8 cm upp. Om man masserar där kan man nå prostatakörteln, som är ett område som är extra känsligt för beröring.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kommer ingen sperma när jag runkar

Jag är en kille på 14 år. Min snopp har inte börjat växa än, men det har kommit lite hår på den. Jag har runkat någon gång, men jag får aldrig utlösning, varför?

Du är i början av puberteten och alla kroppsliga förändringar i puberteten händer inte på samma gång. Det är alltså normalt att du fått lite hår på snoppen men ännu inte någon utlösning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag läcker efter toalettbesök

Det är så att jag har problem med att när jag har kissat så kommer det droppar efteråt. Det känns alltså inte som om det blir riktigt klart och det kan "läcka" i cirka en halvtimme efter toalettbesöket. Det gör att det givetvis känns väldigt osäkert med lukt och sånt också. Har varit hos urulogen och dom gjorde några tester men kom fram till att det inte var nåt fel. Jag vet inte hur jag ska göra.

Det är svårt att svara på vad detta beror på. Du har varit hos urolog och detta har inte gett dig svar, därför bör du vända dig till en hud/ven-mottagning på sjukhuset så att de kan undersöka dig vidare. Det finns könssjukdomar som kan ge dessa lite ospecifika symtom, så man måste utesluta till ecempel klamydia och kanske även andra bakterier.

Sedan är det många män som har besvär med just efterdropp, det kan bero på att man har för bråttom på toaletten och att man inte hinner tömma urinröret ordentligt. Män har långt urinrrör så att bli av med droppet helt går nog aldrig. Att sedan slappna av och kanske sitta när man kissa hjälper många män att tömma bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det skadligt att ta bort könshåret?

Finns det några belägg för att rakning/borttagande av könshår med vax är skadligt på något sätt?

Det är inte skadligt men en del kan få besvär till följd av rakning t ex inflammerade hårsäckar. För att minimera risken vid rakning är det viktigt att inte raka torrt utan använda någon form av tvål/rakgel gärna utan parfym. Ren rakhyvel dvs. bakteriefri är mycket viktigt för att undvika infektioner i de små sår som alltid kan uppkomma i samband med rakning. Därför är engångshyvel att föredra. Det är inte ovanligt att de som rakar sig drabbas av inåtväxande hårstrån och inflammerade hårsäckar. För att motverka risken för inåtväxande hårstrån rakar du längst med hårstrået istället för mot hårets riktning. Hårsäcksinflammation ser ut som finnar, dvs. de är röda inflammerade, kan göra ont och vara irriterande genom att de också kan ge klåda. En del personer är mera benägna än andra att få hårsäcksinflammationer (follikuliter) och då kan man använda alsolsprit eller klorhexidinlösning efter rakning för att försöka motverka detta.
Vaxning är en annan metod som tar bort hår och fungerar så att hårstrået rycks upp ovanför roten i hårsäcken. Vaxning är inte heller skadligt om man följer bruksanvisning dvs. gör som man ska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hårstrån runt bröstvårtan

Jag har ganska långa hårstrån runt bröstvårtan, det vill säga på vårtgården. Stråna är ungefär lika tjocka som ett könshår. Varför har jag det och ingen annan?

Hår kring bröstvårtorna är vanligt och de flesta har mer eller mindre långa hårstrån. Om du har mörka hår på resten av kroppen så blir det även så kring bröstvårtorna. Mörka och kraftiga hårstrån är synligare än de som är tunna, ljusa. En del kvinnor noppar bort hårstråna, vilket kan förklara varför du inte sett andra kvinnor med hår. Men ensam om detta, det är du inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hår på penisskaftet

Jag har precis upptäckt någonting jättekonstigt. Det växer ett hårstrå från några utbuktningar mitt på penisen. Vad är det för något och vad gör jag för att få bort det?

Detta är med största sannolikhet en hårsäck. Vi har alla hår och hårsäckar på hela kroppen, även på penis. På vissa män kan detta hår synas lite mer, och det är inte ovanligt att man även ser hårsäcken.

Vill du ha en undersökning och ett personligt svar, unna dig ett besök på en ungdomsmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt