Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Vad ska man ha för glidmedel vid analsamlag?

Jag undrar om det finns något bra glidmedel som gör det lite skönare när man har analsamlag. Min kille är ganska välutrustad. Varför går det så bra att ha det ibland, men ibland inte?

Vi rekommenderar RFSU:s glidmedel Klick vid analsamlag. Använder man kondom är det viktigt att glidmedlet är vattenbaserat eller innehåller silikon. Det går inte med oljebaserade produkter eftersom det kan skada kondomen.

Det är svårt att veta varför det går bättre ibland och mindre bra ibland. Det kan kanske bero på analmusklerna och hur dom spänner sig och om hela bäckenbotten spänns. Musklerna kan ibland spännas ofrivilligt (automatiskt) och då blir samlag omöjliga att genomföra. Ibland kan man börja med att använda fingrar och glidmedel för att vänja musklerna att vidgas och den som är mottagare kan prova att trycka emot (som när man bajsar) lite just vid själva införandet.

Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns det att knulla?

Det går inte svara exakt på din fråga, alla människor uppfattar och känner saker olika. Det finns alltså oändligt många svar på den frågan, alla har sitt eget svar. Dessutom är det ofta svårt för en person att beskriva hur det känns. Vissa upplever känslan som underbar och fantastiskt, en skön känsla i hela kroppen. Andra tycker att det känns "sådär, det var väl kanske inget vidare". Vissa tycker att det är något obehagligt eller något som bara gör ont. Så olika kan det vara.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min flickvän vill inte ge mig oralsex

Jag har en fråga som gäller oralsex. Jag ger gärna oralsex till min flickvän, eftersom att hon tycker om det. Men problemet är att hon aldrig vill ge mig oralsex tillbaka. Jag tycker att hon kunde ställa upp en gång för att testa om det är så farligt eller om det är något som hon tycker om. Kan jag göra något?

När det gäller oralsex är det är så olika vad människor gillar, men det blir sällan bra om någon gör något mot sin vilja. Även om du skulle önska att hon, för din skull, tog din penis i sin mun så måste det vara hennes val.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

När blir onanin "överdriven"?

Hur ofta i veckan kan man runka ínnan det blir "överdrivet"?

Det går inte att säga någon exakt siffra. Penis brukar reglera detta genom att den efter ett tag blir ganska öm. Om din onani känns som ett tvång, eller tar så mycket av din tid att den hindrar dig i ditt övriga liv, har det gått för långt. Då kan du söka hjälp på exempelvis en sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan min kille få ont av mina höftben?

Jag undrar en sak. Jag är ganska smal och när jag ligger ner så sticker mina höftben ut en bit. Kan min kille få ont på sin kropp av mina höftben?

Visst kan han känna dina höftben men detta behöver inte vara något som besvärar honom. Skulle det vara så får ni byta till ställning till en som känns bra för er båda.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Fick jag orgasm?

I dag onanerade jag och jag tror att jag fick orgasm. Men det var bara den fjärde gången jag onanerade, så jag undrar om det verkligen kan vara det? Kan man få orgasm fast man är så oerfaren? Det är lite svårt att beskriva hur det kändes. Men det var ungefär som att nysa. Jag rös och det känndes härligt. Tror ni att det var en orgsam? När jag onanerade så vågade jag inte stoppa in fingrarna i slidan, men jag ville. Kan det vara farligt att göra det?

En orgasm kan kännas både i huvudet som en skön, tillfredställande känsla men också i könet som en rysning, ryckningar eller mera kraftiga muskelsammandragningar. Det är mycket möjligt att det var en orgasm som du fick. Möjligheten att få orgasm finns där redan från början. Det är inget som man måste träna upp, även om det kan ta tid att lära känna sin kropp och sin njutning så att man vet hur man ska nå en orgasm.

Det är inte farligt att stoppa in sina fingrar i slidan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det råkade komma en skvätt urin i min tjej

Igår när jag och min flickvän hade sex råkade min flickvän trycka på min urinblåsa precis efter att jag kommit. Jag kände att det kom en skvätt urin in i henne. Efteråt klagade hon på att det sved. Min fråga är om detta kan vara farligt på något sätt?

Urin är inte farligt. Svedan din flickvän kände borde inte bero på att hon märkte att det kom urin i henne. Enda sättet att få svar på om svedan är något konstigt är att göra en undersökning och kanske en provtagning på till exempel en gynmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man ha sex i vattnet?

Jag undrar om man kan ha sex i vatten, till exempel i badkaret? Behöver man använda kondom då?

Visst kan du ha sex i badkaret! Du behöver inte använda kondom bara för att du är i vattnen, förutsatt att du inte behöver kondom som skydd mot graviditeter eller könssjukdomar. Det är med andra ord samma sak som att ha sex ovan vattnet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan förstoppning vara ett problem för analsex?

Jag och min kille har funderat på att prova analsex och jag undrar över en sak. Jag är oftast trög i magen och ibland går jag väldigt sällan på toaletten. Ibland kan det vara en gång i veckan. Kan det vara problem för mig att ha analsex? Jag tänkte att "platsen helt enkelt inte räcker till". Kan jag i så fall göra något?

Är du mycket förstoppad så kan det finnas såpass mycket hård avföring precis i den sista delen av ändtarmen att det kan vara svårt att genomföra att analsamalg. Men det är svårt att säga säkert. Du kan själv undersöka din kropp genom att föra in ett inoljat finger och känna hur det känns i din tarm.

Om du är nyfiken på att prova analsamlag så kanske du kan vänta tills du har varit på toaletten, så du vet att tarmen är tömd.

RFSU har en skrift som heter "Praktika för analsex", som finns att hämta på vissa mottagningar. Du kan även beställa den, eller ladda ner den som pdf-fil, via vår hemsida. Där finns tips och råd hur man kan förbereda sig och vad man ska tänka på.

Klicka här för mer information: Praktika för analsex.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur länge ska man behöva onanera innan man ska få utlösning?

Hur lång tid är normalt?

Det är en svår fråga och svaret är individuellt. Att onanera är att ha sex med sig själv och man gör på olika sätt. Vissa onanerar och får utlösning snabbt och för andra tar det lite längre tid. När man lärt sig hur man fungerar så kan man ofta styra detta lite själv. Det finns alltså inte något klart svar på din fråga, eftersom det är så olika från person till person.

Om du aldrig fått utlösning, besök en läkarmottagning för undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt