Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Hur hånglar man?

Jag undrar hur man hånglar. Det kanske är en dum fråga, men jag vet inte hur man gör.

Det är inte alls en dum fråga! När man hånglar kan det vara på lite olika sätt, men det är vanligt att man pussar och kysser varandra och att man kramas och tar på varandras kroppar på eller under kläderna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan oljeflaskan ha skadat mitt underliv?

Jag och min partner hade sex och använde att föremål (en avlång massagoljeflaska, med lite vass kant) för att det skulle bli lite roligare. Det var skönt, men sen började det blöda. Det gjorde inte ont men det blödde ganska mycket precis efteråt, det var tre dagar sedan och flytningarna är fortfarande blodiga. Vad ska jag göra? Läker det av sig själv? Är det farligt?

Du har troligen fått ett sår på slemhinnan. Det kan ta någon vecka för såret att läka och det brukar läka av sig själv. Eftersom det är slemhinna precis som i munnen så kan blir det inte någon sårskorpa som hindrar blödning. Om blödningen minskar hela tiden och sedan upphör så är det ingen fara, men om det börjar blöda mer så kan du behöva kontakta en gynekolog för att få hjälp med att stoppa blödningen. Det är bra att låta slidan vila under läkningsprocessen, det vill säga inte ha penetrerande samlag - annat sex går såklart bra.

Tänk på att slemhinnorna är känsliga för vassa föremål. Om du i framtiden vill fortsätta använda föremål för att öka din njutning, kan det vara bra att köpa en dildo eller liknande. Det finns dildor ialla möjliga former, färger och storlekar. De behöver inte nödvändigtvis se ut som en penis. Vissa går att använda i vatten, några vibrerar och andra inte. För mer information gå till RFSU:s butik på nätet: www.rfsu.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag träffar ingen som vill ha analsamlag

Jag har aldrig provat analsamlag, men skulle så hemst gärna vilja prova det. Jag är inte bisexuell eller så, utan 100% heterosexuell. Jag har försökt att övertala tjejer att prova på men har varit svårt. Vad ska jag göra?

Det kan kännas svårt när man själv har tankar, drömmar eller fantasier om sex som man vill men inte kan förverkliga. När man har sex med någon så är det viktigt att respektera sig själv och inte gör något man inte vill själv. Lika viktigt är det naturligtvis att inte tvinga eller övertala någon annan till att göra något de inte vill.

Om du har en fast partner som sagt nej, så måste du respektera detta. Men om du träffar nya tjejer så är det bara att fråga vidare. Du kommer med stor sannolighet att träffa någon som vill samma sak som du. Analsamlag är inte ovanligt och det är många som vill prova och/eller tycker om detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var finns de erogena zonerna?

Var sitter mannens och kvinnans erogena zoner? Var sitter G-punkten?

Hela kroppen, både på män och kvinnor, kan vara en erogen zon. Men de ställen som är extra känsliga är bröst/bröstvårtor, könet och runt analöppningen. Insidan av lår och armar där huden är tunn är också känslig för beröring.

G-punkten sitter en bit in i slidan på framväggen, mot blygdbenet.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sårad av att min partner onanerar

Vi är ett par på drygt 40 år. Vi har varit gifta med varandra i många år, men vi har aldrig varit överens om hur ofta vi ska ha sex. Oftast har det varit jag som velat ha mer sex. Så är det också just nu. Nu har jag förstått att min partner onanerar regelbundet och när jag frågade henne om detta så sa hon att det var en privatsak som inte hade med oss att göra. Jag onanerar också, men det gör jag ju bara för att vi inte är med varandra så ofta. Hur som helst så känns det inte bra att hon väljer att ha sex med sig själv istället för att vi är tillsammans med varandra. Jag känner mig sårad.

Det verkar finnas en obalans i önskan och behov av ett gemensamt sexliv i er relation. Du känner dig sårad och att dina behov inte blir tillfredställda och du ser din onani som ett substitut. Vad gäller onani så är detta en privatsak som inte ska sammankopplas med partnern eller förhållandet. Onani är den möjlighet man själv har att vara med sin egen sexualitet på det sätt man blir tillfredställd av. Det är synd att du känner att hennes onani ger andra möjligheter än vad din egen gör, men där finns givetvis olikheter även på detta område.

Ni skulle kanske behöva samtala om era respektive önskningar, behov och känslor vad gäller ert sexiv tillsammans med en tredje person. I Stockholm och Malmö kan man gå till RFSU för ett personligt besök. Ofta finns det sexologmottagningar knutna till sjukhusen i större städer, eller privatpraktiserande sexologer, kontaktuppgifter till dessa hittar i telefonkatalogen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är jag onormal som tänder på sm-sex?

Ar jag onormal om jag inte tander pa "normalt" sex utan bara på sm-sex? Jag vill anvanda mig av piskor och redskap när jag har sex.

Nej, du är inte onormal och du är inte ensam. Det är många som går omkring och känner som du. Att saker som de tycker om att göra sexuellt inte passar in i "normalmallen" av vad vi förväntas tända på. Det är viktigt att man känner efter själv vad man vill göra och vad man tycker om och mår bra av. Det har man rätt att göra.

Dessutom är vad som är "normalt" föränderligt. Det vi idag tycker är normalt har under andra tider i historien betraktats som onormalt. Till exempel har det betraktas som onormalt att en kvinna och man har samlag med varandra bara för njutningen skull, och inte för att avla barn. Något som nog förvånar många idag. Homosexualitet och oralsex är andra exempel.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad finns det för sexlekar?

Vad finns det för olika sexlekar? Hur leker man dessa?

Det finns väldigt många sexlekar, det går inte göra en lista på alla. Hur man närmar sig sin sexualitet, lär sig om sig själv, och hur man sedan experimenterar med sin partner är något som man upptäcker ju mer erfarenhet man får. Sexualitet innebär bland annat ömsesidighet och därför blir lekarna något man utvecklar tillsammans. Man får "leka sig fram", helt enkelt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är fistfucking?

Vad är fistfucking? Något med att försöka få in handen i tjejens slida, eller? Jag undrar om det finns några risker med dessa lekar? Kan tjejen hon få framfall, urininkontitens, infektioner, sterilitet? Berätta det som är värt att veta om detta.

Fistfucking betyder att man för in en del av handen eller större delen av handen i sin partners slida eller ändtarm. Det är en sexlek som man kan ha med sin partner oavsett kön. Om man vill prova och tar det mycket lugnt och om det inte gör ont så behöver man inte oroa sig. Men om det är förenat med obehag och/eller smärta är det en signal att kroppen tar skada.

Det är bra att använda rikligt med glidmedel. När man för in handen ska man forma handen som en kon, och inte knyta handen innan man har passerat mynningen. När det gäller infektioner så är det viktigt att inte föra in bakterier i slidan, till exempel genom att först "fista" ändtarmen och sedan slida utan att tvätta sig eller byta gummi/plasthandskar mellan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är en penisring?

Vad är en penisring för något och vad har man den till? Erektionspump? Vad är det? Är den som en vagina?

En penisring är som en ring som träs på vid roten på penis. Den hjälper till att hålla ståndet längre, om man har problem med detta.

En erektionspump är inte som en vagina. En erektionspump består av ett rör i vilket man stoppar in penis. Sen pumpar man ur all luft ur röret. I och med att luften i röret försvinner så sväller penisen. Det är alltså också ett hjälpmedel för att kunna få stånd. En del använder även erektionspumpar för att penisen ska se större ut.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det farligt att runka?

Jag har några frågor om onani. Är det farligt att runka och att få utlösning för ofta? Kan det vara nyttigt? Kan sperman ta slut om man sprutar för mycket? Hur snabbt fylls bollarna med sperma?

Det är inte farligt att runka, förutsatt att du gör det för att det känns bra och du mår bra av det. Spermieproduktionen är konstant och tar inte slut. Testiklarna innehåller inte bara sperma utan en del andra körtlar och det finns en balans mellan hur ofta du har utlösning. Om man inte har onanerat på väldigt länge kan man få så kallade nattliga utlösningar. Detta är oftast övergående.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt