Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min kille får utlösning så snabbt att jag inte hinner med

När jag och min pojkvän har sex är det väldigt långt och fint förspel, men själva samlaget är över på väldigt kort tid. Vad kan vi göra för att dra ut på det, så att jag hinner njuta?

När det gäller tidig utlösning är detta ett problem som många män brottas med. Ofta kan man lösa detta genom enkla övningar, som att onanera innan samlag. Att få en utlösning gör ju ofta att nästa tar lite längre tid och första utlösningen behöver ju inte betyda att förställningen är slut. När han kommit en gång så kan han fortsätta att smeka dig tills dess att han känner att han är redo igen. Den för tidiga utlösningen blir i detta fall bara en av flera utlösningar när ni har sex. Att använda kondom kan också vara bra. Kondomen tar ner känseln lite vilket gör att man vanligen kan hålla på lite längre.

Det du kan göra är att visa din partner hur du vill bli smekt och kanske testa ställningar där du kan nå och smeka dig själv, vilket vanligen gör att du kan komma fortare. Var öppna med varandra och våga visa och fråga vad ni vill.

Hoppas att du fått lite råd och hjälp på vägen. Dessa råd kanske inte fungerar första gången men ge inte upp. Det finns andra övningar som handlar om att hålla igen och att knipa igen penis precis innan utlösningen, samt att sluta när det är som skönast och vänta en stund. Läs gärna mer i sexologiska böcker som du kan låna på biblioteket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har testat stop-start-tekniken, men den funkar inte på mig

Jag har problem med för tidig utlösning. Jag har testat att avbryta och knipa men det funkar inte. Har testat det mesta men det vägrar att bli bättre. Nu har jag träffat en ny tjej och jag är nervös för hur det kommer att bli när vi har sex med varandra. Kan det här med för tidig utlösning bero på jag får stånd väldigt lätt eller att mitt ollon är extra känsligt? Vad kan jag göra åt detta?

Tidig utlösning är en av de allra vanligaste sexologiska frågeställningen bland heterosexuella män. Det finns olika metoder som man kan testa. Här är några alternativ.

 • Var helt passiv. Fokusera dig på njutningen, var objekt och låt din partner stå för agerandet. Att du får din utlösning innebär ju inte att föreställningen är slut. Ni kan turas om att tillfredsställa varandra. Den gemensamma orgasmen är i mångt och mycket en myt! Att nå dit kan ta lång tid. Huvudsaken är att ni bägge är nöjda när ni slutar.
 • Samlagsförbud. Då gör ni en gemensam överenskommelse att ni under en viss tid inte har samlag när ni har sex. Den för tidiga utlösningen blir i detta fall inget problem eftersom den oftast är förknippad med samlaget.
 • Onanera innan samlag, eller gör onanin till en del av förspelet och låter partnern onanera. Den andra utlösningen brukar dröja lite längre, för första utlösningen behöver ju inte vara den sista. Man vet också att män med din "problematik" oftast har lätt att tända om och få en ny erektion. Man skulle faktiskt kunna se den tidiga utlösningen som en förmåga till flera orgasmer under samma samlag! En manlig variant på den kvinnliga multiorgasmen.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Varför har jag ingen lust till min pojkvän längre?

  Det jag undrar över känns pinsamt att prata med någon om så jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta. Mitt problem är att jag inte har någon sexlust längre. Jag kan bli kåt ibland när jag är själv men aldrig när min pojkvän finns i närheten. Min pojkvän har alltid varit galen i sex, men för min del har det aldrig känts speciellt viktigt. Kanske beror det på att jag alltid haft svårt att få orgasm. Eller kan p-pillerna vara orsaken? Jag tycker jättemycket om min kille. Har aldrig känt för någon annan som jag känner för honom. Men jag kan inte slappna av när vi har sex. Vi har nästan aldrig sex med varandra och de få gånger det händer så är det alltid därför att jag känner mig pressad till det. Jag vet att min kille hade ett superbra sexliv innan. Det har han berättat för mig. Han brukade tidigare jämföra mig med sitt ex och jag brukar tänka på det ibland. Vi har pratat med varanda många gånger om att vi måste vara lite påhittigare när det gäller sex. Att orka ta initiativ, testa nya saker och så vidare. Men det blir liksom aldrig av. Det stannar alltid vid pratet. Ibland slutar det också i bråk och i att vi sommnar på var sida om sängen istället för att ha sex. Jag vill ha ett sexliv. Det får inte fortsätta så här. Men även om vi skulle ha sex oftare så har jag fortfarande mina problem kvar. Hur kan jag kännna sexlust och vad kan jag göra för att få orgasm lättare? Ska jag gå till en sexualrådgivare eller?

  Av det du skriver är det tydigt att ert sexliv har blivit till ett problem som tär på er relation. Att ni bråkar och mår dåligt båda två av det som sker. Efersom att ni har pratat med varandra så många gånger utan att ni kommit vidare så tror jag att det är bra om ni tillsammans pratar med någon professionell, till exempel en kurator vid en sex- och samlevnadsmottagning. Om ni bor i en stor stad så finns det troligtvis en sådan mottagning. Annars kan ni höra med ert landsting. Du skriver att du tycker det skulle kännas pinsamt att prata med någon om detta. Tänk då på att de personer som du möter i en sådan situation jobbar med dessa frågor hela dagarna och de kommer inte att förvånas över något som du tar upp med dom. Känn dig trygg med det.

  Det är svårt att ge ett bra svar här, eftersom det inte går ställa motfrågor. Kanske kommer du inte att känna igen dig i texten nedan, men kanske är det några tankar väcks som du kan fundera vidare kring.

  Till att börja med är det bra att komma ihåg att sexlusten inte är konstant utan att den varierar under livet, utan att det behöver finnas någon djupare orsak till detta. Kanske är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner. I vissa fall även p-piller. Du kan be din barnmorska att få testa ett annat p-piller så kan du i alla fall utesluta detta. Men även annat kan ha betydelse. Till exempel så kan en stark önskan om ett "bra sexliv" ha motsatt effekt. Man sätter stor press på sig själv och tankarna far runt i huvuder istället för att bara ge sig hän och följa sin lust. Du skriver också att du jämfördes med din killes förra flickvän i början av ert förhållande. Det är mycket möjligt att även detta påverkat din lust negativt. Det kan kännas kravfyllt att mäta din lust med något som din kille beskriver som "superbra sexliv".

  Utifrån din fråga kan man på en känsla av att du ibland har haft sex fast du inte riktigt njutit av det. Kanske har det känts skönt till en början, men att det sedan försvunnit när ni hållit på ett tag. Kanske har du av olika anledningar haft sex fast du inte varit 100% sugen. Det är då lätt att hamna i en negativ spiral där sex alltmer blir förknippat med något kravfyllt och negativt kanske till och med obehag. Lusten till sex kommmer då allt längre bort.

  Du skriver också att du har svårt att få orgasm. En sak som troligen påverkar din lust. Orgasmjakten leder lätt till att tankarna spinner runt i huvudet istället för att fokusera på det som händer för stunden och den njutning som detta ger. Har du även svårt att få orgasm på egen hand, eller om din kille stimmulerar din klitoris. Om du brukar få orgasm vid onani, så försök att ta med den kunskapen när du är tillsammans med din partner.

  Det är vanligt att många tjejer och kvinnor tror att det är något fel på dem om de inte får orgasm genom vaginalsamlag. En föreställning som ställer till en hel del problem eftersom att slidan inte är så speciellt känslig för beröring och att det därför är ovanligt att kvinnor får orgasm endast genom att något åker ut och in i slidan. Många kvinnor och tjejer får istället orgasm genom att klitoris stimmuleras på något sätt. Där gäller det också att hitta en teknik som fungerar (blött/torrt, hårt/mjukt, snabbt/långsamt, på klitoris eller runt omring och så vidare.). Utforska din kropp ensam eller tillsammans.

  De saker som du själv tagit upp är vanliga orsaker till varför man lider av bristande sexlust, eller varför man har svårt att få orgasm. Att du tagit upp just detta i din frågeställning till oss tyder på att du funderat en del och har en viss förståelse för varför du/ni hamnat i den situation som nu är. Insikten är en god hjälp på väg till en förändring som gör att du får må bra sexuellt och att ert förhållande ska kännas bättre. Men kanske viktigast av allt är att du tänker på dig själv när ni har sex. Fundera inte över vad din partner tycker om ditten eller datten. Njut och visa hur det känns skönt för just dig.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Ibland förlorar jag ståndet, varför?

  Nar jag och min flickvan har sex händer det att jag tappar min erektion under samlaget. Det fungerar alltid utmärkt under förspelet och början av samlaget, men sedan kroknar den bara. Jag har ingen aning om varför, men det är fruktansvärt jobbigt, både för mig och min flickvän. Jag undrar om ni har någon aning varför det händer?

  Detta är mycket vanligt. När man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel, att göra bort sig inför den som man gillar så mycket. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Om du har erektion när du onanerar behöver du inte vara orolig att det beror på några fysiska orsaker.
  Det är också viktigt att man är lyhörd för sin egen lust. Erektionsproblem kan förstås även hänga ihop med att man inte är tillräckligt upphetsad.
  Om du har en relation där ni skulle kunna prata om detta, så gör det. Det underlättar om hon vet varför du beter dig som du gör. Hon kanske till och med blir lite smickrad, eftersom det är lättare att få erektionsproblem ju mer förälskad man är. Ett sätt att hantera problemet är att ni bestämmer er för att ha sex, men utan samlag. Om du inte ska stoppa penis i slidan gör det inget om den är lite slak, ni kan ha skönt tillsammans ändå. Tillfredsställ varandra på olika möjliga sätt, men strunta i samlaget så kommer detta som en naturlig del så småningom.

  Det som också kan påverka ståndet negativt är stress, snus och rökning och för mycket alkohol. Vill du prata med någon om ditt problem så kan du vända dig till en sexologisk mottagning eller till din husläkare.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Alltid för tidig utlösning

  Mitt problem är att jag alltid får för tidig utlösning, förutom när jag druckit alkohol. Vad kan man göra för att motverka detta? Oftast tar det inte längre än en minut. Skulle verkligen vilja veta om det går att göra något åt detta.

  Du kan träna upp din förmåga att kontrollera din utlösning när du onanerar. Gör så här:
  När du känner att du är på väg att komma stannar du upp, helt och hållet, tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma, då du gör ett nytt avbrott. Upprepas detta ett antal gånger tills du slutligen låter det gå. När du tränat på detta under några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Det gäller att ha tålamod!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Varför blir mitt stånd aldrig riktigt hårt?

  Jag har några frågor angående min erektion. Det är nämligen så att min penis aldrig blir tillräckligt styv. Det går i princip att böja på den även när den är som hårdast. Den hänger också ner längst fram, det är liksom ingen styrsel i den. Ibland har jag svårt att "komma in" eftersom den viker undan. Den har aldrig varit speciellt hård, men nu när jag fått stadigt förhållande känner jag att jag inte får ut all den kapacitet jag vill. Undrar vad man kan göra åt detta?

  Du har inte någon bra erektion och du har aldrig haft det. Det kan vara olika saker som spelar in och det behövs lite mer information för att du ska få hjälp. Det krävs en undersökning och bakgrundsfakta. Om du bor i Stockholmstrakten eller i Malmö så kan du beställa en tid på RFSU-kliniken. Om du bor på annan ort i landet så kan du besöka en urolog eller en sex- och samlevnadsmottagning, där kan de erektionsproblematik.

  Om du stressar, snusar och/eller röker kan detta påverka ståndet negativt. Om du gör du något av dessa tre saker så är rådet att sluta.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Vestibulit?

  Jag och min sambo har varit tillsammans i snart fem år. Tidigare var vårt sexliv ganska så bra, men nu får jag så ont vid samlag att vi sällan har sex. Jag är torr och det svider något så fruktansvärt när vi har sex. Jag kan inte ens använda tampong utan att ha vaselin på den, det är inte roligt. Jag äter p-piller men ska nog sluta med dem efter nästa mens. Vad kan jag göra?

  Du skriver att ert sexliv tidigare var ganska bra, men att det nu gör ont och svider. Det låter som att du har kommit in i en ond cirkel när det gäller sex. En svidande eller smärtsam känsla under eller efter samlag kan ha flera olika orsaker, men den vanligaste är att lubrikationen, våtheten som kommer i samband med att den sexuella lusten stegras för kvinnan, inte varit tillräcklig för att det ska kännas skönt och lustfyllt. Orsakerna till detta kan vara många och ibland sammansatta. Det kan vara att ett tidigare samlag varit förenat med ett obehag på grund av en svampinfektion eller en obalans i flytningen i slidan. När det sedan blir dags för nästa samlag, minns kroppen obehaget och det uppstår ingen våthet, som är förutsättningen för att det ska kännas skönt. Lusten dämpas och det kan kännas som att den försvinner.

  Ibland handlar det om att kvinnan inte har lust helt enkelt, men att hon har samlag i alla fall. Det kan också vara så att kvinnan har lust, men att samspelet med partnern inte är vad kvinnan önskar sig. Kanske är det så att samlaget sker på dennes villkor, men inte på hennes. En mycket god regel, och egentligen ett måste om det börjar kännas obehagligt och negativt i samband med samlag eller sexuell aktivitet, är att vänta ett tag med att prova just det som ger besvär och istället bara göra sådant som ger mera lust. Detta kan handla om att du och din partner smeker och ger varandra massage eller berättar spännande och upphetsande saker för varandra, eller att ni läser något som ger lust eller att ni gör något annat som känns bra för dig.

  Du skriver ingenting om hur du har det med din sexuella lust överhuvudtaget, till exempel om du onanerar. Detta är saker som har betydelse och som kan spela roll i sammanhanget.

  Boka gärna tid hos en barnmorska eller gynekolog, antingen på en ungdomsmottagning eller på en barnmorskemottagning/gynekologmottagning. Dels kan det vara bra att göra en gynekologisk undersökning och dels är det bra att du får tala med någon. Det finns frågor som en barnmorska eller gynekolog skulle vilja ställa till dig för att du ska få bästa hjälp. När det gäller p-pillerna, kan du få rådgivning angående detta också vid ett eventuellt besök på en mottagning.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag har ingen sexlust längre

  Jag har levt i en relation några år. I början hade vi ett jättebra sexliv, men nu har jag sällan lust till sex. Det känns allt mer avlägset. Allt det där som vi hade från början är borta och den "grå vardagen" har tagit över. Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till lusten?

  Lusten till sex är inte konstant utan varierar under livet utan att det behöver finnas någon djupare orsak till det. Ibland är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner.

  I många relationer tar vardagen överhand efter ett tag, precis som du skriver, och sexet kanske inte får samma utrymme som tidigare. Det är en vanlig orsak till att man inte har samma lust längre. Kanske har det också blivit lite slentrian i sexet, så att det inte känns lika intressant längre. Man vet redan innan vad som kommer att hända. Ett sätt att bryta detta kan vara att göra något anorlunda. Det behöver inte betyda att man måste hänga i takkronan eller liknande, utan det kan handla om små saker som hur man närmar sig och berör varandra. Smma person behöver inte alltid ta initiativet till sex och vara den mest aktiva. Det kan vara bra att överraska varandra på något sätt. Göra något oväntat. Ha sex på tidpunkter ni inte brukar. Små förändriangar som dessa kan göra skillnad i om man tänder sexuellt eller ej.

  Det kan också vara så att perioden av lite eller ingen sex blir längre för att man haft sex fast det inte riktigt känts bra. Kanske har man av hänsyn till sin partner haft sex utan att ha fått så mycket ut av det själv. Sexet kan då börja förknippas med krav eller andra negativa saker. Man måste då försöka bryta detta och fylla gemenskapen med positiva erfarenheter. Ett sätt är då att vara nära varandra och ha fysisk kontakt utan att ha sex. Det kan till och med vara bra med sexförbud så man vet att det är helt kravlöst. Samtidigt kan man ge varandra mycket annan tid. Umgås med varandra på andra sätt. Slå av teven, sitt och prata över en kopp te eller något annat där man "ser" varandra mer.

  Om du och din partner har bra kontakt med varandra och brukar kunna prata med varandra så tror jag det finns bra chanser att ni löser detta på egen hand. Men om det känns som att ni kört fast eller behöver prata med någon utomstående av andra skäl så kan ni exempelvis vända er till en sex och samlevnadmottagning. Du kan göra det på egen hand eller tillsammans med din partner. Du väljer själv det som känns bäst.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag lider av för tidig utlösning

  Jag har problem med att jag kommer för fort, har ni några bra tips som kan hjälpa mig? Det är ett stort problem för mig eftersom jag är rädd att det ska göra att jag förlorar min flickvän.

  Det du beskriver är inte helt ovanligt, men det är naturligtvis ingen tröst för dig. Det finns en del metoder man kan förebygga för tidig utlösning och jag vet inte vilka/vilken du har testat. Orsaken till tidig utlösning kan vara flera och tålamod är viktigt när det gäller att förändra denna situation.

  Vad det ofta handlar om är att skapa kontroll över sin utlösning och kropp. Denna förmåga brukar man kunna träna upp själv. Man gör det enklast när man onanerar. Gör så här: Precis innan du får utlösning, stannar du upp och väntar till känslan gått över, sedan fortsätter du igen. Upprepa detta ett par gånger. Detta kan på sikt ge dig en uppfattning om din kropp och förhoppningsvis kunna skapa kontroll över din utlösning.

  En annan metod är att onanera strax innan ni skall ha samlag. Detta kan ha en fördröjande effekt på nästa utlösning. Man kan också prova att använda en kondom som är lite tjockare. Den kan sätta ner känsligheten i penis något. Prova Grande, som är RFSU:s tjockaste kondom. Det finns även en bedövningsalva man kan köpa på apoteket, som man använder tillsammans med kondom, men detta är inget förstahandsalternativ.

  Ge dig själv tid, så du inte hamnar i en ond cirkel. Kanske kan ni försöka flytta fokus från själva penetrationen/samlaget och ha annan sex där klitoris stimuleras. För de flesta kvinnor är det snabbaste sättet att få orgasm. Kanske är det också så för din flickvän.

  Om inget av detta fungerar - unna dig ett besök på en läkarmottagning.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Hur länge kan en kille ha sex innan utlösning?

  Jag undrar hur länge en kille normalt kan ha samlag från det att han fört in sin penis innan han får utlösning. Finns det något man kan göra för att bli uthålligare?

  Det går inte att uppge någon speciell tid i minuter eller sekunder, det är olika från tillfälle till tillfälle.

  Du kan träna upp din förmåga att kontrollera din utlösning när du onanerar. Gör så här: När du känner att du är på väg att komma stannar du upp helt och hållet tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma igen, då du gör ett nytt avbrott. Upprepa detta ett antal gånger tills du slutligen låter det gå. När du tränat på detta under några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Det gäller att ha tålamod!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Sida:

  Mer från Sex och relationer

  Sexpodden - vuxenradio från RFSU

  En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

  Läs mer och lyssna på podcasten
   
   

  Tonåring?

  Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

   

  Sex efter 50

  Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

   

  Funkis-sex i vardagen

  Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

  Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
   

  Abort – kvinnans eget val

  Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

  Banner för Frågelådan
   

  Att ställa en fråga

  Gör så här

  1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
  2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

   

  Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

  1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
  2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
  3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
  4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

   

  Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

   
   

  Kort om Frågelådan

  RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

   

  Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

   

  Om RFSU-chatten

  I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

  Hitta rätt