Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Klåda i samband med kondylom

Jag har fått besked om att jag har kondylom. Jag har inte haft några synliga symptom, men har nu fått klåda. Jag vet att kondylom förvinner av sig självt, men vad ska jag göra för att bli av med klådan?

Det bästa är att du vänder dig till den läkare/barnmorska som gav dig beskedet att du hade kondylom. Det låter lite märkligt med klådan, detta är kanske något annat, så det bästa är att du omedelbart kollar upp det så du kan få hjälp för dina besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Behöver vi testa oss?

Jag är tillsammans med en ny tjej och vi skulle vilja slippa använda kondom eftersom att hon äter p-piller. Jag skulle vilja veta om du tycker att vi ska testa oss. Jag har bara haft samlag en gång tidigare, med min förra tjej som var oskuld. Min nya tjej har haft oskyddad sex med några killar. Tycker du att vi ska testa oss?

De flesta sexuellt överförda infektionerna kan finnas utan några som helst symptom. Det är därför bra att testa sig om det finns möjlighet för smitta sen tidigare.

Eftersom både du och din tidigare tjej inte haft samlag med någon tidigare så finns det ingen risk att du bär på någon könssjukdom. Din nya tjej har haft oskyddat sex och bör därför testa sig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få munherpes på könet?

Kan så kallad munherpes föras över till könet vid oralsex? Smittar i så fall munherpes hela tiden eller bara vid utslag?

Ja det kan man. Mun- och könsherpes trivs bäst på sina respektive platser men kan överföras till andra stället också.


På frågan om herpes smittar mellan skoven, det vill säga när man inte har utslag, kan du antagligen hitta olika svar. Risken för det är iallafall väsentligt mycket mindre mellan skoven än under ett skov. Det vore orimligt att råda alla människor som haft munherpes någon gång att sluta kyssas överhuvudtaget. Herpes är trots allt inte någon "farlig" sjukdom, utan något som en majoritet av den vuxna befolkningen bär på utan att ha några större besvär av.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur snart märks symtom vid klamydia?

Hur lång tid kan det ta efter smittotillfallet innan man märker några symtom vid klamydia?

Med tanke på att endast cirka hälften av alla som smittats av klamydia får några symtom så är det inte så lätt att svara på. De besvär man eventuellt får kan komma efter en vecka upp till flera månader efter smittotillfället. Har du haft oskyddat samlag så är det ett test som gäller för att du ska få svar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Om flytningar vid könssjukdomar

För lite mer än en månad sedan hade jag ett oskyddat samlag. Nu är jag lite orolig för att jag har fått en könssjukdom. Det svider inte när jag kissar eller får utlösning men på er hemsida står det att det kan komma flytningar ur urinrör och analöppning. Vad är flytningar? När jag torkade mig efter ett toalettbesök för ett tag sen var det lite blod på pappret. Är det en flytning och kan detta vara tecken på att jag har en könssjukdom?

Om du haft anala samlag (blivit penetrerad) utan kondom så kan du få en flytning från anus/analöppningen som kan bero på en könssjukdom. Samma sak om du haft annan form av samlag utan kondom, så finns alltid risken att det kan vara en könssjukdom. Enda sättet att få ett svar är att testa sig. Det kan du göra på en hud- och venmottagning eller en ungdomsmottagning där du bor, det är gratis.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Irriterat ollon efter samlag

Jag har haft sex med min tjej utan kondom, och nu har jag fått utslag på ollonet. Det började för ungefär en månad sedan och jag har sedan dess tvättat mig jättenoga med tvål, men det har inte blivit bättre. Vad kan det vara, och hur kan man bota det?

Det låter som om du har en lokal irritation snarare än en könssjukdom (även om detta inte kan uteslutas). Det kan ha börjat som en reaktion på din tjejs slidsekret eller att hon har svamp som kan ge dig dessa besvär. Var noga med att tvätta dig med ljummet vatten, men använd ingen tvål eftersom att detta bara förvärrar situationen. Tvätta dig med ljummet vatten morgon och kväll, samt efter samlag så att du får bort slidsekretet som kan irritera.

Om det inte hjäper så finns det en salva att få. Vänd dig i så fall till en läkarmottagning för en undersökning. Om det finns någon risk att du smittats av en könssjukdom vid samlaget så bör du även testa dig för detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan klamydia komma tillbaka?

Jag blev behandlad och friskförklarad av klamydia för ungefär 1-2 år sen. Nu undrar jag om klamydia kan ligga kvar på i kroppen på något sätt och återkomma senare, fast man blivit frisk från den en gång?

Om klamydian är behandlad är den borta för denna gången. Men klamydia är en bakterie och liksom andra bakteriesjukdomar så kan man smittas av dem igen. Virusinfektioner däremot kan man inte bota, utan enbart lindra besvären, och sedan finns viruset kvar i nervbanorna. Men detta gäller alltså inte för klamydia.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gardnerella vaginalis

Är gardnerella vaginalis sexuellt överförbar eller kan man få det ändå? I så fall, hur vanligt är det att det överförs sexuellt och hur vanligt är det att man får infektionen på annat sätt? Är det en infektion? Vilka är symptomen?

Gardnerella vaginalis är en bakterie som ofta finns i liten mängd i slidan. Om man får någon förändring i slidans miljö så kan det bli fler bakterier och man får en slidiinfektion. Det kan även hända om man har en ny sexpartner, men den räknas ändå inte som en sexuellt överförd infektion.

Symptomen kan bland annat vara mörkare flytning, rikligare, illaluktande flytning eller mellanblödningar. Samlagssmärta kan vara ett annat symptom. Om man har en slidkatarr så brukar det ofta finnas garderella i slidsekretet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Utslag på tungan av oralsex

Jag undrar om man kan få utslag på tungan om man slickar en fitta? Jag har några utslag som jag inte känner igen.

Man kan få utslag på tungan av oralsex. Har du några besvär eller något som du inte känner igen så kan du vända dig till din vårdcentral eller ungdomsmottagningen för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får man alltid symtom?

Kan man vara smittad av någon könssjukdom fast man inte märker av det? Det var ett halvår sen samlaget?

Ja, det kan man vara. Ungefär hälften av dem som har exempelvis klamydia märker ingenting alls. En del av dem som har gonorré märker heller inget.

Om du haft samlag utan kondom är det därför bäst att göra ett test så att du inte bär på en könssjukdom. Exempelvis kan en obehandlad klamydia leda till framtida besvär för dig, och den kan också föra könssjukdome vidare till andra om du har oskyddade samlag igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt