Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Röda prickar på penisen

Min pojkvän har röda prickar på penisen. De uppstod när vi hade sex och de vill inte försvinna. Kan det vara någon könssjukdom?

Röda prickar är inte symtom på någon könssjukdom.

Det är ganska vanligt att män som tvättar sig för mycket med tvål får röda prickar på ollonet. Tvålen torkar ut den tunna huden på ollonet, som blir irriterad och prickig. Säg till din pojkvän att han bara ska tvätta med ljummet vatten just där. Det är också bra om han kan sova naken så att ollonet får "lufta" lite då och då.

Om inte detta hjälper kan han gå till en hud- och könsmottagning för att få hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag testa mig för hiv?

Var kan jag testa mig för hiv? Jag har hört att man testas automatiskt när man ger blod, är det sant? Vilka andra alternativ finns det om man vill testa sig för hiv? Hur länge måste man vänta efter samlag innan man kan testa sig?

Det finns flera olika sorters mottagningar där man kan hivtesta sig. Om du är under 20 år (på vissa ställen 23 el 25 år) kan du vända dig till en ungdomsmottagning. Andra alternativ är en sk sti-mottagning, en infektionsmottagning eller en hud- och venmottagning. Om du bor på en liten ort och du har långt till specialmottagningar som dessa kan du kontakta din husläkare/vårdcentral för att ta provet där. För att testet ska vara helt säkert så måste man vänta 6 veckor efter det senaste smittotillfället.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ha smittats av en könssjukdom trots kondom?

I helgen hade jag samlag med en kille. Jag har haft klåda i underlivet sedan dess. Kan jag ha smittats av någon könssjukdom trots att vi hade kondom under hela samlaget?

Nej, du behöver inte vara orolig för någon sjukdom om du använde kondom och om den inte gick sönder. Du får avvakta och se om klådan försvinner, gör den inte det får du göra en kontroll hos barnmorskan.

Klåda kan ibland vara tecken på irritation i slemhinnorna eller en svampinfektion. Det är bra om du under en tid undviker att använda tvål när du tvättar ditt kön. Använd istället bara ljummet vatten och smörj med oparfymerad barnolja.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan jag testa mig?

Vart vänder jag mig om jag vill testa mig för könssjukdomar?

Du kan till exempel vända dig till en sex- och samlevnadsmottagning, hud- och venmottagning eller till en vårdcentral för att testa dig. Om du är under 20 år (på vissa ställen 25 år) så är du även välkommen till ungdomsmottagningen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det risk att ett klamydiatest är falskt negativt?

Hur stor är risken att man vid klamydiatestning får ett falskt negativt svar; att man alltså har en infektion trots att testet säger att man inte har det?

Det är svårt att ge dig några siffror på hur stor den risken är. Men det förekommer att testet är negativt trots att man bär på en klamydiainfektion. Det är viktigt att vänta minst 7 dagar från det eventuella smittotillfället tills man tar prov. Men även efter denna tid så kan tester tyvärr visa fel. Om man på kvinnor tar både urinprov och prov från livmodertappen ökar man säkerheten i testen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säkra är testen?

Jag har nyligen testat mig för klamydia och gonorré. Svaren var negativa. Men kan jag ändå bära på en sjukdom eller kan jag vara lugn nu?

När det gäller klamydia så var det många laboratorier som fick byta testmaterial då man under 2006 upptäckte att man missat en del klamydiainfektioner pga att testen inte kände igen bakterien. Vid årsskiftet 2007 övergick laboratorierna till en känsligare metod som hittar klamydiainfektionerna. De tester man använder idag är mycket säkra, även om inget är 100 %-igt.
Eftersom testerna var negativa bör du betrakta dig som frisk. Om man ständigt går omkring och misstänker att man kanske är sjuk blir detta helt förödande för ens liv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Knöl på blygdläpparna

Jag är lite orolig, härom dagen hittade jag en vit liten knöl på mina inre blygdläppar. Knölen liknar en liten finne med vitt i. Nu har jag hittat en till ovanför klitoris, men den syns inte lika bra. Knölarna är inte till besvär på något sätt, men jag undrar om detta är en könssjukdom?

Det du ser kan sannolikt vara talgkörtlar som finns på könet och som har till funktion att mjukgöra huden. Ibland blir de mera framträdande och misstas då för kondylom (könsvårtor) eller herpes (blåsor).

Om du inte misstänker någon könssjukdom, så låt dem vara. Om du utsatt dig för någon smittorisk och känner fortsatt oro för detta så kan du vända dig till exempelvis en hud- och venmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur fort märks det om man blivit smittad?

Hur fort märker man om man blivit smittad av en könssjukdom? Kan symptom komma först efter 1 år?

Många av dem som fått en könssjukdom, till exempel klamydia eller gonorré, märker ingenting. Om man får några besvär är det vanligt att de kommer cirka 1 vecka efter smittotillfället men det kan också dröja längre. När det gäller klamydia är antagligen också möjligt att de kommer efter 1 år, även om det inte är så vanligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ha fått en könssjukdom?

Jag undrar om jag kan ha en könssjukdom. Jag var oskuld när jag träffade min pojkvän men min pojkvän har haft sex med några innan mig. Fast han har testat sig nyligen. Vi har haft oskyddade samlag några gånger. Jag oroar mig för detta. Jag har fått mycket flytningar och ibland gör det ont när jag kissar. Kan jag fått en könssjukdom fast jag var oskuld och min pojkvän var ren när vi träffades?

De tester som tas för könssjukdomar är säkra även om de inte är 100%-iga. Men man man ta olika tester för olika sjukdomar, och du skriver inte vilka tester din partner tagit. Så det går inte att svara på om du kan ha en könssjukdom. Man behöver heller inte ha några som helst symtom, även fast man har en könssjukdom.


Men oavsett detta så tycker jag att du ska besöka en ungdomsmottagning eller gynekologmottagning så att du får göra en undersökning. Eftersom att du har besvär så behöver du få hjälp och en behandling. De symtom du beskriver i din fråga tyder inte på någon könssjukdom, de är snarare ett tecken på att du kan ha en svampinfektion. Detta får du svar på genom en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Flytningar ur urinröret

Jag har de senaste dagarna haft varliknande luktlösa flytningar ur urinröret, och jag börjar fundera om det kan vara symtom på en könssjukdom. Jag har också lite sveda ibland. Kan det vara en könssjukdom?

Det är svårt att veta om det är någon sexuellt överförbar infektion utan att göra en undersökning och provtagning. Men eftersom du har besvär med sveda och att det dessutom kommer lite flytningar bör du söka upp ett ställe där du kan testa dig för klamydia och gonorré. Om det inte är en sexuellt överförbar infektion kan det så klart vara en urinvägsinfektion, även om detta inte är så vanligt för killar. Men i vilket fall som helst, bör du gå på undersökning.

Att testa sig för sexuellt överförbara infektioner är kostnadsfritt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt