Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad är en slicklapp?

Jag har hört att det finns något som heter slicklapp och att man kan använda en kondom som slicklapp. Men det står inte förklarat vad det är för något.

Slicklappen används om du ska ha oralsex med en kvinna och den skyddar mot könssjukdomar som kan smitta via mun till kön; klamydia, och herpes.

Slicklappen är en tunn duk av gummi eller latex som läggs över kvinnans könsorgan. Du kan köpa färdiga slicklappar eller göra egna av en kondom. RFSU:s kondom 17006 fungerar bra eftersom den inte är glidmedelsbehandlad. Gör så här: Rulla inte upp kondomen, klipp först av toppen och klipp sen upp längs sidan. När du nu rullar upp kondomen får du en fyrkantig lapp. Placera över kvinnans könsorgan vid oralsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skyddar mot allt?

Jag har haft sex en gång och det var för två år sedan och vi använde kondom. Nu har jag läst att kondom inte är ett hundraprocentigt skydd och att vissa könssjukdomar inte uppvisar symptom (till en början). Min fråga är: Hur stor är risken att jag är smittad med någon könssjukdom trots att vi använde kondom och det var två år sedan? Jag har naturligtvis inga symptom. När går folk och testar sig? Kan man vara lugn om man alltid använder kondom?

Om man använder kondom under hela samlaget, och kondomen inte går sönder, är det ett säkert skydd. Man kan bli smittad med herpes eller kondylom utanför det område som täcks av kondomen. Detta skulle du i så fall ha märkt vid det här laget. Om man använder kondom har man gjort vad man kan för att skydda sig, man minskar risken rejält, men något hundraprocentigt skydd är det inte. Helt säker sex med en partner finns inte. Var och en måste bestämma sig för hur stora risker han eller hon är beredd att ta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När börjar p-pillerna att skydda?

Min flickvän har börjat äta p-piller och jag undrar på ett ungefär hur långt tid det tar innan det börjar fungera som skydd. Kan jag spruta i henne sedan?

Om en tjej börjar med p-piller allra första gången på mensens första dag, skyddar p-pillerna från och med den första dagen, så länge de tas regelbundet.

Om du får utlösning i din flickväns slida under tiden hon tar p-piller blir ni inte med barn eftersom hon inte får ägglossning. Spermierna kan inte heller simma vidare upp genom livmodern när en tjej tar p-piller. Det krävs ju både spermier och ägg för att det ska kunna bli en graviditet.

Men p-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner, vilket kondom är bäst på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

"Säkra perioder"?

Finns det några "säkra perioder", det vill säga perioder under månaden när man inte kan bli gravid. Även om man har sex utan kondom och mannen kommer i kvinnan?

Ja, det finns. Säkra perioder är den period hos en kvinna då hon inte har ägglossning. Ägglossningen sker som regel mitt emellan två menstruationer. När ägglossningen sker är olika från kvinna till kvinna. Det betyder att det är väldigt svårt att veta exakt när kvinnan har sin ägglossning och det i så fall skulle vara risk för graviditet. Det är också så att spermierna kan överleva flera dygn inuti kvinnans kropp och har man samlag någon dag innan ägglossningen kan det ändå ske en befrukning. De säkraste perioderna är vid mens samt precis innan och precis efter. Men det är osäkert att använda "säkra perioder" som preventivmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det okej om killen får utlösning i mig när jag äter p-piller?

Jag undrar en sak. Om man äter p-piller som man ska, är det okej att killen får utlösning i tjejen mig då. Jag menar finns det någon risk för att jag blir gravid då?

Ja, det är okej ur graviditetssynpunkt att killen får utlösning i dig. Om du tar dina p-piller enligt bruksanvisningen så finns det ingen risk att du blir gravid. P-piller är ett mycket säkert preventivmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur väljer jag rätt kondomstorlek?

Min kvinna har slutat äta p-piller och vi har gått över till att använda kondom. Problemet är nu att vi inte hittar någon kondom som passar mig, alla är för trånga. Finns det någon kondom på marknaden som är anpassad till en lite grövre kuk?

Ja, det finns en kondom som är lite större än de övriga. Den heter Grande och säljs på de vanliga försäljningsställena. Skulle det fortfarande inte hjälpa så kan ni ta hjälp av glidmedel. Tag en liten klick på ollonet innan ni rullar på kondomen, detta gör det enklare att sätta på kondomen och kondomen upplevs inte som lika trång. Ta inte för mycket glidmedel, då ökar risken för att kondomen glider av under samlaget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill skaffa p-piller

Jag har funderat på att skaffa p-piller och undrar några saker om detta. Vad det kostar att köpa p-piller? Måste jag göra en gynundersökning? Vart kan jag vända mig för att få ett recept?

Kostnaden för p-piller är olika beroende på vilket landsting man bor i. Landstingen kan nämligen själv bestämma kostnaden.

Nej, du måste inte göra en gynundersökning, även om de flesta mottagningar brukar ha detta som rutin vid besöket. En del ungdomsmottagningar föreslår istället att göra en gynundersökningen först vid återbesöket efter tre månader, då man kollar om du trivs med dina p-piller. Men det finns inget krav på gynundersökning för att få p-piller.

Du kan till exempel vända dig till en ungdomsmottagning, en kvinnoklinik eller till en preventivmedelmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fortsätta efter utlösningen?

Jag tänkte fråga en sak om kondomer. Om det går för en kille med kondom, kan han då fortsätta med kondomen tills det går för tjejen eller måste han i stort sett ta ut den efter, för att den inte ska spricka eller nåt sånt?

Det är bra om killen drar ut innan penisen blir slak. För de flesta slaknar penisen rätt snabbt efter utlösningen, så om killen får utlösning och känner att han blir slak så ska han dra sig ur tjejen. Annars finns det risk att kondomen glider av penisen inne i tjejen (eftersom sperman dessutom gör penisen fuktig/kladdig).

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomerna är för trånga

Jag har några pinsamma frågor som jag inte kan ställa i någon vanlig affär. Det är kondomproblem och jag behöver hjälp. Kondomerna som ni säljer är bra i längden men inte ”tjockleken”. Där har jag problem, de är för små. Jag har inte så jättestor snopp men jag har en som är mycket bred, jag kan inte rulla på nån kondom. Min kompis rekommenderade mig att använda Grande men jag tror inte att det är ”så” stor skillnad om man jämför med till exempel Profil. Vad rekommenderar ni? Profil var för liten, jag ska testa Grande men om de är för små vad ska jag göra då?

Kondomer är mycket töjbara. Bekymret för en del killar som har ett stort ollon eller tjock penis är att rulla på dem. Du kan prova med att rulla ut kondomen en bit så att du kan få in fingrarna och töja ut den när du för den över ollonet. Sen är det bara att fortsätta rulla på den. Se bara till att du inte rispar kondomen med vassa naglar.

Grande är den bredaste RFSU kondomen, även om skillnaden mot andra kondomer inte är så stor. Fördelen med Grande och Easy är att de inte är profilerade. De är alltså inte insvängda vid ollonet. Om Grande är för liten så finns det också andra kondomer än våra från RFSU som du kan beställa via nätet. De finns i varierande storlek.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en p-stav?

Jag undrar vad en p-stav är, det vill säga en sådan man sätter in i armen? Finns det några biverkningar eller är det något annat man borde veta innan man sätter in en?

P-stavar finns i två utföranden. En sort som består av flera stavar och ser ut som en solfjäder när de är insatta och som har effekt i 5 år och en som ser ut som en stav och som håller i 3 år.

De sätts in, under bedövning, i underhuden på överarmens insida av barnmorska eller läkare. Det är även barnmorska eller läkare som tar bort p-staven.

Hormonet i en p-stav är samma som i mini-piller vilket gör att personer med risk för blodpropp kan använda p-stav. Biverkningarna kan vara liknande som mini-piller. En vanlig biverkning är oregelbunden mens. Fördelen är att p-staven är lika säkert som kombinerade p-piller.

Det bästa är att rådfråga en barnmorska för att få all information.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt