Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur säkert är "säkra perioder"?

Jag undrar hur säkert det är (i procent) att använda sig av säkra perioder vid samlag? Det vill säga hur säkert det är som preventivmetod.

Det går inte att säga hur säkert det är. Det beror bland annat på kvinnans menscykel och hur väl hon känner igen sin ägglossning och sin kropp. Man vet att "säkra perioder" och avbrutet samlag inte är säkra preventivmetoder.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

P-stavar för killar?

Jag hörde ryktas om att det även finns p-stavar för killar, stämmer det? I så fall, hur fungerar dem, är de säkra och har de några otrevliga bieffekter?

Nej, det finns ännu ingen hormonell preventivmetod för män. Då och då kan man läsa i tidningarna att det är på gång, men man har ännu inte hittat något medel som inte har några biverkningar. Tanken är att man ska tillföra kroppen hormoner så att produktionen av spermier upphör.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Rätt kondom för omskurna

Jag vet inte om ni kan svara på detta men innan jag köper kondomer vill jag veta vilken som ni tror är den mest optimala kondomen för en omskuren kille? Penisen är av medellängd.

Du bör kunna använda vilken som helst av RFSU:s kondomer. Det är ingen skillnad om man är omskuren eller inte. Det är då en smaksak vilken man gillar bäst. Prova dig fram!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara gravid trots att jag äter p-piller?

Jag har ätit p-piller i flera år, men är nu orolig för att jag är gravid. Jag har alltid tagit mina p-piller samma tid varje dag, men förra månaden fick jag inte min mens. Då blev jag inte alls orolig eftersom det har hänt att den inte har kommit och sen kommit som vanligt månaden därpå. Men nu har den inte kommit denna månaden heller. Vad kan det bero på? Till saken hör att jag tränar ganska mycket. Kan det vara för att jag oroar mig hela tiden och att den inte kommer på grund av det? Eller är det möjligt att jag är gravid trots att jag tagit mina p-piller precis som man ska?

Eftersom du varit noga och tagit dina p-piller på samma sätt under flera år, så borde risken för graviditet inte vara stor (inget är dock 100% säkert), utan din blödesförändring beror kanske snarare på träning och oro. För att du ska känna dig lugn, så kan du göra ett graviditetstest för säkert besked. Detta kan du göra på ungdomsmottagningen eller hos barnmorskan eller köpa ett test och göra det hemma.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var ska förhuden vara?

Jag vet hur man sätter på en kondom i teorin, men det är en sak jag inte riktigt förstår: Ska hela förhuden vara "utanför" kondomen eller ska lite av den vara i kondomen? Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Jag ser aldrig svaret på denna fråga när jag ser att någon har frågat om hur man sätter på en kondom.

Att rulla på en kondom är inte alltid så lätt och det är många som frågar om just det.

Man rullar på en kondom vid stånd. Först rullar/drar man tillbaka hela förhuden ner från ollonet. När man rullat på kondomen en bit så trycker man försiktigt ut luften längst upp innan man fortsätter att rulla på kondomen ner över hela penisen, ända ner till penisroten. Kondomen hamnar då utanpå hela penisskaftet, även över förhuden.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Instuktionsfilm om hur man sätter på en kondom?

Vet ni om det finns någon instruktionsfilm, eller liknande, som visar hur man sätter på en kondom. Vill bara ha hänvisning till nätet. Vill inte visa mig okunnig för någon eftersom jag är snart 60 och aldrig har använt kondom.

På sajten www.komikondom.com finns det några små filmer som visar hur man sätter på en kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få kondomer av er?

Kan man få kondomer av er? Jag vågar inte gå till ungdomsmottagningen eller skolsköterskan.

Tyvärr så kan vi inte skicka några gratisprover på kondomer till dig. Det skulle bli alldeles för dyrt att skicka kondomer till alla som vill ha dem gratis, hoppas du förstår!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fler kondomer samtidigt?

Jag undrar om man kan ha mer än en kondom på sig under samlaget? Blir det säkrare så?

Det finns ingen anledning att använda mer än en kondom åt gången. Det blir inte säkrare. Däremot finns uppgifter om att detta istället kan öka risken för att kondomerna glider av under samlaget, eller gnids sönder mot varandra, vilket gör att det blir mindre säkert. Spar på kondomerna och pengarna och använd inte mer än en i taget.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför "korvar sig" kondomen?

När jag tar på en kondom blir det inte ”slätt”. Förhuden gör så att det blir skrynkligt tillsammans med kondomen, varför?. Jag gillar det inte. Jag skulle vilja att kondomen var slät och fin...

Att kondomen blir ”skrynklig” och inte är slät hela tiden beror precis som du säger på att förhuden går upp och ner över penisen. Detta är fullkomligt normalt och inget att oroa sig över. Kondomen klarar detta utmärkt och är så pass töjbar att den anpassar sig till de allra flesta situationer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

För- och nackdelar med mini-piller

Jag undrar vilka för- och nackdelar mini-piller har. Har man ingen mens då? Växer brösten mycket snabbare? Är mini-piller farliga?

Det är väldigt individuellt hur man reagerar på mini-piller. Mini-piller är inte farliga. De innehåller ett hormon och kan bl a ges till kvinnor som har risk för att få blodpropp (om det finns i familjen). Man kan ha mens när man äter minipiller, men inte alla har det. Bröstens storlek brukar inte påverkas.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt