Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Påverkar antibiotikan mina p-piller?

Jag har fått en antibiotikakur mot urinvägsinfektion. Nyss läste jag på informationspappret att "effekten av p-piller kan påverkas av behandlingen". Hur då? Det sa aldrig läkaren någonting om. Bör jag använda annat skydd tillsvidare? I så fall hur länge? När blir det "normalt" igen, ifall effekten påverkas och bir sämre? Jag har tagit p-pillret (Trinovum28) medans jag ätit antibiotikan (1 vecka).

Det finns antibiotika som kan försämra p-pillereffekten, men jag vet att många kurer mot urinvägsinfektioner inte leder till någon försämrad effekt. För att du ska vara säker på hur det är i ditt fall så kan du kontakta barnmorskan som skrivit ut din piller, eller Apoteket. Du kan förstås även prata med läkaren som skrev ut antibiotikan.

Vid vissa läkemedel så rekommenderas ytterligare skydd under kuren så det är viktigt att kolla. Innan du får ett svar så bör du med andra ord använda kondom eller annat skydd som extra säkerhet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur vet jag att spiralen sitter kvar?

Är det vanligt att man inte kan känna trådarna på hormonspiralen? Jag var och kollade hos barnmorskan en tid efter jag satte in den och den var kvar. Men jag kan inte känna trådarna själv. Ska man inte kunna göra det?

Det står i informationsbladet att man får mellanblödningar det första halvåret, men jag har inga sådana biverkningar. Är det konstigt?

Sen så undrar jag om man skulle känna att spiralen åker ut? Gör det ont eller känns på något annat sätt? Bra att veta eftersom jag inte kan känna trådarna och jag kan ju inte springa till gynekologen hela tiden.

Ja, det är ganska vanligt att inte kunna känna spiraltrådarna. De finns då ”uppdragna” en liten bit in i livmoderhalskanalen och känns därför inte mot fingertoppen. Ibland åker trådarna ner lite i samband med mens och kan då lättare kännas precis efter mensens slut. Har du inga menstruationer med hormonspiralen, är detta dock inget alternativ.


Du tillhör de kvinnor som ”slipper” de ganska vanliga biverkningarna med oregelbundna blödningar. Det finns en hel del kvinnor som i likhet med dig känner att det är okej med en gång efter insättningen.


Om själva spiralen skulle halka ner, gör detta ont. Likaså kan det kännas smärtsamt om spiralen åker ut. Du behöver alltså inte göra en undersökning varje månad. Men ta kontakt med barnmorska eller läkare om du får besvär av något slag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur funkar hormonspiralen?

Hormonspiralen är en litet hormonellt livmoderinlägg. Hormonspiralen påverkar livmoderslemhinnan så den blir tunn och ofruktbar och den gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. Själva inlägget bidrar till en ogynnsam miljö för spermierna i livmodern och äggledarna så att befruktning förhindras. Många kan få struliga blödningar i början, och efterhand så brukar blödningarna helt upphöra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sveda vid användning av pessar

Jag har använt pessar nu ett tag och både jag och min partner tycker att det är en utmärkt metod eftersom jag inte mår bra av att äta P-piller. Problemet är att efter jag använt pessaret en tid så får jag sån fruktansvärd sveda och rodnad i underlivet. Misstänker att det är den spermiedödande gelen som är boven. Har ni några råd att komma med? Finns det några andra spermiedödande medel som är mildare än den som finns på Apoteket?

Troligen är det som du själv tror, att det spermiedödande medlet ger dig irritationer. Spermiedödande medel innehåller något som heter Nonoxynol 9, och en vanlig biverkning är just irritation. Det finns tyvärr inget mildare medel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säker är en femidom?

Femidomen är gjord av latex, det vill säga samma material som i RFSU:s kondomer. Men femidomen är tjockare så rätt använd kan den vara säkrare än en vanlig kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ta akut p-piller när jag äter minipiller?

Jag äter minipiller (Cerazette) men jag glömde att ta ett av dem i tid en måndag. Lördag efter hade jag oskyddat sex. Nu undrar jag om jag kan ta akut p-piller och sedan fortsätta som vanligt med mina minipiller? Eller bör man ha ett uppehåll med minipillerna då?

Du skriver att du glömde tablett Cerazette en måndag och att du hade sex på lördagen det blir mer än 3 dygn efter att du glömde tabletten och då är det för sent att ta akut p-piller. Man kan ta akut p-piller för att sedan fortsätta med sina minipiller. Om du är osäker är det bästa är att diskutera det med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen och eventuellt ta en graviditetstest.


Med Cerazette får det gå upp till 36 timmar mellan två tabletter utan att säkerheten påverkas. Det betyder att det är ganska lång glömskemarginal.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skyddar minipiller även när jag har mens?

Jag äter minipiller och undrar om jag är oskyddad när jag har mens? Kan jag ha samlag utan kondom när jag har mens, eller kan jag bli med barn då?

Om du äter minipiller så är du skyddad under hela menscykeln och du behöver därför inte använda något extra graviditetsskydd under någon period, som till exempel när du har mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mellanblödningar av p-spruta

Jag har injecerat p-spruta två gånger. Efter den första gånger så försvann mensen, vilket bara kändes skönt. Men nu har jag haft småblödningar var och varannan dag de senaste månaderna och det är mindre kul. Det stör mitt sexliv. Ska det vara så här? I så fall vill jag byta preventivmetod.

Den första tiden kan det vara lite fram och tillbaka med blödningar. Det är något som drabbar många. Det vore bra om du kan försöka stå ut några månader så kommer det att rätta tiii sig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför kan vissa glidmedel förstöra en kondom?

På vilket sätt kan oljebaserade glidmedel förstöra en kondom? Jag har hört att babyolja inte är så bra, varför inte?

De flesta kondomer består av latex, ett material som löses upp av fett. Ett oljebaserat glidmedel (som barnolja) löser alltså upp och försvagar kondomen vilket gör att den lättare kan gå sönder. Därför bör man helt riktigt använda vattenbaserat glidmedel tillsammans med kondom. Ett annat alternativ är silikonbaserade glidmedel, som är lite dyrare men har bättre glid och är räcker längre än både vatten- och oljebaserade glidmedel.

Om man använder en plastkondom (Zenith eller Avanti) går det bra med oljebaserade glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon kondom utan latex?

Jag älskar och älskar med en kvinnna som är känslig mot latax i kondomer. Finns det någon kondom i annat material? De är ju inte skönt om det gör ont.

RFSU har en kondom som heter Naked, och som är gjord av plast. Den kan du köpa på Apoteket. Det finns också andra fabrikat av latexfria kondomer. Plastkondomer är lite dyrare än en vanliga kondomer.

Om ni vill kan ni också prova med extra glidmedel på en latexkondom, för en del räcker detta som "skydd" mot latexen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt