Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Ömma bröst av p-piller?

Jag har börjat använda p-piller för andra gången. Jag har märkt att mina bröst blivit ömma och även växt en bit. Kan detta bero på p-pillren?

Ja, dina bröst kan bli ömma och svullna (växa) under de första månaderna (eventuellt även längre) när du äter p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan akut-p-piller skada ett foster?

Om man har haft sex och blivit gravid fast man inte vetat om det och sen haft sex igen och tagit ett nytt akut-p-piller, kan det då på något sätt skada barnet?

Akut-p-piller kan inte skada ett eventuellt barn. Det finns de som är gravida trots att de äter p-piller (som inte fungerat av någon anledning - oftast på grund av glömska) och sedan behållit barnet, som inte fått några skador av detta. Det är ungefär samma hormoner i akut-p-piller som i p-piller.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gör mamma och pappas sjukdomar att jag inte kan äta p-piller?

Är det farligt för mig att äta p-piller eftersom att min mamma dog i bröstcancer när jag var liten? Det är också flera i min släkt som har diabetes, även min pappa. Gör det här att jag inte kan äta p-piller?

Det finns inget som säger att du inte kan äta p-piller på grund av din mammas död eller din pappas diabetes. Det som brukar vara ett hinder är om någon i den närmaste familjen drabbats av blodpropp i unga år. Det är din hälsa och evetuella sjukdomar som spelar in.

Det bästa är om du beställer tid hos en ungdomsmottagning för att få rådgivning om vad som är bäst för just dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mens trots p-spruta

När jag skaffade p-spruta kändes det som det enda rätta p-medlet för mig. Jag trivs jättebra med sprutan. Men jag börjar undra om någonting är fel. Jag har tagit sprutan 2 ggr än så länge. Jag vet att det ska småblöda men ska det blöda precis som om man har mens? Först hade jag liksom bruna flytningar hela tiden och sedan lite uppehåll efter att jag tagit andra sprutan. Men nu, 2 månader efter andra sprutan, så är dessa bruna flytningarna blandade med blod (precis som det ser ut som vid mensen) och mensvärken känner jag också av igen. Ska det verkligen vara så här?

Mensblödningen kan vara precis som vanligt när man tar p-spruta och det kan variera från gång till gång utan att det är något fel. Om du tycker att det är jobbigt så prata med en barnmorska för att se om det finns något preventivmedel som passar dig bättre.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gör det ont att ta på en kondom?

Nej, det gör inte ont. Däremot kan man behöva träna på att ta på en kondom, för att det ska gå snabbt och lätt när man är i en situation då man vill använda en. För en del killar som har förhud kan det göra lite ont om man har dragit ner förhuden för långt. Framförallt vid själva samlaget när han ska komma in.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det några större kondomer?

Jag har använt vanliga Profilkondomer, men de är på tok för trånga. Det gör att de är mycket svåra att få på och dessutom känner jag mig strypt. Så jag undrar om det finns bredare (rätt så mycket) kondomer och i så fall var man får tag på dem?

Ja, RFSU har en kondom som är en aning rymligare än de övriga. De heter Grande och kan köpas på de flesta försäljningsställen. Prova den, skulle det inte hjälpa så kan man använda sig av en liten klick glidmedel på ollonet innan man rullar på kondomen. Det gör att det blir mycket lättare att rulla på. Ta inte för mycket glidmedel bara, för då ökar risken att kondomen glider av under samlaget. De finns också andra kondomer än RFSU:s som du kan leta bland för att hitta en större kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Skyddar minipiller mot graviditet även vid blödningar?

Jag använder minipiller som skydd. Jag tar minipillren som man ska. Jag undrar om jag är oskyddad när jag får blödningar. Kan jag bli med barn när jag har blödningar om jag har samlag utan kondom, nu när jag tar minipiller?

Det är vanligt med mellanblödningar de första månaderna man tar minipiller. Detta påverkar inte säkerheten. Det finns ingen anledning att använda kondom på grund av detta som extra säkerhet mot graviditet, men väl mot könnsjukdomar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Olika kvalitet på kondomer?

Är det olika kvalitet på kondomer som säljs i Sverige? Jag tänker bland annnat på att en del är tunnare än andra. Hur är det med kondomer från utlandet? Jag har ett paket kondomer som jag köpte i Frankrike. På paketet står att de är godkända av en instutition som kallas NF. Kännner ni till dem? Är era kondomer av mycket bättre kvalitet än andra länders kondomer?

Kondomer, som säljs inom EU ska numera vara CE-märkta, vilket visar att de uppfyller EU-normen. Samma sak gäller alltså för att kondomer ska få säljas i Sverige.

RFSU har något strängare krav på sina kondomer än EU-normen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vill veta mer om sterilisering

Jag har fått de barn jag vill ha och funderar nu på om jag ska sterilisera mig. Jag undrar hur det går till och vart man vänder sig. Vill också veta hur mensen påverkas av detta. Jag har haft hormonspiral i några år och tycker det är praktiskt att inte ha någon mens.

Om du vill diskutera sterilisering kan du ta kontakt med till exempel en barnmorskemottagning eller kvinnoklinik. Enligt steriliseringslagen ska var och en som funderar på sterilisering få ett samtal med en kurator, barnmorska eller läkare innan beslutet fattas. Detta för att gå igenom beslutet, motiven, få information om ingreppet och vad det kan innebära. Det diskuteras också eventuella möjligheter till andra preventivmetoder.


En sterilisering utförs oftast genom en så kallad titthålsoperation där det görs ett litet snitt i huden bredvid naveln. Genom denna öppning förs ett instrument som möjliggör att det går att föra in ett smalare instrument som kan klippa/bränna av äggledarna eller förse dem med en klämma så att de stängs av. Denna operation görs oftast polikliniskt, det vill säga den tar en dag. Ibland kan det dock ta ytterligare någon dag. Andra sätt att steriliseras är till exempel genom ett litet snitt i huden lite längre ner på buken, strax ovan könsbehåringen. Hur det går till på ditt sjukhus får du information om vid ett besök hos läkaren som ska göra operationen.


Efter en sterilisering får du sannolikt samma sorts menstruation som du hade innan du satte in hormonspiralen. Själva steriliseringen påverkar inte det hormonella systemet eller sexlusten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kondom och vaselin?

Jag har hört att man inte ska använda vaselin tillsammmans med kondom, då kondomen inte "håller" utan kan bli svag och gå sönder. Stämmer det och i så fall varför?

Ja, det stämmer. Man inte ska använda vaselin och kondom samtidigt eftersom kondomen då kan gå sönder.

Anledningen är att vaselin är fettbaserat och kondomer är gjorda av latexgummi, som inte tål fett. Fett löser helt enkelt upp gummit vilket gör att det är lätt till att det går hål på kondomen. Använder man kondom och vill tillföra extra glidmedel finns två olika sorter att välja på - vatten eller silikonbaserat. De vattenbaserade glidmedlen, till exempel RFSU:s "Klick" och "Glid" samt de silikonbaserade "Klick" (silicon) samt "Trust in lust" kan exempelvis köpas på Apoteket. Men fett ska man alltså inte ha.

Detta gäller latexkondomer, alltså "vanliga" gummikondomer. Det finns även plastkondomer på marknaden, de är inte lika vanliga som gummikondomer. RFSU har en plastkondom, som heter Zenith. Dessutom finns det en sort som heter Avanti. Plastkondomer tål vaselin eller andra fettbaserade gildmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt