Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Onanerar jag på ett farligt sätt?

När jag onanerar så ligger jag i sängen och kör penisen mot lakandet fram och tillbaka utan att använda händerna, är det farligt?

Nej, det är inte farligt att onanera mot ett lakan. Möjligen kan du få lite skavsår på penisen, om lakanet är för hårt, men det är heller inte farligt. Låt i så fall bara såret läka.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man få barn genom analsex?

Kan man få barn om man har analsex? Kan spermierna börja utvecklas i analen?

Nej, det kan inte bli någon graviditet genom analsex. För en graviditet krävs att spermierna kommer i kontakt med ett ägg och detta kan inte ske genom ett analsamlag. Ett eventuellt ägg befinner sig i livmodern och vägen dit går via kvinnans vagina/slida.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det olagligt att suga av hundar?

Är det olagligt att suga av hundar? Jag tror att jag skulle vilja göra det. Är det farligt? Jag är desperat.

Nej, det är inte olagligt att suga av en hund. Det är olagligt att göra djur illa eller plåga dem, men det är inte olagligt. Det finns risk att få olika infektioner om man suger av ett djur.

Men även om det inte är olagligt så ska man inte ha sex med djur. Djur ska inte "användas" på det sättet. Att fantisera om det är okej, men gå inte längre än till fantasin. Ingen har rätt att göra något sånt utan att den du gör det med vill samma sak, och det kan du ju inte veta när det gäller en hund, eller ett annat djur, eller hur?

Eftersom att du har såna här tankar och eftersom att du skriver att du är desperat bör du prata med någon om detta. Prova med en skolkurator eller med en kurator på en ungdomsmottagning, eller kontakta en sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det känns jobbigt att min flickvän vill ha en dildo

Jag ska resa bort en längre tid, och då vill min tjej ha en dildo. Och det är väl okej, men tänk om hon tycker bättre om dildon än min penis? Jag är rädd för att dildon kommer att bli hennes favorit och att jag inte kan konkurrera med denna gummigrej. Varför gör man dildos? Varför är alla dildos så stora? Både omkretsarna och längden är ju betydligt större än en "normal" penis.

Att du tycker att detta är jobbigt är förståeligt. Det är viktigt att veta att dom flesta kvinnor får klitorisorgasmer och inte vaginalorgasmer. Det vill säga att den vanligaste orgasmen får en kvinna genom stimulering av klitoris och inte genom penetration av slidan. Du bör inte nedvärdera dig själv, en dildo kan aldrig ersätta en människa. Fundera själv på att du skulle ha en vaginaatrapp, skulle denna kunna ersätta din tjej? Tänk inte så mycket på detta - en dildo kommer inte att ersätta dig - det är dig hon gillar.

Det är svårt att svara på varför man gör dildos som är större än mannens penis i genomsnitt, men en gissning är följande: De flesta kvinnor som använder dildos inte använder den för att föra in den i slidan utan för vibratorns skull. Det kan vara så att man gör den lite större för att den ska vara lättare att hålla i.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är analsex?

Jag fattar inte vad analsex är. Kan inte ni berätta?

Analsex är när man har smeker analöppningen eller för in något i ändtarmen. Det kan vara smekningar med hjälp av mun, tunga eller fingrar runt analöppningen eller att man för in något i analen exempelvis fingrar, en penis eller en analplugg.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag använda en g-punktsstav själv?

Jag är en kille som skulle vilja prova analsex med mig själv. Kan jag använda en g-punktsstav på mig själv? Funkar det?

Visst kan du det. G-punktsstavar finns i olika utföranden och kan användas både för att stimulera kvinnans "g-punkt" och mannens "p-punkt" (p står för prostata). P-punkten sitter en bit upp i ändtamens framvägg.

Prova dig fram för att se hur du kan stimulera dig själv, det brukar fungera med lite träning. Glöm inte att använda glidmedel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Märks det att en tjej inte är oskuld?

Kan en kille känna att en tjej inte är oskuld?

Nej. Det är en myt att det alltid blöder och gör ont och att killen kan veta om tjejen är oskuld. Slidkransen består av slemhinneveck som sitter runt slidväggen, någon centimeter in i slidan. Den är mer eller mindre töjbar och det är vanligt att kvinnor inte blöder vid första samlaget.

RFSU har givit ut en liten skrift om slidkransen. Den hittar du på RFSU:s hemsida ifall du vill läsa mer.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Oskuld, med erektion som försvinner

Jag har blivit tillsammans med min första "riktiga flickvän". Vi har försökt att ha samlag, men varje gång jag ska stoppa in den försvinner ståndet. Jag har inget problem att få erektion men erektionen försvinner så fort vi närmar oss att faktiskt ha sex. Jag blir nervös och börjar tänka för mycket på hur jag ska bära mig åt. Min tjej är mer erfaren än vad jag är. Finns det något sätt att underlätta sexdebuten för mej? Finns det kanske något bra knep? Jag tycker hela situationen är väldigt jobbig och är rädd att detta ska ställa till det i vårt förhållande, även om min flickvän är väldigt förstående.

Det är förståeligt att du tycker att detta är jobbigt men du ska veta det är vanligt med sånna här problem! Oro, nervositet och stress är några av dom vanligaste orsakerna till att ståndet sviktar. När man har sex, särskilt med en person man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen.

Ett sätt att hantera problemet är att ni smeker varandra på massa olika sätt utan att stoppa in penis i slidan. Då gör det ju inget om den är lite slak, det kan vara skönt ändå. Tillfredsställ alltså varandra på alla möjliga sätt, men strunta i själva penetrationen. Försök att inte tänka på det, det gör som sagt inte något om penis är lite slak om man hittar på annat under tiden och då brukar också ståndet komma tillbaka när "pressen" att ha stånd inte är så stark.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Pulla för mycket?

Jag är en tjej som gillar att pulla mig själv. Men jag undrar kan man pulla för mycket? Kan det vara farligt?

Onani är inte farligt för kroppen på något sätt. Om du onanerar för att det är skönt och du njuter av det och onanin inte är något som du "måste göra" så kan du inte onanera för mycket. Det är upp till var och en att avgöra. Vissa onanerar ofta, andra mer sällan eller kanskse inte alls. Känns det däremot som ett tvång bör du kontakta en ungdomsmottagning eller skolkurator för råd och hjälp.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag fantiserar om att bita av min killes penis

Första gången jag hade sex med min nya pojkvän så skulle jag suga jag av honom. Men när han hade penis i munnen på mig ville jag verkligen bita av den och skada honom. Varför? Jag är rädd för att tänka så fler gånger.

Människans sexualitet kan innehålla inslag av agressivitet, utan att man för den skull verkligen skulle skada någon. Om du känner att du kommer att ha svårt att behärska din vilja av att skada så bör du tala med någon om detta. Vänd dig till en sex- och samlevnadsmottagning eller till en psykiatrisk mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt