Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vilka är symptomen på hiv?

Jag undrar vilka de olika symptomen är för de olika könssjukdomarna. Det vill säga vilket symptom för vilken sjukdom?

På RFSU:s hemsida finns en avdelning som handlar om könssjukdomar, där kan du läsa om de olika sjukdomarna och därmed symtomen, klicka här: Fakta om könssjukdomar.

Bakteriella sjukdomar som klamydia och gonorré visar i allmänhet symtom med flytningar och sveda då man kissar. Virussjukdomar, som herpes och kondylom, visar sig med blåsor och vårtor. Hiv kräver en längre beskrivning så den läser du lättare på vår hemsida.

Men det är viktigt att veta att man kan bära på en könssjukdom och ändå vara helt symtomfri. Därför är det viktigt att testa sig om man haft oskyddad sex även om man inte har några besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar könssjukdomar genom oralsex?

Kan man bli smittad av könssjukdomar när man har oralsex med någon annan?

Ja, men det är inte så vanligt att könssjukdomar överförs vid oralsex. Om du har haft oskyddad sex och misstänker att du fått någon könssjukdom kan du vända dig till en ungdomsmottagning, infektionsklinik eller STI-mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Könssjukdom i munnen?

För någon månader sedan hade jag oskyddat oralsex med en kille. Det vill säga, jag sög av honom. Jag undrar om man kan bli smittad av några könssjukdomar på det sättet? Vilka symtom kan uppkomma i munnen? Jag har fått knottror i bakre delen av munnen och i svalget. Det känns också lite strävt när jag sväljer. Vad kan det vara?

Om killen du sög av hade klamydia eller gonorré, och du svalde hans sperma, kan du ha fått någon av dessa sjukdomar i halsen. Men det du beskriver kan också vara symtom på någon annan halsinfektion. Man måste ta en odling i halsen för att få veta vad det är. Kondylom virus kan man också få i svalget även om det är ovanligt, Har du fortfarande besvär bör du söka läkare.

Hiv kan också överföras från penis till mun, dock inte med de symtom som du beskriver.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur stor risk är det att smittas av hiv?

Jag undrar hur stor risk det egentligen är att man blir smittad med hiv i Sverige om man har sex utan kondom med någon som är i 15-18 års åldern?

Det är omöjligt att ange i siffor hur stor det risk det är att få någon könssjukdom vid ett speciellt tillfälle. Det är många olika saker som spelar in. Men till att börja med så kan vi konstatera att hiv är mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige. Såväl i Sverige som i resten av världen finns det idag den första generationen ungdomar som är födda med hiv -infektionen och som får bromsmediciner och alltså lever med en kronisk sjukdom.

Hiv är, som tur är, heller inget speciellt lättöverfört virus. Det spelar också roll på vilket sätt man har sex. Analsex överför exempelvis hivviruset lättare än oralsex. Sedan har det betydelse hur hur den hivpositive mår. Om han/hon har mycket eller lite hivvirus i sin kropp, äter mediciner osv. Liksom hur mottaglig partnern (i detta fall du) är, om det finns någon annan pågående infektion som satt ner immunförsvaret.

Eftersom många av de här faktorerna är okända när man har sex så vet man inte vilken risk man utsätter sig för om man har oskyddat sex med någon. Att använda kondom är det bästa sättet att skydda sig på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur länge måste jag vänta innan jag testar mig?

Jag hade oskyddad sex för en vecka sedan och skulle vilja testa mig så att jag vet att jag inte har fått någon sjukdom. Hur många dagar skulle ni rekommendera att jag väntar innan jag gör ett test? Antar att det för vissa sjukdomar tar ett antal dagar innan de kan upptäckas i ett test?

Man brukar rekommendera att man väntar en vecka innan man tar några test. Det tar en viss tid innan viruset utvecklats så mycket att de syns på ett test. När det gäller hiv-test så måste man vänta 6 veckor för att testet ska vara säkert.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Könen mot varandra, smittar könssjukdomar så?

Kan jag ha blivit smittad av någon könssjukdom genom att ha gnidit mitt kön mot ett sköte? Är det i så fall lika stor risk att bli smittad som vid oskyddade samlag?

Kondylom, herpes, syfilis och flatlöss kan överföras relativt lätt om man gnider könen mot varandra. Däremot är risken att drabbas av klamydia och gonorré mycket mindre vid "gnidning" än vid oskyddat samlag och oralsex.

Om du känner dig orolig gör ett test för säkerhets skull. Det är inte alltid man märker några symtom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hiv av oralsex?

Jag undrar om det finns någon risk att smittas av hiv om jag suger av någon?

Ja, det finns en liten risk att få hiv om man suger av någon som har hiv. I synnerlighet om man får sperma i munnen. Det råd vi ger vid oralsex är därför att undvika sperma i munnen. Ännu säkrare är det att använda kondom vid oralsex

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Nojjig för könssjukdomar

Jag kan bli, till synes egentligen utan anledning, rädd för att jag har smittats av någon könssjukdom. Då tänker jag automatiskt på den mest farliga, det vill säga hiv. Är det rimligt? Jag menar, borde man först och främst inte oroa sig för andra vanligare könssjukdomar?

Risken för att du ska få klamydia, om du har samlag utan kondom, är betydligt större än att du smittas av hiv. Antalet fall med klamydia i Sverige ligger på cirka 35 000-40 000 fall per år. Antalet personer som diagnostiseras med hiv i Sverige ligger vanligtvis mellan 400-500 fall per år. 

Men din oro är långt ifrån ovanlig. Det är många som i första hand tänker på hiv när de haft ett oskyddat samlag. Kanske inte i första hand därför att risken att drabbas är stor, utan för att sjukdomen är allvarligare än andra könssjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knottror på penisen tecken på en könssjukdom?

Jag har tittat igenom alla de könssjukdomar ni beskriver på eran hemsida, men jag tycker inte att någon av dem passar in på mina besvär. Jag har några sorts knottror eller utslag på penisen. Jag har inte haft sex förut (inte oralt heller). Vad kan det vara?

Det du har hittat på din penis är troligen talgkörtlar, små upphöjningar i huden som är fyllda med något ljust (talg). De syns tydligare när man har stånd. De kan också finnas på pungen.

Talgkörtlar har vi överallt på huden, de producerar talg (fett) för att hålla huden mjuk och smidig. De syns på penis och på pungen eftersom huden där är så tunn. Detta är alltså helt normalt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag få hiv om jag blir avsugen?

Kan man bli smittad av någon när man blir avsugen, alltså från mun till penis? Via blod från sår i munnen eller liknande. Och i så fall hur stor är risken?

I de få fall som finns dokumenterade i Sverige så har överföringen skett av en person med mycket höga virushalter, det vill säga svårt sjuk till följd av sin hivinfektion. Hiv har då överförts från halsmandlarna till penisen. Det finns ingen risk att få hiv av saliv. Däremot kan blod överföra hiv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt