Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur sätter man in en p-stav?

Jag har svårt att komma ihåg att ta mina mini-piller och tänkte att en p-stav vore kanske ett bättre alternativ för mig. Men jag vill först veta hur man sätter in och tar ut den.

Man sätter in en p-stav genom att göra ett litet snitt i huden, sen för man in staven och tejpar igen såret som då läker snabbt. Man tar ut staven genom att göra ett litet snitt i huden och drar ut p-staven med hjälp av ett instrument. Det är ett mycket litet ingrepp och självklart får man bedövning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mellanblödning efter akut-p-piller

Eftersom vår kondom gick sönder tog jag ett "akut-p-piller". Nu (cirka fem dagar efter jag tagit pillret) så har jag fått en liten mensblödning. Jag är jätterädd att detta inte är normalt.

Den mellanblödning du fick är fullkomligt normal. Det kan bli så då man tagit akut-p-piller. Det finns ingen anledning till oro.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gratis akut-p-piller?

Kan man få gratis akut-p-piller av ungdomsmottagningen?

Ja, det kan man!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är Trinovum 28 ett "farligt" p-piller?

Jag har fått utskrivet ett nytt p-piller som heter Trinovum 28. Nu undar jag om detta märke är en av de sorter som det skivits så mycket om i tidningarna. De vill säga om det är ett bra eller dåligt p-piller? Tänkte framförallt på det man läst om blodproppar och sånt.

Alla p-piller har en liten ökad blodproppsrisk. Trinovum tillhör dock inte dem som man har skrivit så mycket om. Trinovum tillhör det man skulle kalla andra generationens gestagener.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda efter kondomanvändning

Jag och min tjej har testat att använda kondom. Det var första gången för oss båda. Men efteråt så började det att klia något fruktansvärt i slidan på henne och vid slidöppningen. På mig börjar det klia dagen efter, runt ollonet. Undrar om ni kanske vet vad det kan vara, kan man vara allergiska mot kondomer?

Man kan vara allergisk mot latexgummit i kondomer. Det låter ju lite märkligt att ni skulle vara det båda två, eftersom det inte är så vanligt.

Det är troligare att er hud har blivit irriterad av förstor friktion, som kan uppstå om det inte är tillräckligt "halt". Prova att använda extra vattenbaserat glidmedel, så att gummit inte gnids så hårt mot huden. Sätt en liten klick på ollonet innan du tar på kondomen och sen en klick utanpå kondomen.

Funkar inte det så kan ni prova en kondom gjord av plast. RFSU har en plastkondom, den heter Naked och säljs på Apoteket. Dessutom finns det en plastkondom som heter Avanti. Tyvär är dessa två lite dyrare än vanliga kondomer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan någon annan hämta ut p-piller till mig?

Jag är utomlands just nu och skulle vilja börja med p-piller. Finns det någon möjlighet att min kompis hämtar ut dem till mig och skickar dem till mig?

Om du inte varit hos en barnmorska eller gynekolog förut och fått p-piller, så kan ingen annan ordna p-piller åt dig.

P-piller är ett läkemedel som kan vara skadligt för vissa personer. Därför ställer läkaren olika frågor, kolla blodtryck och evetuellt göra andra undersökingar för att veta att personen kan äta p-piller utan att riskera ta skada. Om du har möjlighet att gå till läkare där du är så är det ett sätt att få p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Får alla samma sorts p-piller i början?

Jag undrar om man första gången man skaffar p-piller får välja sort eller om det finns ett speciellt p-piller som alla äter från början?

Alla börjar inte med samma sort. Det finns sorter som vissa föredrar att skriva ut till tjejer som inte ätit p-piller förut, men det kan också vara individuellt mellan olika barnmorskor.

Innan du får p-piller görs en liten undersökning. Man går igenom ärftlighet, kollar blodtryck och vikt samt tar hänsyn till om du har någon sjukdom eller äter någon medicin. Utifrån detta bestäms vilken sort som är bäst för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför finns det olika kondomsorter?

Jag undrar om det spelar någon roll vilken kondom man använder vid samlag? Eller ska man ha en speciell sort? Vad är det för skillnad mellan de olika kondomerna som ni har?

Nej, man behöver inte välja en speciell sort. Man väljer den kondom som man trivs bäst med. Det finns en som är lite större och tjockare (Grande) och en som är lite tunnare (True Feeling). Vill man ha en lite mindre kondom så finns exempelvis Tight. De andra kondomsorterna varierar något i färg och form, men är annnars lika till tjocklek och storlek. RFSU:s har också en kondom som heter Naked och är bra för den som är allergisk mot latex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När ska man graviditetstesta sig efter avslutad behandling?

Hur lång tid efter att man har tagit akut-p-piller ska man göra graviditets test?

Du bör göra ett graviditetstest efter tre veckor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När ska jag börja med min andra karta?

Jag har precis börjat med p-piller så jag är inte riktigt inne i det än. Jag fick höra att man ska göra ett 7 dagars uppehåll, alltså om man tar sista pillret på den fredag ska man ta första på lördagen en vecka efter? 7 dagar utan p-piller och på den 8:de dagen ska man ta ett? Stämmer det?

Ja, det stämmer. När du första gången började ta dina piller startade du på mensens första dag. Om mensens första dag var en lördag så kommer du alltid börja en ny karta en lördag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt