Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Friskare av sex?

Är det svårare att bli sjuk om man har sex regelbundet?

Det är kanske inte så enkelt att förklara att man håller sig frisk enbart för att man har sex regelbundet, det beror även på hur livsföringen är för övrigt, mat, dryck, sömn, stress med mera. Men vetenskapligt kan man bevisa att man mår bättre med ett bra sexliv, så att det påverkar är helt klart.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är vanligt glidmedel spermiedödande?

Jag undrar om vanligt glidmedlet på tub som man kan handla på Apoteket är spermiedödande?

Nej. Det vanliga glidmedel som finns på Apoteketet, till exempel Klick eller Glid, är inte spermiedödande. Silikonglidmedel innehåller inte heller spermiedödande medel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur kan jag berätta att han gör fel?

Jag har träffat en ny kille, men dessvärre är jag inte nöjd med vårt sexliv. Vissa saker är helt okej, men det finns andra grejer som inte alls funkar. Problemet är att jag inte vet hur jag ska säga att han gör fel, utan att han blir sårad.
Han klämmer för hårt på mina bröst och när han slickar mig så går han också för hårt fram. Jag vet hur jag vill ha det, men hur lägger man fram det på ett snyggt sätt?

Det är inte alltid lätt att berätta för varandra vad man vill göra sexuellt och vilken typ av beröring som känns bäst för stunden. Men det är ändå så att alla är olika och tycker om olika saker, så hur ska ens partner kunna veta vad man gillar om man inte berättar det?
Om du tänker på just detta - att alla är olika - och att du måste berätta vad du tycker om och hur du vill ha det så är dina önskemål i fokus och inte hans handlande. Det kan göra skillnad och underlätta att prata om det. Om du inte vill säga att han "gör fel" så säg istället "Jag gillar när du slickar mig lite lätt med tungan" eller "Mina bröst är känsliga så var försiktig med dom". Det kan upplevas på ett annat sätt än ex "Du slickar mig för hårt".
Säg vad du vill istället för vad du inte vill. Att lära sig att prata om sex kan ta lite tid, men det kommer säkert att kännas lättare för varje gång du tar upp något. Det är också viktigt att man lär sig prata om detta så att man kan beskriva hur man vill ha det. För det vet ingen annan än du själv.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vill vänta med sex tills jag träffat den rätte

Hej!
Jag är en tjej på 26 år som än inte har haft sex. Men jag har haft sex med mig själv och fått orgasm många gånger så jag vet hur det skall kännas. Orsaken till att jag inte haft sex än är många, men jag kommer från en väldigt religiös familj där man anser att sex är något man inte ska ha förrän efter äktenskapet. Jag har av samma orsak inte haft något förhållande tidigare.

Det andra skälet till varför jag inte haft sex är att jag inte känt mig redo, även om jag själv inte anser att jag måste vänta till efter äktenskapet. Har skämts över att jag inte haft sex än, men vill samtidigt att det ska vara något speciellt när det sker. Jag vill att det ska kännas fint och kännas tryggt. Jag vill vänta tills jag träffat den rätta.

Eftersom jag är så oerfaren så vet jag inte riktigt vad som förväntas av mig eller vad jag ska göra. Kan du ge mig några råd?

Att ha sex med annan person för första gången är för många en speciell situation. Det är vanligt att man också har många tankar och känslor kring hur det ska bli och vad som förväntas av en. För i ett sånt möte så har man ju inte bara sin egen upplevelse inför det som är nytt utan också samspelet med en annans person.

Eftersom man inte vet något om varandra så måste man försiktigt närma sig varandra både fysiskt och psykiskt. Att ha kunskap om hur den egna kroppen fungerar och vad man tycker om är till stor hjälp när man ska ha sex men en annan person för första gången. När jag läser din fråga så förstår jag det som att du lärt känna din kropp. Försök att visa vad du vill och hur din kropp fungerar. Du kommer ju också att få lära känna en annan kropp och persons önskemål kring sex. Sex är ett samspel där det är viktigt att vara lyhörd och kunna kommunicera kring det man gör och vad man tycker om. Det kan vara genom ord eller att på andra sätt visa vad man vill.

Att vara lyhörd, nyfiken, lekfull och öppen för sexuella känslor är egentligen viktigast, tekniken får man lära sig på vägen. Om du vill läsa mer om olika sexuella tekniker så finns det mycket information på vår sex- och relationssida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag känner skam när jag onanerar

Jag är en ogift kvinna på 40 år och jag har ett stort problem. Jag är uppväxt i en familj där all sex och onani utanför äktenskapet är synd.
Mitt problem är att när jag onanerar så får jag skam och skuldkänslor och en massa ångest efteråt.
Vad kan jag göra för att slippa dessa känslor?


När jag läser din fråga kan jag se att du själv har förklaringen kring dina skamkänslor. Vår syn på, och relation till, vår egen kropp och sexualitet formas genom hela livet. Familjens och omgivningens värderingar påverkar oss alla. Men att sexualiteten formas och är föränderlig gör också att den kan förändras även i vuxen ålder, vilket ju kan kännas skönt att veta.

Du vill nu få hjälp att hantera och bli av med dina känslor av skuld och skam. Du har startat genom att skriva till oss. Det är ett första steg. För att komma vidare så rekommenderar jag dig att ta kontakt med en sexologisk kunnig person för samtal. Om du vill kan du ringa till vår klinik för att få tips på bra personer/ställen att kontakta i närheten av där du bor. RFSU-kliniken når du via 08-6920700.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt