Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag är lesbisk, kan jag säga att jag blivit av med oskulden?

Jag har sedan jag var 11 år vetat om att jag är lesbisk. Jag hade då sex med min första flickvän. Men nu undrar jag om jag kan säga att jag blivit av med oskulden? Eller är man oskuld tills man gjort det med en kille?

Visst kan du säga det. Att bli av med oskulden kan definieras på en mängd olika sätt och du kan själv avgöra vad det innebär just för dig!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur fungerar en penisring?

Hur fungerar en penisring? Jag undrar kan man inte lika gärna ta en gummisnodd eller något liknande? När man trär på en gummisnodd vid penisroten så fylls ju penisen med blod. Är det farligt att samla för mycket blod i penisen eller kan man göra det hur ofta man vill?

En penisring (pubisring) har som uppgift att hålla blodet kvar i penis så att erektionen inte slaknar. Visst kan man försöka med en gummisnodd men den kan vara lite för tunn och det kan ge besvär. Pubisringen är bredare.

Att stoppa blodflödet bör man göra i max 20 minuter annars kan det leda till lokal vävnadsdöd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ingen utlösning

Jag är 15 år och får ingen utlösning när jag onanerar. Varför är det så?

Som du kanske vet utvecklas man i väldigt olika takt under tonåren. Det kan vara så att du tillhör dem som mognar, rent kroppsligt, lite senare. Om det är så att din kropp har utvecklats, så att du fått köns- och kroppsbehåring, att ditt könsorganen växt till sig med mera, kan du gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att diskutera vad det din uteblivna utlösning kan bero på.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mäns och kvinnors sexlust - är det någon skillnad?

Finns det någon statistik på om mäns sexlust/drift är större än kvinnors? Hur ser den ut i så fall? Kan man säga generellt att män har mer sexlust än kvinnor eller är det också beroende av ålder?

Nej, det kan man inte säga. Sannolikt är lusten lika hög för män och kvinnor, men att män av olika skäl uttrycker den tydligare. Män har samhällets tillåtelse att uttrycka sin lust klart och även till viss del förväntas att göra det. Om en kvinna uttrycker eller lever ut sin lust på samma sätt som en man gör, så riskerar hon att få dåligt rykte eller betraktas som "lösaktig".

Det finns mycket i vår sociala fostran som ger oss roller/budskap hur vi dels ska upptäcka vår sexualitet och dels förhålla oss till den. Erfarenheter av att prata med män och kvinnor i olika åldrar visar att det finns ingen avgörande skillnad i känslan av lust. Lusten är indviduellt betingad och inte beroende av kön. Skillnaden blir i uttryckssätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför vill jag bli smiskad?

Jag har alltid haft en dröm sexuell dröm på att jag skulle vilja bli smiskad på stjärten av en kvinna. Problemet är bara att jag aldrig vågat tala om detta för någon som jag varit tillsammans med. Jag har därför aldrig fått utlopp för mina drömmar. Jag vet heller inte var jag kan möta personer som jag. Det jag hittat på nätet har bara varit porrigt och inte känts seriöst. Jag har haft det bra i mitt liv och jag har aldrig haft några andra konstiga drömmar. Är det har en sjuk perversion, och finns det i så fall någon terapi för sådana fantasier? Finns det något svar på varför jag har de har drömmarna?

Ja, det finns ett svar på din fråga och svaret är att du varken är dina drömmar varken är perversa eller sjuka. Det finns något inom sexologin som kallas tändningsmönster, nämligen det som påverkar vår lust och det som gör att vi tänder så där "lite extra". Det du beskriver är det som benämns sado-masochism, sexuella lekar som kan innebära att smiska någon eller att bli smiskad. Det finns organisationer dit personer med dessa önskningar/behov kan vända sig för att möta likasinnade och detta har inte med pornografi att göra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Massageapparater med kraftig effekt?

Min fästmö har provat ett antal olika batteridrivna massagestavar (eller vibratorer), men ytterst få har gett tillräckligt kraftig effekt. Jag har hört att det finns elektriska vibratorer, med sladd som man stoppar i eluttaget. Men var får man tag i sådana av bra kvalitet? Någon som vet?

På vanliga sjukvårdsaffärer kan det finnas massageapparater med sladd. Deras syfte är inte onani egentligen, men de kan användas till detta. De har ofta kraftigare vibrationer än batteridrivna apparater.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur rengör man en dildo?

Jag undrar hur man ska rengöra dildos och sånt som har varit i anus? Ska man använda sprit eller koka eller? Jag vill ju få bort bakterier och jag antar att tvål och vatten inte räcker?

I stort sätt så räcker det faktiskt att rengöra dildon med tvål, varmt vatten och att torka den noa efterår. Vill man ändå desinfecera så kan man använda klorhexidinlösning (som man vanligtvis använda för att tvätta sår med), men det beror lite på vilket material dildon är gjord av. Ett annat tips är att använda en kondom på dildon. Det kan dock vara bra att skölja av den med tvål och vatten ändå efteråt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var får man tag på sexleksaker?

Jag undrar var jag kan få tag i sexleksaker (dildos och sånt kul). Jag vill inte gå in i en massa konstiga sex-affärer...

Om du inte vill gå till en butik som säljer sex-leksaker kan du handla via internet. RFSU har en egen webshop där du kan köpa olika leksaker, kondomer och annat. För mer information gå till webbshoppen: www.rfsu.com. Det finns även andra föredag som säljer via internet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad ska jag göra för att inte vara så hårdhänt?

När jag hånglar med tjejer så säger de att jag är för hårdhänt. Jag vet inte vad jag ska göra för att jag inte ska vara det längre.

När två personer hånglar med varandra är det viktigt att man lyssnar på varandras kroppssignaler. En tjejs bröst kan till exempel vara extra känsliga och det kan göra ont om man tar på dem för hårt. Försök att smeka så försiktigt du bara kan. Du kan exempelvis låtsas att deras kropp är gelé och att du bara ska nudda vid gelén. Använd fingertopparna istället för hela handen och undvik att klämma eller trycka på hennes kropp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min man vill se mig i höga lackstövlar

Min man har bett mig köpa ett par högklackade lackstövlar. Han har sagt att han skulle bli jättekåt av att se mig i dessa. Han har också sagt att han vill att jag har på mig stövlarna när vi älskar. Jag tycker det är en konstig önskan/fantasi.

De flesta har olika tankar, bilder och fantasier kring sexlivet som är lustfyllda. Det är inget konstigt i sig och de fantasierna kan se väldigt olika ut. En del av dessa är fantasier är bäst om de förblir just fantasier och inte förverkligas, medans andra kan innebära en trevlig krydda i sexlivet. Det är bara du som kan avgöra vad som känns rätt eller fel för dig att göra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt