Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Syns det på paketet att jag har beställt sexleksaker?

Jag skulle vilja köpa en sån där handvibrator. Har tänkt att beställa en via er butik på nätet. Men det skulle kännas pinsamt att hämta ut paketet på posten om det syns vad det är jag har beställt. Hur skickas grejerna?

Om du beställer på RFSU:s webshop så får du en lapp i din brevlåda där det står att du ska hämta ett "större paket". Det finns ingen avsändare (till exempel RFSU) och inte heller står det vad som är i paketet. Paketets utformning är också neutral och avslöjar inte dess innehåll.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Åldersgräns för sexleksaker?

Finns det någon åldersgräns för att få köpa massagestavar och sånt?

Nej, det finns ingen åldergräns för att köpa massagestavar eller andra sexleksaker.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ofta är det normalt att runka?

Hur ofta är det normalt att man runkar när man är fjorton år?

HEj!

När man är 14 så är det vanligt att man runkar rätt ofta - exakt hur ofta är dock svårt att säga. Det kan även vara olika från dag till dag och från vecka till vecka. Det viktigaste är inte hur andra gör utan att du känner dig nöjd med det du gör.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vilket glidmedel är bäst?

Jag undrar vilket glidmedel som är bäst. Alltså, jag köpte ett förut, men det torkade ganska så fort, vilket ju inte är bra... Alltså vill jag ha tips om ett som inte torkar så fort.

Silikonbaserade glidmedel har det längsta och bästa "glidet". Det är dock även dyrast. Men eftersom att det endast behövs några droppar så räcker det längre än ett vattenbaserat glidmedel. Silikonbaserade glidmedel kan du exempelvis köpa på RFSU shoppen: www.rfsu.com, eller på andra ställen där de säljer sexleksaker.

Om man inte använder kondom så kan man även använda vanlig barn- eller matolja. Men tillsammans med kondom så är det endast silikon- eller vattenbaserade glidmedel som fungerar, eftersom olja kan försvaga kondomen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min man pressar mig till att hela tiden prova något nytt

Jag har en fråga som gäller sexuella avvikelser. Frågan gäller min man. Han är besatt av att prova nya sexuella saker. Det här kommer bara fram när han druckit alkohol. Annars är han rätt passiv. Men när han fått i sig lite sprit så vill han ha gruppsex, prova partnerbyte, testa sm-sex och annat. Jag tycker det känns okej att fantisera om detta, men när vi provat något "avancerat" så har det inte känts bra. Jag har många gånger känt mig pressad av att göra verklighet av hans idéer. Ibland känns det som om han är besatt och att det han gör är tvångsmässigt. Beror det här på alkoholen eller är det så här han egenligen är?

Sannolikt så har han dessa behov inom sig själv, men törs endast uttala dem i samband med alkohol. Men han måste respektera dig och ska inte pressa dig till aktiviteter som du inte är intresserad av. Eftersom sexualitet bygger på ömsesidighet så blir det sällan bra om någon gör något mot sin vilja. Kan du prata med din man om hur du känner? Om du/ni skulle vara hjälpta av att prata med en tredje person så kan ni vända er till en sexologisk rådgivning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en fetischism "bryta ut senare" eller föds man med den?

Jag undrar om fetishism kan "bryta ut senare" eller om man är fetishist redan från början. Jag blir nämligen upphetsad rejält när min sambo har sina höga gummistövlar på sig. Jag formligen älskar att se henne ta på sig stövlarna och gå omkring. Men jag vet inte hur jag ska förklara detta för henne. Har nog inte känt så här tidigare även om jag alltid tyckt att det varit sexigt och snyggt med stövlar.

Det är svårt att ge ett entydigt svar om man har fetischism inom sig, och som sedan vid "rätt" stimuli visar sig. Det skulle kunna vara fullt möjligt. Med ålder, kunskap och erfarenhet om sig själv och sin sexualitet så överskrider man nya gränser, får nya fantasier och man känner trygghet att våga/vilja utveckla dessa. Om ert förhållande är av den karaktären att ni kan tala om era behov och önskningar på olika plan, inklusive sexualitet, så kanske hon skulle uppskatta vissheten att hon lockar dig att tända genom att gå i sina gummistövlar. Du känner bäst om det kan vara möjligt att delge henne din fantasi eller om den skall finnas kvar enbart hos dig och vara ditt tändningsmönster.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är urin farligt?

Jag har börjat tända på en ny grej ... nämligen att en tjej kissar mig i munen och jag sväljer det. Hur mycket urin kommer det varje gång? Är det farligt att svälja det? Är det något speciellt jag bör tänka på?

Mängden urin varierar beroende på hur mycket man druckit och när man kissade senast. Det kan variera från någon deciliter till flera deciliter. Urin i sig är inte farligt att dricka och det är inget speciellt man behöver göra efteråt. Det är inte farligt att dricka urin om personen inte har någon smitta som sprids via urin.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det vanligt att killar får stånd när de kollar på en sexualkunskapsfilm?

Det är vanligt att killar får stånd vid många olika tillfällen och av många olika anledningar. Att se på en film som handlar om sexualkunskap kan vara en sådan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det normalt att tänd på att bli bunden?

Jag och min pojkvän testade att binda mig, och jag fann att det var oerhört tändande. Att inte se eller kunna använda sina händer. Efteråt kändes det ganska konstigt. Att tända på sånt liksom. Är det jag som är lite småkonstig eller kan det vara så att man blir kåt av sånt?

Visst kan man bli tänd och kåt av att vara bunden och inte ha kontroll över vad som händer. Om du känner dig trygg med din partner och därmed överlämnar till honom att tillfredställa dig utan att du kan styra utan enbart ta mot så kan detta bli ett nytt moment inom ert sexliv.

Du upplevde det som positivt och det är det viktigaste. Du får lov att vara egoistisk i samband med sex, att se till din njutning, utan någon värdering om det är konstigt eller inte.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vissa perioder är jag bara ute efter sex

Varför är det perioder då jag bara är ute efter sex? Jag tänker hela tiden på hur jag kan få sex på något vis. Känner ni till några bra sexchattar?

Det finns inget enkelt svar på vad som påverkar lusten till sex, men klart är att den låter sig påverkas av det liv man lever, både positivt och negativt. Upplever du din egen sexualitet som negativ och som ett problem, eller är det något som känns spännande och lustfyllt? Om sexualiteten upplevs som ett tvång och som otillfredställande och man inte själv förmår att hantera och säga nej till sin lust, kan det vara något man behöver hjälp att bryta.

Det finns olika chattar beroende på tycke och smak. Aftonbladet.se är exempel en kontaktväg.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt