Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Baksug vid analsex?

Jag undrar om man kan få baksug vid analsex?

Om du med baksug menar att luften tar slut och det bildas ett vaccum, så är detta möjligt både vid anala och vaginala samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur pullar man?

Hur pullar man sin tjej? Hon har bett mig att göra det, men jag vet inte hur man gör och jag vågar inte fråga henne!

Det bästa är att prova sig fram försiktigt. Man kan börja med att smeka könet på utsidan och sen slinka in med fingret i springan mellan blygdläpparna. Där hittar man klitoris, den är som en liten knopp. Tjejer kan tycka om att bli smekta på klitoris eller runt om. En del tycker om att ett finger eller två kommer in i slidan. Tjejer är olika och tycker om olika sätt att bli smekta på. Prova dig fram och samla lite mod och fråga henne om det du gör känns bra. Hon kanske kan guida dig, till exempel flytta på ditt finger lite eller säga till om det ska vara lösare eller hårdare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill överraska min kille med något nytt

Jag är tillsammans med en kille och det är underbart, vi har det jättebra ihop. Men jag skulle vilja överaska honom någon gång. Pröva något nytt. Vi brukar ha petting och oralsex, finns det något sätt att liksom piffa upp det? Något som gör det ännu skönare för killen och som han kan tycka är spännande? Jag vill inte ha samlag än.

Killar är ju olika, tycker om och tänder på olika saker och liksom tjejer kanske tycker om olika saker olika dagar. Så man får prova sig fram och se hur responsen blir just den dagen. Men här kommer några tips på vad du kan testa.

Det kan vara skönt att massera varandra med olja eller med glidmedel eller att massera in könet så det blir halt när man har petting. Många tycker att det är skönt när något vibrerar mot könet, nånting man har hemma eller en vibrator. Det finns att köpa på olika sexshoppar (till exemlep RFSU:s www.rfsu.com). Om man inte vill ha något som påminner om en penis (eller så kanske det är just det som är det upphetsande) så finns det numera mindre vibratorer som inte är avlånga eller liknar penisar.

Många tycker att det är skönt att flera olika ställen stimuleras samtidigt. Till exempel att man kramar eller slickar pungen samtidigt som man har ett finger i analöppningen. En del tycker att det är extra skönt att göra något sexuellt i vatten. En överraskning med skumbad kan vara uppskattat. Att överraska kan också vara att ha sex på ställen eller på tidpunkter då man inte brukar ha det. Många tycker det är extra upphetsande att ha sex i en ovan situation.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är ridställningen?

Jag undrar vad en ridställning är, inom sex alltså? Hur gör man?

Mannen ligger på rygg och kvinnan sätter sig på knä över hans underliv, samtidigt som penis förs in i slidan. Sen rör sig kvinnan upp och ner över penisen. Denna ställning låter kvinnan bestämma takt och hur djupt mannen kommer in i henne.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän vill smeka min anal

Min flickvän vill smeka min anal, och föra in sitt finger i den. Jag har inte velat att hon ska göra det eftersom att det känns lite "bögigt". Inte för att jag är homofob, men jag har ändå tänkt så. Men nu har jag börjat fundera på om jag ska låta henne göra det. Jag kan ju alltid testa. Det kanske är något som jag också skulle gilla. Det jag skulle vilja veta är om det är vanligt att hetrosexuella män gillar denna typ av beröring? Kan man få orgasm av att bli stimulerad/penetrerad på detta sätt?

Analsex kan betyda så mycket, allt från smek, slick till penetrerande samlag. Många killar och tjejer gillar att bli smekta på, i och runt analen. Det har inte något att göra med sexuell läggning. Det är med andra ord vanligt att killar som ser sig som heterosexuella gillar att bli smekt vid anus, själva vid onani eller tillsammans med en partner. Orgasm kan man få genom att bli smekt var som helst, det är olika från person till person. Inte alla orgasmer kommer genom att man smeker könet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur tillfredsställer jag en tjej oralt?

Jag skulle vilja lära mig lite om oralsex. Hur tillfredsställer jag en tjej på bästa sätt? Tips och råd mottages tacksamt!

Det finns en mängd olika sätt. Tjejer tycker olika och tänder på olika saker. Bästa sättet att få reda på hur just den tjej som du är tillsammans med vill ha det är givetvis att fråga. Men visst ska du också få några tips som du kan prova.

Klitoris är den del på könet som vanligtvis är mest känsligt för beröring och där det är skönast att bli smekt. Klitoris kan för en del vara så känsligt att det till en början känns bäst med lätta, mjuka rörelser, eller att bli slickad vid sidan av klitoris. Med tungan och munnen kan du också röra dig runt på andra ställen på hennes kön, exempelvis slidmynningen eller på de inre och yttre blygdläpparna. Pröva dig fram genom slicka och suga på olika ställen och försök känna efter hur hon reagerar och vad hon gillar bäst.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag göra det skönt för min flickvän?

Jag undrar hur jag ska göra för att min flickvän ska få orgasm när vi har sex. Ibland tillfredställer vi varandra med händerna, hur ska jag göra för att hon ska ha det så skönt som möjligt då?

Det är svårt att ge exakta tips som gäller just din flickvän, men här är lite generell information om hur tjejer kan få orgasm.

De flesta tjejer kan få orgasm genom att man stimulerar klitoris på olika sätt, till exempel genom att smeka med ett finger eller använda tungan. Hos många tjejer är klitoris så känslig att det känns skönare att smeka ovanför eller runt om klitoris. En del tycker om när det är blött (då kan man använda glidmedel), för andra räcker det med den egna våtheten (lubrikationen). En del tycker att det är skönast om slidan stimuleras samtidigt genom samlag eller att man stoppar in ett finger eller två. Tjejer är, precis som killar, olika så man får prova sig fram i lugn och ro och hitta sätt som känns bra för båda att göra och som är så sköna att det leder till orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det skönaste sättet att onanera på?

Jag undrar vilket som är det skönaste sättet att onanera på för en kille? Har ni några tips på olika sätt?

Olika människor tycker om olika saker, därför går det inte säga vilket sätt som är skönast.

Det vanligaste sättet att onanera på är att dra förhuden fram och tillbaka, med hela handen eller pekfinger och tumme. Andra tycker det är skönt att gnida penisen mot något, till exempel att ligga på mage och jucka mot lakanet. Man kan även ändra känslan genom att onanera på olika platser till exempel i duschen. Man kan även använda vagina atrapper och vibratorer eller gnida penis mot andra föremål. Eller smeka sig själv på känsliga ställen på kroppen samtidigt som man onanerar, till exempel runt anus där det finns mycket känsel.

Det är bara din egen fantasi som sätter gränser på hur man kan onanera.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slicka någon i analen?

Ibland brukar jag slicka min tjej runt och i analen. Är det farligt på något sätt?

Det du beskriver kallas rimming och nej, det är inte farligt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sova sked?

Vad är "sova sked" för någonting? Är det en sexställning? Eller?

Sova/ligga sked är inte någon sexställning utan ett sätt att ligga nära varandra när man sover/ligger ned. Båda ligger på sidan vända åt samma håll. Den som ligger bakom håller oftast om den andra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt