Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur säkra är akut-p-piller?

Hur stor är risken att tjejen blir gravid trots att akut-p-piller tagits bara någon timme efter samlaget?

Akut-p-piller minskar graviditetsrisken med 85% om man tar tabletten inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget.

Ju närmar inpå det oskyddade samlaget du tar tabletten desto säkrare. Risken att bli gravid efter intaget är cirka en till tre procent.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad händer om en kille äter ett p-piller?

Jag fick av misstag i mig ett p-piller. Vad händer om en kille äter ett p-piller? Är det farligt?

Det händer inget särskilt, mer än att han får i sig lite kvinnliga könshormoner.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen gick sönder

Jag hade samlag med min flickvän igår (fredag). Efterår märkte vi att kondomen gått sönder, så att toppen fanns kvar i hennes slida. Hon äter inte p-piller, och hade precis "avslutat" sin menstruation. Finns det något att göra så här i efterhand, för att förhindra en graviditet? Jag har hört att det finnns något slags akuta p-piller.

Din flickvän kan ta akut-piller inom 72 timmar. Ju tidigare hon tar tabletterna desto säkrare är metoden. Akut-p-piller finns att köpa receptfritt på Apoteket. Man kan även få akut-p-piller hos en barnmorska, exemempvis på en ungdomsmottagningen eller kvinnoklinik.

Man bör (även om mensen kommer) göra ett graviditetstest tre veckor efter behandlingen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid trots p-piller?

Jag hörde talas om en tjej som blivit gravid trots att hon åt p-piller. Hon hade dessutom haft sin mens varje månad. Kan det verkligen stämma?

Det är mycket ovanligt att någon blir gravid om de tagit tabletterna som de ska. Det finns dock olika saker som kan försvaga effekten på p-pillerna, därför händer det ibland att en kvinna blir gravid trots att hon äter p-piller. Till exempel kan magsjuka göra så att tabletten inte hinner tas upp i kroppen innan de åker ut igen. Antibiotika kan också påverka säkerheten.

Mens under graviditeten är inte heller vanligt, men ibland händer det att kvinnor får en liten blödning vid tiden för sin mens.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur säkert är kondom, egentligen?

Jag läste någonstans att 2% av alla kvinnor blir gravida trots att de använder kondom under samlaget. Beror detta på att folk sätter på kondomen på fel sätt eller att det varit vårdslösa med den? Eller är det så att kondomen är ett osäkert skydd?

Bland par som använder kondom (för att undvika graviditet) vid varje samlag blir cirka två kvinnor av 100 gravida under ett år. Det är inte samma sak som 2% (per 100 samlag). Dessa hundra par har ju sammanlagt massor med samlag under ett år.

Om en kvinna blir gravid, fast hon använder kondom, kan det bero på de faktorer du nämner; att kondomen inte sätts på korrekt eller används vårdslöst. Om en kondom skulle gå sönder eller halka av, finns akut-p-piller som man kan ta inom 72 timmar efter samlaget.

Det finns ingen preventivmetod som är 100% säker, men kondom i kombination med akut-p-piller (i de fall då kondomen går sönder) ger ett bra skydd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Bör jag gravtesta mig?

Jag och min pojkvän har haft sex ett par gånger. Vi har använt kondom varje gång, men skulle jag kunna bli gravid i alla fall? Borde jag göra ett graviditetstest? Jag har hört att man kan få mens som vanligt fast man är med barn, så jag är lite orolig.

Om ni har haft kondomen på under hela samlaget och den har varit hel efteråt ska det inte finnas någon risk för graviditet. Du har även haft din mens precis som vanligt och detta tyder också på att du inte är gravid.

Visst händer det att vissa får en mensliknande blödning första månaden i graviditeten men detta är ovanligt. Det finns inte något skäl för dig att ta ett graviditetstest.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon bra hemsida om p-piller?

Jag skulle vilja läsa mer om p-piller. Vet ni om det finns någon bra hemsida som tar upp detta ämne?

Ja, du kan läsa om p-piller på en sida som heter www.p-guiden.nu .

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad finns det för risker med P-piller?

Då man besöker en barnmorska för att få utskrivet p-piller så får man genomgå en ganska omfattande utredning kring sin och sin närmsta släkts sjukdomshistoria. Detta för att så bra som möjligt förutse vilka risker det finns just i det enskilda fallet. Det finnns ett antal kända biverkningar som huvudvärk, blodpropp, viktökning och ibland psykiska rektioner som humörsvängningar och bristande lust. Man äter p-piller för att inte bli gravid. Det kan vara bra att känna till att risken för blodpropp är flera gånger högre vid en graviditet jämfört med när man äter p-piller.

Man gör alltid ett återbesök inom tre månader för att kolla hur man trivs med sina p-piller och då görs samtidigt en gynundersökning för att se att allt är okey.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

P-piller för män?

Finns det inga p-piller eller något annat liknande för män. Det enda vi har är ju kondom!

Du har helt rätt, kondom är det enda preventivmedlet för män. Försök har gjorts på att framställa ett hormonellt preventivmedel (liknande p-piller) för män, men än har man inte lyckats få fram något som fungerar tillfredsställande.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Bör jag göra graviditetstest efter akut-p-piller?

Jag och min kille hade ett samlag utan kondom. Det bara blev så. Vi brukar alltid annars använda kondom. Eftersom jag inte tar p-piller köpte vi akut-p-piller och jag tog det cirka tio timmar efter att vi haft sex. Efter en vecka fick jag min mens, den kom två veckor för tidigt. Nu när jag egentligen ska ha min mens så kommer den inte. Jag har gått sex dagar över tiden. Jag undrar ifall jag behöver oroa mig för att vara gravid?

Man rekommenderar ett graviditetstest cirka tre veckor efter att ha tagit ett akut-p-piller, även om risken för graviditet är minimal och även om man haft en mensblödning. Om du kontaktar en ungdomsmottagning eller en mödravårdscentral så får du hjälp. Den första mensen efter akut p-piller kan bli förskjuten, oregelbunden så det är inte konstigt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt