Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag skulle jättegärna bli avsugen av min flickvän

Jag skulle jättegärna bli avsugen av min flickvän, men hon vill inte. Hur kan jag få henne att göra det? Finns det något jag kan säga eller göra?

Om hon inte vill så kan du inte tvinga henne och du ska inte tjata om det heller, det kommer hon nog tycka blir jobbigt. Hon måste få bestämma det själv. Det enda du kan göra är att säga som det är till henne, att du vill bli avsugen. Sen är det upp till henne om hon vill eller inte. Hon kanske kommer att vilja testa senare i ert förhållande, vem vet. Dessutom brukar det sällan bli bra, att göra något som man inte vill.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Farligt att kyssas efter oralsex?

Om en tjej har sugit av killen och killen slickat tjejen, är det farligt att kyssas då?

Nej, det är inte farligt på något sätt att kyssas efter det att man haft oralsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför känns det som jag ska kissa på mig när jag blir slickad?

Varför känns det som om jag ska kissa på sig vid vissa tillfällen när man blir slickad? Det medför att jag spänner mig. Vad ska man göra för att inte få den känslan?

Det du beskriver är en vanlig känsla eftersom du blir stimulerad just kring slidmynningen. Man brukar inte kissa på sig, så försök att inte spänna dig. Det kan komma vätska ur urinröret som kommer från körtlarna som finns där. Det är en utlösning som kvinnor kan få och det är inte urin. Kissnödigheten blir man bara av med om man slutar att bli slickad.

Du kan prova att onanera och slappna av för att se vad som händer och för att du ska lära känna din reaktion. Om du använder en duschstråle så kan det kännas ibland liknande som att bli slickad. Prova och känn efter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad ska man ha för teknik vid fistfucking?

Min tjej vill att jag ska fista henne (med hela handen i fittan). Nu undrar jag kan inte det vara farligt? Hur gör man för att det inte ska göra ont? Vad ska man tänka på och använda för "teknik"?

Fisting är i sig inte farligt, men som med all sex så får man lyssna till kroppens signaler och den som blir "fistad" är den som styr och bestämmer om du ska fortsätta eller sluta. Den regeln är förresten bra att ha i all penetrerande sex när något förs in i kroppen.

Om man ska föra in sin hand så gäller det att göra omkretsen så liten som möjligt.
Tänk dig att du ska föra in handen i ett smalt rör, du ska hålla fingrarna raka och få ihop tummens bas med lillfingrets bas så knogarnas omkrets blir så smal som möjligt. Långsamhet, lyhördhet och glidmedel (till exempel oparfymerad olja) är bra ingredienser i fisting. När väl knogarna passerat mynningens trånga område så böjer man fingrarna och man kan knyta handen och sen röra fingrarna så det känns skönt för mottagaren.

När man drar ut handen är det samma väg ut. Sträckta fingrar och smalt kring knogarna när man passerar slidans (eller analens) trängre mynning. Det är viktigt att inte föra in bakterier i slidan, till exempel genom att först "fista" ändtarmen och sedan slida utan att tvätta sig eller byta gummi/plasthandskar mellan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan tjejer få orgasm via analsex?

Kan tjejer få orgasm via analsex? Jag har ju hört en del om mannens G-punkt men jag känner tjejer som hävdar att de kommer via analsex, vet dock inte om de kommer av endast analstimulans. Visst behöver inte orgasm komma genom att en fysisk del berors? Vissa kan ju komma via att bara tänka att någon smeker dem?

Analöppningen är full med nervändar, vilket gör att vi kan njuta av beröring just där. Det finns tjejer (och killar) som kan få orgasm enbart genom analsex. Det kan kräva en del övning men det är möjligt.


Orgasmen är en mycket spännande företeelse. Den sker faktiskt i vår hjärna. Där finns orgasmcentrat och beröring på kroppen kan hjälpa att få orgasm genom att nerverna registerar beröring och dessa impulser skickas till hjärnan. Ofta handlar det om beröring på könsorganen, men det kan också räcka med beröring på andra ställen på kroppen, det vill säga fysisk beröring. Med tankens kraft och hjärnans förmåga är vi människor dessutom förmögna att uppleva orgasm genom tankar och fantasier. Även detta kräver en hel del övning, men det går att komma dit.


Killens G-punkt brukar också kallas P-punkten (prostatakörteln). Prostatakörteln är en valnötsstor körtel som producerar en del av sädesvätskan. Man kan känna den på framsidan av ändtarmen, som en utbuktning några centimeter in. De flesta killar som testat beröring på denna del av ändtarmen beskriver en förstärkt upplevelse av orgasmen. Kvinnor har ingen prostata men kan ändå njuta mycket av anal stimulering. Hela området runt anus är fullt av nervtrådar som är känsligt för beröring. Om man för in något i anus så spänns bäckenbottenmuskulaturen vilket en del kvinnor tycker är upphetsande och/eller gör en orgasm intensivare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför kan man inte ha sex när snoppen slaknar?

Visst kan man ha sex ändå, men man kan inte ha penetrerande sex. Man kan smeka varandra, hångla, ha oralsex och mycket annat. Men att utföra ett samlag där mannen för in sin penis i kvinnans slida är svårare vid slakt tillstånd eftersom penisen då gärna böjer sig och inte riktigt "vill" in.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

22 år och oskuld

Jag är tjugotvå år och oskuld. Det beror framför allt på att jag velat vänta på "den rätta", men också på att jag är blyg. Jag har alltid föreställt mig att första gången ska vara med någon jag verkligen tycker om. Fast på senare tid har jag blivit mer sugen på sex och funderar på att bara "få det gjort". Jag har svårt att veta vad jag egenligen vill. Ena stunden kan jag längta jättemycket efter sex och är i princip beredd att göra det med vem som helst och nästa stund vill jag verkligen vänta tills jag träffar någon jag blir förälskad i. Ibland tänker jag att jag kanske väntar på något som aldrig kommer, att det bara är en dröm och att det är lika bra att ägna mig åt mer ytliga relationer istället ... Jag känner mig så frusterad och kluven.

Du är 22 år, oskuld och längtar efter sex. Givetvis har du fantasier om vad det innebär att ha sex med någon, känslan av sexuell tillfredställelse och närheten till partnern. Alla funderar på första gången och denna blir för de allra flesta ganska okey, men ofta inte så himlastormande som man fantiserat om att första gången ska vara. Oerfarenhet, nervositet och att man är upptagen med tankar på att göra rätt kan göra att man glömmer att njuta.

Du är kluven skriver du, eftersom du vill att detta ska ske med den rätta men att detta kanske innebär att du kaske missar något på vägen. Se dig omkring om det kanske trots allt finns någon som du gillar som kan innebära en möjlighet till sex (behöver inte nödvändigvis innebära samlag) och som kanske är den rätta, eller faktiskt helt ok just då. Det är dock så, att den enda som kan avgöra hur du ska göra är du själv!

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vart tar sperman vägen?

Jag undrar var sperman tar vägen när man har oskyddat samlag?

(Detta svar förutsätter att du med oskyddat samlag menar om man inte använder kondom och utlösningen kommer inne i slidan.)

När killen får utlösning i tjejen så vandrar en del spermier upp mot ägget för att befrukta det. Endast en spermie lyckas, men detta kräver att det finns något ägg att befrukta. Den övriga sperman rinner ut igen. En del direkt efteråt, en del lite senare och lite följer med mens och flytningar ut ur kroppen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det är pressande att fortfarande vara oskuld

Jag är en kille på 17 år som fortfarande är oskuld. För mig är det ett stort problem. Jag känner pressen på mig när jag ser att ni skrivit att medianen på sexdebuten ligger vid 16,4.

Det är tråkigt att du känner att det är ett stort problem att fortfarande vara oskuld. Det är dock inte ovanligt att man känner en press på sig när det gäller sexsdebuten, och det verkar gälla lite mer för killar. Att ha debuterat betyder såklart olika saker för olika personer, men kanske kan det vara så att killar i lite större utsträckning än tjejer har en förväntan på sig att vara sexuellt erfarna. Man kan ju fråga sig varför det ska vara så?

När det gäller olika undersökningar så ska man vara medveten om att det inte återspeglar en slutgiltig sanning, utan snarare ger en bild av hur det står till just då utifrån ett begränsat urval personer. Det finns andra undersökningar som gjordes för några år sen bland killar som mönstrade. Genomsnittsåldern var 17 år och där det var mindre än hälften (ungefär 40%) som hade haft sin samlagsdebut. Det som ofta glömms bort är att mer än hälften debuterar efter 17 års ålder, vilket utifrån denna undersökning kan innebära att 40% inte har debuterat före 20 års ålder.

Det kan kanske vara till hjälp för dig att försöka vara mer medveten om vad det är som skruvar upp denna press, och ställa dig frågan om pressen är rimlig. Inte sällan kan man låta sig påverkas för mycket av vad som verkar gälla bland kompisar, vilket inte alltid återspeglar hur det egentligen ligger till.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är jag konstig som gillar att penetrera min man?

Jag undrar om jag är avvikande på något sätt eftersom jag blir upphetsad av att vara i stjärten på min gubbe? Varför känner jag så? Är det normalt?

Du är helt normal och du är inte ensam. Om du och din man trivs med ert sexliv så fortsätt och njut av detta. Det är svårt att svara på varför du blir upphetsad av detta. Lusten kan komma ur massor av saker.

Det finns en samhällsbild som lite onyanserat ger bilden av att sex endast och alltid är samlag (mellan en man och en kvinna) i missionärsställningen. Vilket ju inte är sant. Verkligheten och sexualiteten är mera variationsrik än så. Men denna samhällsbild gör att många funderar, precis som du gör, på om de är avvikande på något sätt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt