Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad kostar olika preventivmedel?

Hur mycket kostar en kopparsprial, en hormonspriral och en hormonspruta?

Kopparspiral är kostnadsfri, oavsett sort ( det finns tre typer: FlexiT, Nova T och GyneT ), själva besöket är också gratis oavsett var du får den insatt.

Hormonspiral kostar cirka 1070 kronor och kan användas under fem år. För p-spruta betalar du cirka 420 kronor per år.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är kondomer gratis?

Jag ska fixa p-piller snart, men tills att jag gjordt det måste jag använda kondom. Jag undrar är om det är gratis med kondomer på alla apotek?

Bra att du använder kondom. Tänk dessutom på att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar, så det bästa är att använda kondom även om man tar p-piller.

Apoteket brukar inte dela ut kondomer gratis, de säljer dem. Däremot brukar det vara gratis eller i alla fall billigare, på ungdomsmottagningen eller hos skolsköterskan, så hör med dem först.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag använda spiral fast jag bara är 14 år?

Jag har lite problem med min mens, som kommer lite oregelbundet, och undrar om jag kan få en spiral insatt. Det vill säga en sådan som tar bort mensen. Jag är 14 år gammal.

Eftersom du är så ung och ännu inte har stabiliserad mens så får du sannolikt ingen spiral insatt. Man har tidigare varit restriktiv med att sätta in spiral på kvinnor som inte fött barn. Nu finns det hormonspiraler som man sätter in på personer som inte fött barn.

Vill du veta mera om olika preventivmedel och vilket som skulle var lämpligt för dig så kan du vända dig till ungdomsmottagningen och tala med barnmorskan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns p-skum och p-kuddar kvar?

Förut fanns det p-skum, p-kräm och p-kuddar, men jag har inte sett några på ett tag. Finns de fortfarande att få tag på i Sverige? I så fall var? Om det inte finns i Svergie,var kan man få tag på dem? Finns det andra alternativ som är som p-skum?

Det finns inte längre p-skum eller p-kräm att köpa i Sverige. Även p-kuddarna har försvunnit från marknaden. Något alternativ som liknar p-skum finns inte. Om det finns att få tag på i någat annat land är svårt att svara på.

Pessar är det alternativ som ligger närmast de du efterfrågar. Det innehåller inga hormoner. Andra alternativ är kondom och kopparspiral.

Pessar är en "plasthätta" som man sätter in i vaginan före samlag och som skall sitta 6 timmar efter innan den får tas ut. Spermiedödande medel används i kombination med pessaret. Pessar provas ut hos barnmorskan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilken kondom passar mig bäst?

Jag har en fråga angående kondomer. Jag har prövat en hel del olika kondomer, men alla verkar vara för korta (de går inte ända ner och brukar "ramla" av under samlaget). Min penis är ca 17 cm lång. Kan ni ge mig tips på en sort som skulle passa mig?

Alla RFSU:s kondomer borde passa bra, eftersom de är mer än 17 cm långa. Det gäller att rulla ut kondomen helt och hållet, ända ner till penisroten. Skulle det sen vara så att den inte räcker ända ner, så gör det inte så mycket, går det inte hela vägen så gör det ju inte det.

Anledningen till att den "ramlar" av kan bero på att den inte riktigt klämmer åt. Du kan också testa att använda någon av de mindre kodomerna som då blir tajtare. Dessa säljs dock endast via olika kondomsajter på nätet eller via vissa "kondomerier".

För mer information om våra olika kondomer och dess egenskaper, besök vår hemsida www.rfsu.se

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur använder man en kondom på rätt sätt?

Många säger att de varit med om att en kondom har spruckit. Vad beror det på och kan man göra något för att det inte ska hända?

Om man använder och förvara kondomen rätt är det ovanligt att den går sönder. Att en kondom spricker kan bero på många olika saker men om du följer råden nedan så är risken liten att kondomen spricker nästa gång:

1. Förvara kondomen i rumstemperatur och utsätt den inte för tryck eller gnidning. Förvarar du den i byxan eller plånboken måste du byta ut den ofta.
2. När du ska sätta på kondomen måste du vara extra försiktig så att du inte rispar den med t ex naglar eller ringar. Dra tillbaka förhuden och rulla ut kondomen en liten bit. Tryck ut luften från behållaren på toppen innan du rullar ut resten av kondomen. Rulla hela vägen till penisroten.
3. Det är viktigt att kondomen inte utsätts för mycket friktion under samlaget. En kondom kan t ex lätt spricka om tjejen inte är tillräckligt våt. Vid anala samlag måste man alltid tillsätta extra glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gravid när jag äter sockerpillerna?

Jag kännner mig lite osäker på hur p-pillerna skyddar mot graviditet. Kan man bli med barn under menstrationen, det vill säga under tiden man endast äter sockerpiller?

Nej. Äter du p-piller så är du skyddad mot graviditet alla dagar, även den veckan du äter sockerpiller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det någon liten kondom?

Jag har en liten snopp. Den är vekligen jätteliten och jag vet inte om det finns någon kondom som passar mig. Har inte provat någon tidigare, för min flickvän har ätit p-piller. Men nu är det slut mellan oss och jag har tänkt att "frilansa" lite. Har ni några tips?

Bland RFSU:s kondomer så är tight-slim fit den minsta kondomen. Det finns också andra internationella kondomer som är lite mindre, som går att beställa via nätet. Om du söker på "mindre kondom" så får du upp ett antal återförsäljare.

Om den kondom som du köper är för stor kan du pröva att även stoppa in dina pungkulor i kondomen, så sitter den säkrare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur snabbt efter jag slutat med p-piller kan jag bli gravid?

Vi funderar på att skaffa barn. Hur lång tid tar det efter att man har slutat äta p-piller innan man kan bli gravid igen?

Det är väldigt olika. För en del kommer ägglossningen igång direkt när de slutat med p-pillerna och för andra kan det dröja någon månad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ta akut-p-piller två gånger samma månad?

Min flickvän tog akut-p-piller för några veckor sedan, och idag sprack ytterligare en kondom. Jag undrar om vi, trots att vi tidigare under samma menstrationscykel tagit akut-p-piller, ta ytterligare en omgång? Eller vad ska vi göra?

Man kan ta akut p-piller flera gånger under en månad men säkerheten blir då sämre. Man kan trots allt säga att det är bättre att ta dem igen än att inte göra något alls. Vad man skulle kunna tänka sig händer, är att din flickvän får blödningsrubbningar eftersom pillren skjuter på den ordinarie ägglossningen. Oavsett hur ni gör bör hon lämna ett graviditetstest cirka tre veckor efter att ha tagit akut-p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt