Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kroppen (46 st frågor)

Vad innehåller bröst?

Vad är det egentligen i bröst? Är det bara fett? Varför har killar bröst och bröstvårtor?

Ett bröst består av mjölkkörtlar och mjölkgångar samt fettvävnad. Bröstet hålls ihop av bindväv.

Under fostertiden anläggs bröstanlag hos både flickfoster och pojkfoster. Både flickor och pojkar föds med bröstvårtor. Flickornas bröst utvecklas i puberteten beroende på hormoner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att använda stringtrosa?

Jag undrar bara om det är sant att det är farligt att ha stringtrosor? Ja har hört att man kan få nåt problem med njurarna?

Nej, du kan inte få problem med njurarna på grund av att du använder stingtrosor.

Däremot kan det för vissa tjejer bli ett problem med svamp och klåda eftersom stingtrosor sitter väldigt nära huden. Det blir inte så mycket plats för den luft som könet behöver. Använder man även tajta byxor så blir det ännu trängre. Många använder dessutom trosskydd mot flytningarna, vilket fungerar som ett våtvärmande omslag och det är inte bra. Om du vill använda stingtrosor så är det bra om du kan sova naken utan trosor så att ditt underliv får "lufta" på natten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har en böld i anus

Jag har fått en böld i anus som är några centimeter stor och som gör ont. Jag har haft en liknande tidigare men den försvann av sig själv. Vad kan det vara och hur får man bort den?

Det är svårt att svara på vad det är utan en undersökning, men det kan vara en hemorrojd. En hemorrojd kan man få av olika anledningar, till exempel av att man är hård i magen och krystar mycket. Ofta försvinner dessa av sig själv, men man kan också köpa en receptfri salva på Apoteket som heter Xyloproct. Men unna dig först ett besök på en läkarmottagning innan du behandlar så du får ett svar på vad det är.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ömmande bröst

Jag är en tjej på 14 år som undrar varför mina bröst ömmar?

Under tiden kring puberteten så växer bröstkörtlarna såpass mycket att det kan bli mycket ömt. För många kvinnor är det inte ovanligt med liknande besvär strax före mens eftersom brösten kan svälla då också.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Större bröst av p-piller?

Jag funderar på att börja äta p-piller och jag undrar om man får större bröst av p-piller eller går man upp i vikt?

De flesta går inte upp i vikt eller får större bröst av p-piller, även om det kan ske hos vissa. Det går inte i förväg att säga hur det kommer att bli för just dig, men sannolikt kommer varken din vikt eller bröststorlek att påverkas av p-pillerna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har inte fått mens på 3 månader

Jag hoppas att ni ska kunna hjälpa mig med en sak. Det är så att jag har inte fått min mens på 3 månader och jag har ingen aning om vad det kan bero på. Jag är oskuld, så jag kan inte vara gravid. Jag varken tränar eller bantar och jag stressar inte. Jag har haft mens sedan jag var 13 år och jag är nu 16. Den har alltid varit lite oregelbunden, men det har bara hänt en gång att det uteblivit så här länge. Så vad kan detta bero på?

Du fick din mens när du var 13 år och har haft den lite oregelbundet sedan dess. Detta är i sig inte något ovanligt utan beror sannolikt på att den homonella utveckligen ännu inte helt har stabiliserats. Men när mensen uteblir under en längre period rekommenderas alltid ett besök hos en gynekolog. Så om din mens fortsätter att utebli, beställ en tid på en ungdomsmottagning eller en gynekologmottagning så att du får diskutera med någon som kan ge dig råd och hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att använda stringtrosor?

Stämmer det att man kan få ökade flytningar av att alltid ha stringtrosor? Är det på något sätt skadligt att alltid ha stringtrosor?

Vissa kvinnor reagerar med ökade flytningar på stringtrosor, men det finns också kvinnor som reagerar med ökade flytningar på olika syntetmaterial i vanliga underbyxor. Dessutom kan en kvinna få ökade flytningar för att hormonbalansen ändrar sig genom menstruationscykeln, detta är normalt.

Om det inte är så att du på något sätt är besvärad av att ha stringtrosor, är det inte skadligt. Det skadliga skulle i så fall bestå av att det skaver huden eller slidmynningen eller att dina flytningar blir besvärliga och du får sveda eller irritation. Men detta kan du också få av att tvätta dig för mycket med tvål i underlivet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Förhindrar onani mensen?

Påverkar onani mensen? Kan det göra så att mensen inte kommer?

Nej, det gör det inte. Onani påverkar inte mensen på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det tabletter som förstorar brösten?

Kan man ta några tabletter som förstorar brösten? Finns det något alternativ till operation när det gäller bröstförstoring?

Tabletter för bröstförstoring finns inte. Men en del kvinnnor som börjar med p-piller tycker att deras bröst blir aningen större, i alla fall just i början av p-pillerätandet. Detta beror på att det ibland kan bli lite svullnad eller vätskeanspänning i brösten under verkan av p-pillerhormonerna. Men detta är inte något som går att förutsäga säkert.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Några frågor om testosteron

Sjunker den manliga hormonhalten efter utlösning? Eftersom att testosteronet hänger ihop med fysisk aktivitet, sjunker i så fall också prestationsförmågan eller muskelstyrkan? Är det lättare att bli stressad i livet om man har hög testosteronhalt?

Nej, testosteronhalten sjunker inte efter utlösning. Däremot finns det anledning att tro att den kan öka om man har ett frekvent sexualliv. Den lojhet män kan känna efter utlösning handlar inte om minskad prestationsförmåga, utan mer om ett tillstånd av tillfredställelse och avslappning.

Män är cykliska över dygnet i sin testosteronproduktion med en rätt jämn nivå hela dygnet, och en testosterontopp på efternatten. Anledningen till detta är det ingen som vet och man har inte hittat några samband mellan testosteronhalten och sexualiteten. De som skiftarbetar får ingen förändring på sin sexualitet i jämförelse med en person som inte skiftarbetar, trots att de blir av med testosterontoppen som man måste sova för att få.

Testosteronnivåer är individuella, liksom hur vi svarar på hormonet. Det finns därför stora variationer hos den enskilde mannen men man lär sig att "hantera" sin nivå. Ökningen av testosteronhalt som står beskrivet i första stycket torde inte få några synliga effekter som ökad stress, även om detta är svårt att säga med säkerhet. Det finns ännnu mycket att lära om manligt hormonspel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt