Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ont i urinröret

Ifall man har ont i urinröret, kan det vara något som går över av sig självt eller måste man göra något? Jag känner av det lite hela tiden och när jag kissar eller får utlösning svider det ännu mer.

Ont i urinröret är, för män, oftast inte något som går över av sig själv. Om du haft oskyddat samlag kan det bero på att du smittats av klamydia eller gonorré. Om du inte haft ett oskyddat samlag kan det vara en urinvägsinfektion, som också behöver behandlas. Beställ tid på en ungdomsmottagning eller en hud- och könsmottagning för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slippa provsticka i urinröret?

Jag skulle vilja testa mig för klamydia och gonorré. Jag undrar om man kan ta ett urinprov istället för provsticka i urinröret? Det verkar läskigt...

Klamydiatest gör man numera genom urinprov, medan gonorréprov fortfarande tas med en tunn bomullspinne som förs in en liten bit i urinröret. Detta kan kännas lite obehagligt men är snabbt avklarat.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar kondylom vid oralsex?

Jag har fått veta att jag har kondylom och jag undrar om jag kan ge min flickvän oralsex när jag själv går på behandling för kondylom? Vi vet ännu inte om min tjej också är smittad så vi vill vara lite försiktiga.

Du kan ha oralsex med din flickvän - det är mycket ovanligt att kondylom sätter sig i munnen. Om ni har haft sex utan kondom är det troligt att din flickvän också har viruset, även om hon inte har eller kommer att få några vårtor. De flesta kommer någon gång i kontakt med detta virus utan att få några besvär. Man kan inte heller ta prov utan man måste undersöka och se om det finns några synliga vårtor - har man inte det så behandlas man inte heller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Testas blodgivare för könssjukdomar?

Jag är sedan någon månad ihop med en tjej som jag tycker mycket om. Vi har haft sex med kondom, men nu tycker min tjej att vi ska ha det utan eftersom hon äter p-piller. Jag är livrädd för sexuellt överförbara sjukdommar så jag föreslog jag att vi båda skulle gå och testa oss innan vi struntade i kondomen. Men hon tyckte det var onödigt eftersom att hon är blodgivare. Min fråga är: stämmmer det att man som blodgivare testas för könssjukdomar?

När man lämnar blod så testas blodet för syfilis och hiv. Däremot så testas man inte för andra könssjukdomar. Om man vill man testa sig för könssjukdomar som klamydia och gonorré så måste man göra en särskild undersökning för just detta. Då räcker det inte med ett vanligt blodprov.

Det är bra att man testar sig innan man slutar med kondom, det är ett bra sätt att slippa könssjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Testa mig för kondylom innan det brytit ut?

För några veckor sedan hade jag oskyddat sex med en tjej som berättade att hon hade kondylom. Vad jag har förstått så är sannorligheten stor att jag nu själv bär på detta virus, men att det inte syns ännu. Kan jag testa mig nu fast jag inte har några symtom? Finns det något jag kan göra innan det "bryter ut"? Är det bäst om jag kontakta läkare redan nu?

Du kan inte testa dig för kondylom förrän den dagen du får utslag/vårtor. Många som haft ett oskyddat samlag kommer i kontakt med kondylomviruset. De flesta, 75%, får aldrig några besvär eller symtom. Om du får symtom kan du vända dig till en mottagning, innan dess behövs det inte.

Det kan däremot vara klokt att du testar dig för andra könssjukdomar, som klamydia, eftersom du haft oskyddat samlag. Klamydia behöver inte ge några symtom och är därför svårt att veta om man bär på. Ett klamydiatest kan man ta tidigast en vecka efter smittotillfället. Testet kan tas även om man inte har några symtom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smittar kondylom fast jag inte har några vårtor?

Jag bär på kondylomvirus men har inte haft några synliga vårtor på ungefär 8 månader. Nu har jag träffat en ny partner och jag undrar om han kan smittas om han ger mig oralsex?

Har du inte haft vårtor på 8 månader så kan du anse dig själv som frisk. Men kondylom är ett virus som du eventuellt bär på även om du inte har några vårtor. Ca 25% av dem som har kondylom får vårtor, andra får inte några besvär alls trots att de bär på viruset. Om du sedan vill berätta för din kille eller inte får du själv bestämma, risken finns ju att även han har viruset i kroppen (även om han inte vet om det). Det är mycket ovanligt att kondylom överförs vid oralsex och den som bär på viruset avråds därför inte från att ha oralsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur går en undersökning till?

Hur går undersökningen till när man ska testa sig för en könssjukdom?

Det vanligaste är att man får ligga upp på en brits och dra ner byxorna så att man kan titta på penis. Tillsammans med personalen kommer man fram till om och vilka prover som behöver tas. Om man ska lämna prov på klamydia får man kissa i en mugg. Om man ska ta prov på gonorré görs detta med en tunn pinne i urinröret.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille vill inte testa sig

Jag frågade min kille om han ville testa sig för könssjukdomar. Han tyckte inte att det var någon bra idé utan han ville istället att jag skulle göra det. Att det räcker. Vad ska jag göra för att få honom att förstå att jag menar allvar? Jag var oskuld innan vi träffades, men han har varit med flera tjejer tidigare.

Självklart är det så att en person som haft samlag utan kondom, bör ta sitt ansvar och testa sig. Dels för sin partners skull och dels för sin egen skull. Stå på dig och ställ det som ett självklart krav.

Ibland kan det handla om att det finns en rädsla för själva undersökningen när en person inte vill testa sig. Men det är inget att ängslas över. Till exempel så tas numera klamydiaprov genom ett urinprov. Klamydia är den sexuellt överförbara infektion som är vanligast.

Mottagningar för killar finns på de allra flesta ungdomsmottagningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hittar ingen könssjukdom som stämmer på mig

Jag har kollat igenom alla könssjukdomar som finns på er hemsida, men har inte hittat någon som stämmer in på mina besvär. Jag har ett underligt utslag på undersidan av penis. Det ser ut som ett födelsemärke ungefär. Det kliar inte. Vad kan det vara?

Det är svårt att ge ett konkret svar utan en undersökning. För att du ska få ett korrekt svar måste du genomgå en undersökning. Du kan exempelvis vända dig till en hud- och venmottagning eller till en ungdomsmottagning (om du har rätt ålder för det).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan hiv smitta direkt?

Jag undrar om en person som nyligen blivit smittad av hiv kan föra smittan vidare direkt eller om det måste gå en tid innan personen smittar.

En person som nyligen fått hiv kan föra viruset vidare direkt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt