Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Kroppen (46 st frågor)

Är binda eller tampong bäst för kroppen?

Har hört att det inte är bra att använda tampong för att den suger upp vätska och att man blir för torr. Stämmer detta? Finns det något annat som är negativt med att använda tampong? Påverkar det kroppen mer negativt än vad bindor gör? Är det inte mer ohygieniskt att använda binda eftersom man går och bär runt på mensblod vid slidan och underlivet? Man ska ju byta tampong regelbundet men kan man plötsligt få så mycket blödning att det kan synas på kläderna?

Om tampong används enligt anvisningarna, det vill säga byts var 3-4 timme och inte glöms kvar inne i slidan, finns det i regel inget negativt förknippat med användandet. Att använda tampong när mensen är sparsam eller nästan obefintlig, kan dock skapa en tillfällig torrhet i slidan. Det är just denna torrhet som möjligen skulle kunna skapa risk för TSS (toxiskt shocksyndom), som ibland har kallats för ”tampongsjukan”. TSS är ovanligt men kan drabba både kvinnor och män och beror framförallt på förekomsten av en vanlig bakterie. Tillståndet var något vanligare för drygt 20 år sedan när tampongerna hade en högre uppsugningsförmåga än vad de har idag.


För en del kan mensen ibland bli så riklig att det blöder igenom tampongen. Det är dock inte vanligt att det blöder igenom men om det gör det trots täta tampongbyten rekommenderas ett besök hos en gynekolog. Givetvis har också tampongstolek betydelse för uppsugningsförmågan.


Även bindor ska bytas flera gånger om dagen för att inte svett och instängdhet ska skapa besvär med skav eller irritationer.


Det är det upp till var och en att själv bilda sig en uppfattning om vad som passar – och känns bäst.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blir håren grövre när man rakar sig?

Jag har rakat mig mellan benen en tid, men har nu låtit håret växa ut igen. Det känns dock som om håren blivit grövre. Blir håren grövre när man rakat sig?

En missuppfattning är att håret blir grövre eller ökar i antal efter rakning. Hårsäckarna anläggs under fosterstadiet och kan sedan aldrig bli flera. Rakning eller vaxet kan inte påverka hur snabbt återväxten sker. Håret växer ut i samma mängd som innan du tog bort håret.
Det kan däremot kännas stubbigt och vasst när det växer ut igen. När hårstråna blir längre känns de mjukare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få svamp av att raka sig?

Finns det något samband mellan svampinfektioner och hårborttagning?

Tre av fyra kvinnor får någon gång i livet en svampinfektion i underlivet. Faktorer som ökar risken vet man är; antibiotikabehandling och graviditet.
Att skydda sig mot svampinfektion är svårt eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna. At tvätt sig ofta med tvål i underlivet har ansetts öka risken men det är inte bevisat. Det finns heller inte bevisat att rakning/borttagande av håret i underlivet skulle vara en orsak till svamp i underlivet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mellanblödningar av p-piller?

Sen jag började äta p-piller har jag haft små blödningar kanske varannan dag. Vet inte om det är av p-pillren eller om jag har haft oregelbunden mens. Men det är i alla fall inget jag haft förut.

Du skriver inte när du började äta p-piller. Det är mycket vanligt att man har lite blödningstrassel i början. Om du nyss börjat kan du avvakta och se om blödningarna upphör. Om du har ätit dina p-piller mer än tre månader och du fortfarande blöder oregelbundet kontakta din barnmorska.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Behandling för killar med för stora bröst?

Jag är en kille som tycker mina bröst som för stora. Finns det någon behandling mot detta, hormoner eller nåt?

Det du beskriver kan vara Gynekomasti och drygt hälften av alla tonårspojkar har denna åkomma. Det allra vanligaste är att man bara får en klump i det ena bröstet, men det förekommer även att man får en klump i båda. Gynekomasti brukar komma i början av puberteten och hålla i sig ett par år, men det finns stora variationer. Om du är i tonåren så unna dig ett besök på ungdomsmottagningen, för att få ett svar på vad detta är och om du behöver kan du få mer hjälp där. Det är alltid svårt att ge konkreta råd i frågelådan. Det är svårt att veta om du har gynekomasti, om det är något annat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Stannat i utvecklingen?

Förut så hände det en massa saker med min kropp. Jag fick tillexempel hår på snoppen, men nu har det liksom stått stilla ett tag. Det känns som om jag stannat i utvecklingen. Är det vanligt? Finns det i så fall något jag kan göra åt saken?

Du skriver inte om vad det är som du anser har avstannat så det är svårt att svara på om detta är vanligt eller inte. Kroppen utvecklas lite olika. Vill du prata med någon om detta och undersöka om allt är som det ska, så kan du vända dig till din ungdomsmottagning eller skolläkaren.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svåra mensvärkar

Jag lider av svåra mensvärkar, som ofta sitter i nedre delen av ryggen. Jag har så ont att jag svimmar och ibland kräks jag. Jag undrar om p-piller skulle kunna hjälpa mig så jag slipper ha så ont.

Det finns flera orsaker till svårare typer av mensvärk. Det kan exempelvis bero på att man har höga halter av ett hormonliknande ämne (prostaglandiner) som kan leda till ökade kramper i livmoderns muskulatur. En annan vanlig orsak till smärta vid mens är endometrios. En sjukdom som drabbar ungefär en av tio kvinnor. Endometrios innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen än inne i livmodern, något som kan orsaka kramper, smärta och andra besvär.

För att utreda vad sina besvär beror på, och för att få rätt behandling, så kan vända dig till en ungdomsmottagning eller till en kvinnoklinik. Kanske är p-piller det du kan bli hjälpt av eftersom p-piller gör att du inte har ägglossning och därför inte heller mens. Det finns också andra sorters behandlingar beroende på orsak. Tillsammans med den du träffar kan ni komma fram till vad som är bäst just för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag få hjälp med min ångest?

Jag är en tjej som har ett problem och vet inte var jag ska vända mig. Jag vet att det egentligen inte är erat område, men ni kanske ändå kan hjälpa mig. Problemet är att jag känner mig så ensam. Jag bor i en egen lägenhet och på helgerna, när jag inte går i skolan, så är det extra jobbigt. Då blir jag jättedeppad och får panikångest. Vad är det för fel på mig?

Det låter besvärligt för dig med dessa känslor av ensamhet och panikångest. Om du studerar så bör det på din skola finnas någon skolkurator eller skolsköterska som du kan vända dig till och berätta hur du mår. Det kanke är det enklaste sättet. I annnat fall så kan du tala med kuratorn på ungdomsmottagningen om det finns någon sådan på orten du nu bor. Om inget av dessa alternativ finns så kan du vända dig till sjukvården som har öppna psykiatriska mottagningar, både för de som är under 18 år och för de som är vuxna.

Kanske kan du också tala med dina föräldrar eller någon annan vuxen du har förtroende för som kan stödja dig. Någonstans bör du kunna få hjälp så du kan må lite bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har olika stora bröst

Jag är en tjej på 15 år som tycker det är jättejobbigt att mina bröst är så olika stora. Det gör att det är svårt att hitta en BH som passar och det ser också jättekonstigt ut när jag har en tajt tröja på mig. Jag vill heller inte visa mig på badstranden i bikini. Jag vill verkligen ha hjälp att göra något åt det här. Jag har väntat jättelänge på att det ska bli bättre, men ingenting händer. Det här gör också att jag har fått dåligt självförtroende.

Under tonårstiden förändras kroppen och brösten befinner sig hos de flesta i ett uppbyggnadsskede. Därför är det inte helt säkert att dina bröst ännu har nått den storlek de kommer att ha senare i livet. Hos de flesta kvinnor har brösten lite olika storlek och detta kan märkas bl.a. vid BH-användning.

Du skriver att detta påverkar ditt självförtroende. När det känns så, kan det vara en god idé att prata med en barnmorska eller kurator på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Att du får en kontakt med en gynekolog eller ungdomsläkare kan också vara en möjlighet till hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mens och ätstörningar

Jag har anorexi och äter mycket lite. Jag äter dessutom minipiller och har ingen mens. Min fråga är om det finns något sätt att testa om den uteblivna mensen beror på pillrerna eller på ätstörningarna? Jag är livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Jag är inte supersmal, men har gått ner i vikt rätt mycket.

Det finns samband med att ätstörningar påverkar fettlagret som i sin tur påverkar de hormon som styr mensen. Alltså kan det finnas anledning att misstänka att din uteblivna mens har mer att göra med att du äter dåligt/felaktigt, än att dina mini-piller påverkar det.

Vänd dig till din barnmorskan för att få hjälp. Du kan exempelvis kontakta en ungdomsmottagning eller en kvinnoklinik, där finns det troligtvis också en kurator som kanske kan hjälpa dig att bryta mönstret med att äta felaktigt. Det går att återställa mensen så oroa dig inte för mycket för din förmåga att få barn i framtiden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt