Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Behöver jag testa mig för kondylom?

Jag har fått ett meddelande från en tjej, som jag har haft oskyddat sex med, om att hon har fått kondylom. Jag har nyligen testat mig för klamydia. Behöver jag testa mig igen, nu när jag fått reda på det här?

Kondylom är ett virus, som är mycket vanligt och som många kommer i kontakt med, men det är bara ca 25% som utvecklar symtom (vårtor). Har du inte några symtom så kan du heller inte veta säkert om du har fått viruset eller inte. Man gör alltså inte något test om du inte har synliga vårtor. Om du en dag framöver får något på penis eller i närheten som du inte känner igen så kan du vända dig till en mottagning för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag få hiv om jag slickar en tjej?

Jag undrar hur stor risken är att jag blir smittad om jag ger en tjej med hiv oralsex?

Risken att få hiv på det sätt som du beskriver finns, men är liten. I Sverige finns fall beskrivna där hiv överförsts genom att man slickat. Hos hivpositiva kvinnor hittar man virus i slidsekret. Mensblod ökar risken för hiv att överföras.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Risker vid petting/smeksex

Finns det risk att få någon sjukdom om jag smeker någon annan kvinnas eller mans kön? Eller om de runkar av mig?

De könssjukdomar som kan överföras via hudkontakt är herpes och kondylom. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingen av dessa har 100% smittsamhet. Risken att drabbas är dessutom liten om man har sex på det sätt som du beskriver, utan direktkontakt mellan könen.

För att få till exempel herpes krävs det att han/hon har herpes och har sårsekret på fingrarna. Alternativt att du smeker någon med dessa sjukdomar och sedan tar direkt på ditt kön.

Bästa sättet att skydda sig är att använda kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Utslag på ollonet

Jag har fått sveda, klåda, och en känsla av att det skaver på ollonet. Det är också ett område som är lite rödfärgat med prickar eller utslag på. Annars har jag inga besvär. Vad kan det vara?

Det är oerhört svårt att avgöra vad det kan vara utan att göra en undersökning. Det framgår heller inte i vilket sammanhang det uppkom, hur länge du haft besvären, etcetera.

Det skulle kunna vara en tillfällig hudirritation som kommit av någon anledning, till exempel efter ett oskyddat samlag. Man kan även få denna hudirritation om man använder tvål på könet (vilket inte är nödvändigt, det räcker med ljummet vatten).

Det går heller inte utesluta en herpesinfektion. Du bör därför att vända dig till en hud/venmottagnig på sjukhus för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Orolig för prickar på snoppen

Jag har precis upptäckt att jag har några små prickar på snoppen. Hade några på ett annat område tidigare men de försvann, nu är det nya på ett annat ställe. Det ser ut som små finnar. Vad kan det vara?

Det är omöjligt att avgöra utan att göra en undersökning. Det du beskriver skulle kunna vara talgkörtlar. Sådana har vi överallt i huden, för att hålla den mjuk och smidig, men de syns tydligare på penis och på pungen eftersom huden där är så tunn. Alltså något helt normalt och naturligt. Men de skulle också kunna vara kondylomvårtor, som är ett virus som överförs sexuellt. Unna dig en undesökning så slipper du förbli ovetande om vad det är för prickar du har.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hjälp, vi blir aldrig av med kondylomen!

Det är inte hellt ovanligt att kondylomen kommer tillbaka efter behandling, det kan ta flera månader och ibland behövs flera behandlingar.

Efter avslutad behandling är det bra att göra en kontroll, men tidigast två månader efter. Om du har en fast partner och ni båda är behandlade och kondylomen är borta vid kontrollen så ska ni inte behöva använda kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag få klamydiga om jag blir avsugen?

Kan man bli smittad av klamydia om man blir avsugen av en tjej? Kan man få det om man kysser någon?

Om personen som suger av dig har klamydia i halsen kan du få klamydia. Antagligen kan detta överföras genom kyssar också. Det råder dock fortfarande en viss osäkerhet kring denna smittväg.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda i underlivet

Jag misstänker att jag och min pojkvän har fått en könssjukdom. Vi har båda klåda i underlivet och det är svullet. Jag hade konstiga flytningar i början, men det är bättre nu. Det har också svidit någon gång när vi kissat. Just nu har jag mest besvär med att det kliar. Min kille har också någon slags beläggning på ollonet. Vet ni vad det kan vara?

Det mycket svårt att ställa någon diagnos via mail. Det du beskriver skulle kunna vara en svampinfektion. En svampinfektion kan man få av olika anledningar, exempelvis av att äta antibiotika. Denna infektion kan sedan ha spritt sig till din pojkvän. För att få veta säkert vad det rör sig om och för att få behandling föreslår jag att ni båda gör ett besök på en könsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Symptom av herpes?

Jag undrar vilka symptom får man av herpes?

Man får vätskefyllda blåsor som svider rejält när de går sönder. Det finns en bra hemsida där du kan läsa mer om herpes. Kolla in www.harduherpes.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar klamydia via toabesök?

Kan man, om man har maximal otur, bli smittad av en könssjukdom som klamydia utan att ha sex? Exempelvis vid ett toalettbesök? Det händer ju att penis kommer åt toaletten när man sitter på den. Eller finns det andra ovanliga smittvägar?

Nej, klamydia överförs inte vid toalettbesök. Några andra ovanliga smittvägar känner man heller inte till. Könssjukdomar kan överföras vid sex utan kondom, det är det man ska räkna med.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt