Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad betyder "kondomen ska vara på under hela samlaget"?

Jag läste i en kondombroschyr där det stod "kondomen ska vara på under hela samlaget", men jag fattade inte riktigt vad man menade. Är det okey att man tar en ny kondom efter en utlösning, om man har flera samlag efter varandra?

När man betonar att kondomen ska vara på under hela samlaget beror det på att en del inleder samlaget utan kondom och sedan, när de känner att utlösningen börjar närma sig, sätter de på kondomen. Detta är inte helt säkert, varken ur smittosynpunkt eller graviditetssynpunkt. Spermier eller bakterier som kan finnas i urinröret kan följa med "försatsen" och orsaka en graviditet eller smitta.

Det är bra att ta en ny kondom efter utlösning, vitsen är ju att förhindra att spermier kommer in i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Missat ett p-piller

Jag använder p-piller och jag undrar en sak. Om jag missar att ta tabletten, så att det går ca 32 timmars mellanrum, hur länge bör jag då vänta med samlag utan kondom för att det ska vara säkert?

Du kan glömma upp till 36 timmar utan att effekten minskar om du äter kombinerade p-piller. Du behöver inte vänta med samlag utan kondom för att vara säker.

Här är en bra matris över vad som gäller om man missat ett p-piller.

http://www.rfsu.se/Bildbank/Sex-Relationer/P-medel/om_du_missat_ett_ppiller.pdf?epslanguage=sv

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon åldersgräns för att köpa kondomer?

Det här med byxmyndighet, ligger inte det vid 15 år eller något? För i så fall så borde väl kassörskorna stoppa en när de ser att man köper kondomer och de vet att man är yngre än 15, eller?

Du kan köpa och använda kondomer oavsett ålder, det finns ingen åldersgräns för det.

Det där med "byxmyndig" (15 år), innebär inte att man inte får ha sex med någon som är under 15 år. Så länge bägge parter vill och är i ungefär samma ålder (som två fjortonåringar eller en fjorton- och en femtonåring) så finns det ingen lag som förhindrar sexuellt umgänge. Den lag som du tänker på är till för att skydda minderåriga att bli utsatta för övergrepp av äldre personer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Några frågor om kopparspiral

Jag har funderingar på att sätta in en kopparspiral. Min läkare säger att det är det ända alternativet för mig eftersom jag mår väldigt dåligt av p-piller och hormoner överlag. Jag har testat marknadens alla p-piller.

Men jag är orolig för att sätta in en kopparspiral eftersom jag inte har några barn och vill ha i framtiden. Har hört att det finns risk att få äggledarsinfektion och det i sin tur kan leda till att man har svårt att få barn. Stämmer detta och i så fall hur stor är risken att drabbas? Finns det andra risker med kopparspiral och hur säkert preventivmedel är det?

Jag har även hört att det tar lång tid att bli gravid efter man har haft en spiral, stämmer det?

Om man inte varit gravid så kan det ibland vara så att spiralen inte får plats i livmodern och då går den inte att använda för den kvinnan. Detta är anledningar till att spiral oftast inte är ett förstahandsval för unga kvinnor. Om man byter sexpartners och inte använder kondom riskerar man infektioner och spiralen ger inget skydd mot infektioner. Spiral är ett mycket säkert preventivmedel 98-99% säkerhet och som kan rekommenderas till de flesta kvinnor som har låg risk för sexuellt överförbara infektioner. Fördelarna med en spiral är att den sitter på plats och inte kan "glömmas bort". Efter att spiralen tagits ut kan man bli gravid redan vid ägglossningen under påföljande månad, detta på grund av att livmoderslemhinnan växer till som vanligt och att den hormonella balansen inte varit påverkad.
Biverkningar av kopparspiral är framförallt att mens kan påverkas. Blödningsmängden kan öka något och även menssmärtorna. Därför är kopparspiral inget bra alternativ för de kvinnor som redan har mycket rikliga och smärtsamma menstruationer. Men vissa kvinnor får precis likadan mens som tidigare och ibland även mindre smärtsam mens när de har spiral. Att prova är relativt enkelt. Det går ju lätt att ta ut spiralen igen ifall det inte skulle kännas bra.Det stämmer att risken för äggledarinflammation är något ökad med kopparspiral jämfört med p-piller. Men det är inte så att spiralen i sig ger infektioner.
Men man ska alltid ta hänsyn till individen och det finns kvinnor som provat olika alternativ och där spiralen är det bästa även om hon inte varit gravid.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Alternativ till minipiller?

Jag kan inte äta p-piller för mitt blodtryck tillåter inte det, så jag har mini-piller i stället. Jag undrar om p-spruta är ett alternativ för mig som har problem med blodrycket? Jag har svårt att komma ihåg att ta mina piller, så jag skulle vilja byta preventivmedel.

Du bör kunna byta till p-spruta eller p-stav, som kan ges istället för mini-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Risker och nackdelar med sterilisering?

Vi är rätt säkra på att vi inte vill ha några fler barn och jag har därför funderat på sterilisering. Vilka risker och nackdelar finns det med sterilisering som man?

Risker och nackdelar med sterilisering kan vara de besvär som i olika grad kan förekomma efter själva operationen (då sädesledarna klipps av). Dessa besvär kan vara svullnad, smärta och ömhet i varierande grad, men är av övergående natur. Komplikationer som infektion i såret eller en blödning inträffar i enstaka fall och då måste detta givetvis behandlas av vårdpersonal. Den ömhet som många män har i testiklar eller bitestiklar efter operationen, beror på att sädesproduktionen ställs om och är också av övergående art.

En risk som är mera av psykologisk natur, är oron hos en del män att operationen ska påverka potensen. Den sexuella lusten, och därmed också förmågan att få stånd, är beroende av sinnesstämningen. Därför kan en oro i sig skapa en del problem, även om personen i fråga vet att sterilisering inte påverkar sexlivet i kroppsligt avseende.

Ytterligare en komplikation kan vara att operationen vid enstaka fall inte leder till sterilitet, utan att det fortsätter att komma sädesvätska i samband med utlösning. Detta kontrolleras alltid genom att mannen får lämna spermaprov under tre månader, eller cirka tio utlösningar, efter ingreppet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag åt två p-piller på samma dag

Jag var otrolig förvirrad och trött imorse och jag trodde att jag glömt ta ett p-piller, så jag stoppade i mig två piller på en gång. Jag har mens nu och trodde jag skulle börja på ny karta igår. Jag ligger alltså en dag före. Vad gör jag?

Det är ingen fara att korta av uppehållet när du äter dina sockerpiller. Fortsätt att äta hela kartan och sen får du ta någon extratablett från en reservkarta om du vill komma tillbaka till dina vanliga rutiner och börja på samma dag. Ring din barnmorska på ungdomsmottagningen om du vill ha mer råd, så får du direkthjälp och kan ställa följdfrågor så allt blir tydligt för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad gör man med kondomen efteråt?

Jag är oskuld. Men jag och min flickvän har bestämt oss för att göra "det" när hon kommer hem från en resa om en månad. Jag har tänkt mycket på det här och undrar vad man gör av den använda, "klibbiga" kondomen efteråt?

Vad bra att ni har bestämt er för att skydda varandra med kondom under samlaget, det visar att ni är rädda om varandra. Det vanligaste och bästa sättet är att du försiktigt drar av kondomen från penisen, knyter ihop den och slänger den i papperskorgen. Släng den inte i toalettstolen. Kondomen kan orsaka stopp i rören.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondomen försvann

För några dagar sedan hade jag samlag och då försvann kondomen. Problemet är att vi inte vet vart. Kan kondomen åkt av inne i mig och i så fall vad gör jag då?

Kondomen kan ligga kvar i slidan (om det var vaginalsamlag du hade). Troligtvis då vid sidan om livmodertappen. Du kan försöka att själv få ut den med hjälp av dina fingrar. Se då till att hela kommer ut och att det inte blir kvar någon del. Om du inte når den så bör du gå till en barnmorska så kan hon hjälpa dig att plocka ut kondomen. Det finns ingen risk att kondomen kommer vidare från slidan, den kan inte försvinna upp i kroppen på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Graviditetsrisken under mens?

Jag och min tjej hade sex imorse utan skydd. Men nu på eftermiddagen har hon fått sin mens. Jag undrar om det finns någon risk för att hon blivit gravid? Bör hon ta akut-p-piller?

Om det var hennes riktiga mens som kom så kan hon inte bli gravid. Då behöver hon inte ta några akut-p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt