Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad innehåller P-piller?

Den vanligaste typen av p-piller är så kallade kombinerade p-piller. De innehåller en kombination av de kvinliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tillverkas kondomer?

Hur gör man kondomer? Vad är dom gjorda av för material?

Kondomer görs av latexgummi. Enkelt kan man säga att man doppar glasstavar i flytande gummi, som sedan får torka. Därefter kontrolleras och paketeras de.

Du kan läsa mera om kondomer på www.kondom.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

P-medel i form av salvor och skum?

Jag skulle vilja veta mer om preventivmedel i form av skum och salvor. Vart finns det att köpa? Hur mycket kostar det? Vilka biverkningar har de?

Tyvärr finns det inte längre några preventivmedel i form av skum eller salvor. Tidigare har det funnits ett skum men det finns inte längre på marknaden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag ångra en sterilisering?

Jag är steriliserad. Och nu har jag träffat en man som gärna vill ha barn. Finns det nån möjlighet att genom operation öppna den ena äggledaren igen? Eller är provrörsbarn ett alternativ?

Efter en sterilisering brukar det vara svårt att återställa fertiliteten. Det beror på flera olika faktorer, till exempel vilken sorts steriliseringsmetod som användes och när den gjordes. Prata med din gynekolog eller det sjukhus där steriliseringen utfördes för exakt information. Vid barnönskan finns annars möjlighet att vända sig till en fertilitetsklinik för hjälp.


Här är tips på en hemsida med mycket information för de som gärna vill ha barn: www.vivillhabarn.com

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vill börja med en ny karta en dag tidigare

Jag undrar om jag kan hoppa över att ett sockerpiller och i stället ta ett hormonpiller den dagen? Jag skulle vilja att min mens kom en dag tidigare så att jag slipper att ha mens på helgen.

Om du vill korta ditt hormonfria uppehåll så går det bra att börja med en ny karta en dag tidigare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Påverkas säkerheten på p-pillrena av krämen Aberela?

Jag har hört att säkerheten kan påverkas av olika läkemedel. Hur är det om använder Aberela (kräm mot akne) samtidigt som man äter p-piller? Känner mig lite orolig.

Du behöver inte vara orolig. Aberela påverkar inte säkerheten hos dina p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Symtom på latexallergi

Vilka symtom får man om man är allergisk mot latexkondomer? Jag får ofta flytningar och klåda efter sex med kondom. Har haft svamp förut men efter att ha behandlats för det får jag snabbt besvär igenom efter jag har haft samlag med kondom. Hur vanligt är det att man är allergisk mot latex och hur testar man sig? Läste på internet att man är mer mottaglig för detta om man har hudbesvär.

Symtom på latexallergi kan vara utslag, eksem men också sådant som snuva och astmaliknande besvär. Har du märkt något besvär vid annan kontakt med just gummi? De besvär du beskriver kan också ha andra orsaker än latexallergi.

Ungefär fem procent lär vara allergiska mot latex. Du kan få hjälp med testning via din husläkare eller läkare på vårdcentralen. Det finns latexfria kondomer att testa vid misstänkt allergi. RFSUs variant heter Naked, men det finns också andra märken som du kan hitta på nätet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kommer regelbundna blödningar oavsett graviditet om man äter p-piller?

Jag har hört att mens inte är ett säkert tecken på att man inte är gravid när man tar p-piller. Detta skulle vara för att det inte är riktig mens och att man har den ändå fast man är gravid. Är det sant? Hur ska man då veta om man är gravid eller inte?

 

Den blödning man får varje månad när man äter p-piller är ingen "riktig" mens. Men är man gravid får man inte heller denna så kallade bortfallsblödning. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt