Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Fantiserar om att bli våldtagen

Är det normalt att ha sexdrömmar om att bli våldtagen? Jag har det.

Ja, det är normalt att ha sexdrömmar om att bli våldtagen. Det är inget konstigt alls. I drömmen kontrollerar du handlingen (eftersom att det är du som drömmer), vilket ju skiljer sig från en verklig våldtäktssituation. Många sexdrömmar är just bara sexdrömmar och inget som man vill ska hända i verkligheten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får aldrig utlösning

Jag får aldrig utlösning. Varken när jag onanerar eller när jag är tillsammans med tjejer. Jag är mer och mer övertygad om att det är något som är fel. Det hela känns väldigt jobbigt. Vad kan jag göra?

De allra flesta killar får sin första utlösning när de onanerar. Av din beskrivning är det svårt att veta om du fått utlösning någon gång tidigare eller om du aldrig fått utlösning. Den informationen behövs för att kunna ge ett utförligt svar.

Men eftersom du har börjat oroa dig för det här så är det troligt att det knyter sig ännu mera, och att det blir ännu svårare att få utlösning. Om du adrig fått utlösning så vänd dig till en läkare, exempelvis vid en ungdomsmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Massagestav till flickvännen

Jag har en liten fråga angående dildos. Jag skulle vilja köpa en till min flickvän. Hon har aldrig använt en tidigare. Så därför undrar jag vilken jag ska välja? Har ni några förslag för själv är jag ett frågetecken!

Det finns en mängd olika typer av dildos, beroende av vad man vill använda den till. Populära är produkter som stimulerar klitoris. Det finns multivibratorer, som är dels en dildo och dels en klitorisstimulator. Eller en liten fingervibrator? Det finns mer eller mindre penisliknande varianter, med eller utan vibrator. Bäst är det nog om du går in på någon av följande hemsidor och ser vad som finns. Och/eller att du frågar din flickvän.

 • RFSU:s webshop: www.rfsu.com
 • Sexliv.com: www.sexliv.com
 • Lustgården :www.lustgarden.nu

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Vad är en analplugg?

  Vad är en analplugg och vad anväder man en sån till?

  En analplugg (kallas ofta "but plug") är en sexleksak som man vanligtvis använder ensam vid sexuell aktivitet. Den finns i olika storlekar för att passa olika personers önskemål. Den fungerar så att den stimulerar analöppningen, där det finns en mängd nervtrådar som är känsliga för beröring. Dessutom stimulerar den prostatakörteln.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Är det normalt att runka 2-3 gånger i veckan?

  Onani är mycket vanligt och det finns ingen siffra på vad som är "normalt". Alla onanerar olika mycket och variationen är stor. Vissa onanerar till exempel en gång om dagen och andra en gång i månaden. Det är olika från person till person. Dessutom så går det i perioder, vissa perioder i livet onanerar man kanske ofta, medans andra perioder mer sällan eller inte alls.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Vad är en orgie?

  Vad är en orgie? Allts,å vad betyder det?

  En orgie brukar man säga när fler personer än två har sex tillsammans samtidigt. Ett annat ord för samma sak är gruppsex.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Vad händer i kroppen när man onanerar?

  Jag undrar vad det är som händer när man onanerar. Jag menar, eftersom att det ju är så skönt.

  Det var en lite klurig fråga. Man skulle kunna säga att det är ett samspel mellan hjärna, tanke, känsla, lust och kropp. Kåtheten finns ju även mentalt, så när du känner så som du känner när du vill onanera, så reagerar din penis med att bli styv. Beröringen stimulerar din penis och hjärna och din lustkänsla ökar ju mer du smeker dig. Vid själva utlösningen/orgasmen får man muskelsammandragningar i underlivet som upplevs som skönt. Samtidigt frisätts det olika ämnen i din kropp som gör att känslan förstärks ytterligare.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag blir kissnödig när jag runkar

  När jag står i duchen och runkar blir jag så kissnödig att det nästan inte går att hålla tillbaka. Ska det vara så? Är det normalt? Kommer det bli likadant när jag har sex?

  Det är vanligt att man blir lite kissnödig när man smeker sig själv. För att undvika detta kan du ju kissa innan du fortsätter. Samma sak om det händer när du har sex, kissa innan. Det är med andra ord inte något fel eller konstigt att du blir kissnödig.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Hur kysser man?

  Hur ska jag göra när jag kysser någon? Vill ha lite tips innan man provar.

  Det finns tusen olika sätt att kyssas på. Det är egentligen inte så mycket teknik utan mer känsla.

  Känn efter vad du själv tycker är skönt. Du kan pröva dig fram på egen hand. Till exempel genom att kyssa dina egna fingrar och låtsas att det är någons läppar. Blunda och tänk på hur du vill vara nära en annan mun. Att kyssas kan vara att smaka på varandras läppar och försiktigt sticka in tungan i den andres mun. En del tycker om att nafsa på varandras läppar. Andra gillar hårdare tag med tungorna djupt in i varandras munnar. Det kan vara bra att börja lite lätt och sedan stegvis öka. Känn, tänk och njut.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Kan jag komma åt min tjejs G-punkt med händerna?

  Jag skulle vilja stimulera min tjejs G-punkt. Var sitter den och hur gör man? Kan jag komma åt den med händerna?

  G-punkten sitter en bit in i slidan på slidans framvägg. G-punkten är egentligen ingen punkt utan ett område som innehåller en mängd nervtrådar. Området svullnar och blir hårdare vid upphetsning, vilket gör att det är lättare att känna var det ligger. För att stimmulera G-punkten så krävs en kraftigare beröring än vid stimulering av klitoris. Du kan pröva att trycka lite hårdare med några fingrar i pulserande rörelser mot slidans framvägg. När G-punkten stimuleras så beskriver vissa kvinnor att det känns som att de blir kissnödiga, men den känslan brukar gå över efter ett tag.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Sida:

  Mer från Sex och relationer

  Sexpodden - vuxenradio från RFSU

  En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

  Läs mer och lyssna på podcasten
   
   

  Tonåring?

  Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

   

  Sex efter 50

  Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

   

  Funkis-sex i vardagen

  Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

  Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
   

  Abort – kvinnans eget val

  Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

  Banner för Frågelådan
   

  Att ställa en fråga

  Gör så här

  1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
  2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

   

  Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

  1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
  2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
  3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
  4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

   

  Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

   
   

  Kort om Frågelådan

  RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

   

  Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

   

  Om RFSU-chatten

  I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

  Hitta rätt