Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur funkar femidom?

Jag undrar hur den kvinnliga kondom femidom fungerar och om det finns några biverkningar med den?

Femidom fungerar så att man själv för in den i slidan. Den är större än en vanlig kondomen dessutom har den en skummgummiplatta i botten för att inte glida ut. Kvinnor som provat säger att man behöver extra glidmedel, men att den då fungerar bra.

Det kan behövas lite träning för att få in den rätta tekniken, precis som män behöver träna för att få på en kondomen på rätt sätt. Fördelen med femidomen är att kvinnan själv kontrollerar sitt skydd mot graviditet och sexuellt överförda infektioner. Om man inte är allergisk mot latex (naturgummi) finns det inga kända biverkningar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen stannar inte vid roten

Jag och min partner använder kondomen profil. När vi trätt på kondomen stannar den inte vid roten, utan liksom glider tillbaka till halva penisen. Där "fäster" den och stannar kvar. Min fråga är om vi använder "fel" kondom?

Hur kondomerna sitter på penisar är mycket olika, det beror på storlek och form. Är penis lite konformad så kan det bli så att kondomen åker ner lite på penis. Det man kan göra är att då och då känna efter lite eller eventuellt hålla lite i den vid samlag om det går. Skulle detta inte fungera så kan man trä kondomen över pungen. Detta låter säkert konstigt men om man inte vill att den skall glida ner så funkar detta utmärkt efter lite övning. Det finns även kondomer som är lite mindre ex RFSU:s kondom Tight.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondom vid analsex?

Bör man använda kondom om man har analsex?

Ja, kondom bör man använda vid analsamlag. Både för att förhindra smitta och av hygienskäl. Ett annat råd är att använda extra glidmedel, eftersom det inte finns lubrikation i ändtarmen. Du kan läsa mer om analsamlag i vår skrift Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Började inte på mensens första dag

Jag har tagit p-piller ett tag nu, men när jag började ta dem började jag inte på mensens första dag. Gör det något?

Det gör inte något om man inte börjar på mensens första dag, så länge man inte är gravid. Men om man inte börjar med P-piller på mensens första dag blir inte säkra förrän efter en till två veckor och tills dess behöver man kompletterande skydd, som kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur skaffar jag kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag har inte haft sex med någon ännu, men jag tänkte att jag skulle ha några kondomer som säkerhet. Man vet ju aldrig... Har ni några tips om var jag kan få tag på kondomer utan att det känns så pinsamt?

De är nog lite olika vad man tycker är pinsamt, och de flesta upplever nog kondomköpet som lite pinsamt de första gångerna. Det brukar dock gå lättare och lättare.

Många ungdomar tycker det känns bra att hämta/köpa kondomer på ungdomsmottagningen. De som jobbar där har full tystnadsplikt och jobbar med detta varje dag, vilket gör att de tänker överhuvudtaget inte alls på när någon kommer för att hämta kondomer. Dessutom så brukar de vara mycket billigare där, eller till och med gratis. Andra tycker det känns bra att handla kondomer på Apoteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Frågor om hormonspriral

Jag har hört att hormonspiral ges bara till kvinnor som fött barn. Stämmer detta? Vad finns det för fördelar med spiral jämfört med andra p-medel? Säkerhet? Vilka biverkningar är kända?

Om man inte varit gravid så kan det ibland vara så att spiralen inte får plats i livmodern och då går den inte att använda för den kvinnan. Detta är anledningar till att spiral oftast inte är ett förstahandsval för unga kvinnor. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. Spiral är ett mycket säkert preventivmedel som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en hormonspiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort" samt att mens blödningarna minskar eller försvinner helt. Det är ovanligt med biverkningar av hormonspiral men det finns kvinnor som känner av även denna låga hormondos.

Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen spricker ofta

Jag och min flickvän har problem med att kondomerna spricker ganska ofta. Vi har använt många olika märken, men har inte märkt någon skillnad. Varför tror ni att de spricker så ofta?

Eftersom att det händer er så ofta och dessutom med olika märken, så är det osannolikt att det skulle vara ett fabriktionsfel. Men det kan finnas andra orsker.

En vanlig anledning till att kondomen går sönder är felaktig påsättning. Dra tillbaka förhuden helt, tryck ur luften ur den lilla behållaren och rulla ut kondomen hela vägen ner till roten. Var också försiktig så att kondomen inte rispas av vassa naglar eller ringar.

Använd inte oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom att detta kan försvaga kondomen. Tillsammans med kondom ska man endast använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel.

En annan anledning till att kondomen går sönder kan vara att den utsätts för stor påfrestning. Detta kan uppstå om det inte är tillräckligt "glidigt" under samlaget. När en tjej blir upphetsad så blir hon våt i slidan och slidan vidgar sig och blir svullen. Våtheten kallas för lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Om tjejen inte är upphetsad och våt eller om hon lubricerar lite av någon annan anledning så går det trögt och kondomen utsätts då för ett stort tryck, som kan göra att den går sönder. Grunden är att man inte ska ha samlag om man inte är tillräckligt våt, eftersom att man kan skada sin kropp genom detta. Om man är upphetsad med lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel (se ovan). Vid analsamlag måste man alltid använda extra glidmedel eftersom kroppen inte producerar någon egen våhet där.

I vissa fall kan också kraftigt könshår eller extra vasst könshår skära sönder kondomen, men det är dock ovanligt. I så fall kan man raka bort det hår som kan tänkas ligga i vägen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför ska man dra tillbaka förhuden?

Jag undrar varför man måste dra tillbaka förhuden när man sätter på en kondom? Det brukar ju stå så i olika broschyrer om hur man tar på kondomer.

Det är för att kondomen ska följa penisens och förhudens rörelser, och om man inte drar tillbaka förhuden så ökar risken för att kondomen spricker på grund av friktionen. Om man har problem med att dra tillbaka förhuden, eller om det gör ont när man gör det, kan man vända sig till en ungdomsmottagning så får de kolla upp det.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skillnader mellan p-piller och mini-piller?

Jag har hittills alltid använt kondom som skydd. Men jag funderar nu på att skaffa mig p-piller eller mini-piller. Jag skulle vilja veta vad det är för skillnad mellan dem?

Det finns en rad skillander mellan dessa. Kombinerade p-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Minipiller innehåller bara gestagen. Kombinerade p-piller kan man glömma upp till 36 timmar innan man tar nästa tablett. Om man äter mini-piller är det viktigt att de tas rätt tid. Med minipiller så kan man få oregelbundna blödningar, de kan i princip bli lite hur som helst. Med kombinerade p-piller så kommer oftast blödningarna väldigt regelbundet. Kombinerade p-piller kan man inte använda om ens mamma, pappa eller syskon fått blodproppar. Det kan man däremot med minipiller, då de inte innehåller något östrogen.

Om du vill veta mer om olika preventivmedel rekommenderas ett besök på en barnmorskemottagning (eller ungdomsmottagning om du inte är för gammal). Där du kan få ett persoligt svar och mer utförlig information.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När är den "säkra perioden"?

Hur många dagar efter mensen infaller den så kallade "säkra perioden"? Märks det på kroppen på något sätt?

För att använda "säkra perioder" som preventivmedel bör man känna sin menstruationscykel mycket väl. Det är viktigt att veta när man har ägglossning. Vid ägglossning stiger kroppens temperatur cirka en halv grad och sekretet från slidan förändras för att göra det lättare för spermierna. Innan man ska använda sig av säkra perioder bör man kontrollera sin temperatur och lära sig hur sekretet förändras under några cykler. Har man en menscykel på 28-dagar bör man undvika samlag från dag 10-16. Dag 1 är den dagen mensen börjar.

Det finns även test på Apoteket som man kan använda för att se när man har ägglossning. "Säkra perioder" är ofta inte så säkra då det är svårt att räkna ut när nästa ägglossning kan komma och att det dessutom kan variera från en menscykel till nästa.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt