Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad heter den största kondomsorten?

RFSU har ju olika stora kondomer, och jag antar att de också är lite olika i storleken. Vad heter dom största kondomerna?

Våa största kondom heter Grande och är något längre, vidare och tjockare än de övriga. Den säljs på de vanliga ställena där du kan köpa kondomer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Funkar p-spruta eller p-stav för östrogenöverkänsliga?

Jag är känslig mot östrogen och kan inte äta vanliga p-piller. Minipiller kan jag heller inte ha eftersom att jag mår dåligt av dem och får konstant mens. Kan jag ha p-stav eller p-spruta istället? Hur fungerar de?

I p-sprutan och p-stavarna finns liknande hormon som i mini-piller. Det är vanligt att man får blödningsbesvär med minipiller, men dessa brukar gå över. Man kan även få mellanblödningar av p-spruta och p-stav i början av behandlingen. Du skriver att du mår dåligt av mini-piller men inte på vilket sätt du mår dåligt. Det är svårt att bedömma om p-stav eller p-spruta är ett alternativ för dig.

Boka tid hos en barnmorskan och prata igenom vilken prevetivmetod som kan fungera för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man använda kondom samtidigt med spiral?

Jag har en spiral insatt, eftersom att jag tidigare levde i ett fast förhållande. Men nu är jag singel igen och jag vill då använda kondom om jag träffar någon ny kille. Min fråga är bara: Visst kan man använda kondom med kopparspiral? Finns det någon risk att koppartrådarna längst upp i slidan "sliter" sönder eller på annat sätt kan skada kondomen? Att jag på det sättet utsätta mig för risken att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar? Jag skulle vilja ha kvar spiralen ifall det inte är någon risk med detta.

Koppartråden sitter virad runt själva spiralen. De trådar som hänger ut ur livmodermunnen är av plast, ungefär som fiskelina. Om du använder kondom tillsammans med spiralen har du gjort så mycket du kan för att skydda dig. Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att plasttråden skulle kunna sticka hål på kondomen, om man har riktig, riktig otur.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vart tar spermierna vägen efter sterilisering?

Vart tar spermierna vägen då man steriliserat en man. Absorberas de av kroppen eller vad händer med dem?

När en man steriliserar sig så är det precis som du säger att spermierna absorberas av kroppen. Själva produktionen av spermier fortsätter hela livet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

P-medel för män?

Önskar veta om det finns annat p-medel än kondom för män. Har hört talas om sprutor alternativt piller. Undrar om detta stämmer.

Då och då dyker det upp uppgifter i pressen om att ett nytt preventivmedel för män är på gång, och sedan händer det inte så mycket mer. Antagligen beroende på att tidningarna är väldigt snabba med att komma med nyheter, utan att forskningen är klar.

Man har gjort försök med att få fram hormoner som stoppar produktionen av sädesceller, problemet är att de man hittat hittills ger för mycket biverkningar. Forskningen pågår fortfarande, även om det är tunt med positiva nyheter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur går en sterilisering till?

Jag har länge funderat på att sterilisera mig. Jag har idag två barn och känner att det räcker. Hur går en sterilisering till och kan man återställa det om man skulle vilja? Går det så att säga att "ångra sig"?

Sterilisering går till så att sädesledarna skärs av. Man gör små snitt, med lokalbedövning, på båda sidorna av pungen. Man får räkna med att det är för alltid. Ibland går det att återställa, men långtifrån alltid. Det är alltså ett beslut som man bör tänka igenom noga.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en p-ring?

Finns det något som heter p-ring? Hur funkar det? Är det hormoner i dem som man kan bli påverkad av?

P-ringen heter Nuvaring och motsvarar vanliga kombinerade p-piller. De innehåller samma hormoner och eventuella biverkningar är desamma som vid p-piller.


Ringen stoppar man in i slidan ungefär som man stoppar in en tampong. Ringen ska sitta inne i tre veckor och sedan tar man ut den under en vecka då man får sin blödning. Efter en vecka utan p-ring sätter man sedan in en ny ring.


P-ringen är en metod som många är väldigt nöjd med.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att äta p-piller?

Det stod i tidningen att det var farligt att äta p-piller. Stämmer det?

För de flesta är p-piller inte farligt. Men för att få p-piller måste man tillsammans med barnmorska eller läkare besvara vissa frågor. Man ställer bland annat frågor om någon i familjen drabbats av blodpropp i unga år. Man kollar också blodtryck och vikt på den som vill ha p-piller innan man skriver ut ett recept.

P-piller skrivs endast ut om det inte föreligger några hinder och då är det inte farligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en ung tjej använda p-spruta?

Jag har en flickvän som har börjat med p-spruta (som hon tar var tredje månad i skinkan). Märket på sprutan är Depo-provera. Hon fick det utskrivet av undomsmottagningen. Men jag undrar om det är rätt att skriva ut p-spruta till en tjej som bara är 17 år. En läkare som jag känner säger att hon avråder kvinnor under 40 år att använda p-spruta. Vad säger ni om detta?

P-spruta är en metod som skrivs ut i de flesta åldrar och som är bra för många.

Fördelen med p-spruta är främst den stora säkerheten, man behöver inte komma ihåg något varje dag. Dessutom försvinner mensen vilket många tycker är skönt. Nackdelarna är att man i början blöder oegelbundet samt att fertiliteten kommer tillbaka långsamt när man slutat, det kan ta från 6 månader upp till 1,5 år.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

P-spruta för män?

Finns det p-spruta för män? Hur får man i så fall tag på dem? Finns det bi-effekter?

Tyvärr finns det inte någon hormonell p-spruta för män. Forskning pågår men än har forskarna inte hittat en lösning som inte innebär för mycket biverkningar. Tyvärr prioriteras inte detta i dagens forskning. Idag finns det bara ett p-medel som mannen kan använda - kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt