Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Könssjukdom efter smeksex?

När jag och min pojkvän hade sex senast så hade han fingrarna i mig och när han tog ut dem så började det svida och klia i mitt underliv. Det kliar fortfarand trots att det nu gått snart en vecka. Kan jag ha fått en könssjukdom?

Troligast är att slemhinnorna i slidan blivit irriterade och kanske har det blivit små skavsår. Det framgår inte om du var upphetsad och fuktig, var du inte det är det lätt att bli irriterad och få små, små sår. Det framgår inte heller under hur lång tid din pojkvän stimulerade dig med sina fingrar, vilket ju också spelar roll.

Du har troligen inte fått någon sjukdom, men fortsätter svedan och klådan och/eller om du får förändrade flytningar så gör en kontroll hos en barnmorska eller ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Brunaktig flytning

Jag hade samlag med en kille för cirka två veckor sedan. Han var inne i mig i några sekunder innan vi satte på kondom. Igår fick jag brunaktiga flytningar som jag inte kännner igen. Kan jag ha blivit smittad av något?

Eftersom könssjukdomar inte har 100% smittsamhet är det oerhört svårt att bedöma vilken risk du utsatt dig för vid det tillfället. Sannolikheten är dock liten att något skulle inträffat. Däremot har du en flytning som du inte känner igen, och det kan därför vara bra om du gör ett besök hos din barnmorska/gynekolog.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få en könssjukdom av att slicka på klitoris?

Det är inte så troligt att du smittas av något om du slickar klitoris. Det krävs mycket slidsekret/blod för att överföra virus/bakterier.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Uppstår könssjukdomar av sig själv?

Jag undrar kan man få en könssjukdom om man har sex med en annan kille och båda är friska? Kan en könssjukdom uppstå av sig själv för att man har sex på ett visst sätt?

Nej, det kan man inte. Det krävs att någon av partnerna har en könssjukdom för att den ska kunna överföras från den ena killen till den andre killen. Är båda friska kan man alltså inte få en könssjukdom. Könssjukdomar kan med andra ord inte uppstå av sig själv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur vet man om man fått flatlöss?

Jag har tidigare varit tillsammans med en kille som har flatlöss. Han kanske hade det redan när vi var med varandra. Hur vet jag om jag fått det?

Flatlöss ger klåda i könsbehåringen. Flatlusen är synlig för ögat och är därför lätt att upptäcka. Man kan också upptäcka äggen som sitter fastklistrade på hårstråna. Om du har flatlöss så finns det receptfri behandlng att köpa på Apoteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sperma luktar konstigt

Har jag fått någon könssjukdom om min sperma luktar konstig? Min tjej säger också att det kliar på henne och att hon har fått konstiga flytningar.

Sperma kan lukta lite olika, beroende på vad man äter och lite olika från person till person. Det går inte bedömma om det är en risk för någon könssjukdom, men har ni haft oskyddat samlag så finns det alltid en risk. Enda sättet att få svar på er fråga är att ni går och testar er (båda två) på en hud- och venmottagning eller en ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klumpar i sperman = könssjukdom?

Jag har ibland små slemklumpar i sperman. Är det farligt och/eller kan det vara tecken på någon könssjukdom?

Både färgen och tjockleken på sperman kan variera från gång till gång. Det är helt normalt och alltså inget tecken på en könssjukdom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blod i urinen

Det är blod i urinen när jag kissar och det gör ont. Jag hade sex med min kille för några dagar sedan och har haft besvär ungefär sedan dess. Min kille säger att han inte har varit otrogen, men jag är ändå orolig för att det är en könssjukdom. Vad kan det vara?

Det mest troliga är att det rör sig om en urinvägsinfektion. Ta kontakt med vårdcentralen så att du får undersöka dig och få behandling för dina besvär.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilka könssjukdomar kan man bli smittad av om man har tjejsex?

Vilka könssjukdomar kan man bli smittad av i ett lesbiskt förhållande?

Hos kvinnor som lever helt lesbiskt förekommer nästan inga fall av syfilis och gonorré. Klamydia är heller inte speciellt vanligt. Herpes och kondylom är däremot inte så ovanligt. De fall av hiv som enligt statistiken har överförts mellan kvinnor som har sex med kvinnor är mycket få. Anledningen till detta är framförallt sättet att ha sex på, som innebär betydligt mindre risker än att ha analt eller vaginalt sex/samlag man-man eller man-kvinna utan skydd.

Sättet att ha sex är alltså framförallt det som avgör risken om det nu är så att en av parterna har en sexuellt överförbar infektion.
Du kan hitta mycket information om könssjukdomar och säkrare sex m.m. för kvinnor som har sex med kvinnor på www.rfsl.se. Sök under Fakta och sedan vidare till Mest för tjejer

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan könssjukdomar smitta via kyssar/hångel?

Kan könssjukdomar smitta via kyssar/hångel?

Om man tar på personens kön och sedan på sitt eget kan man överföra exempelvis klamydia. Munherpes kan överföras genom kyssar. Men kyssar och hångel är att betrakta som säkrare sex då risken att få en könssjukdom är betydligt mindre än genom annat sex med direktkontakt med mellan könen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt