Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Varför gör det ont när min kille tränger in i mig?

Jag har träffat en kille som jag gillar och tänder på, men när han ska tränga in så gör det ont. Jag är väldigt tänd på honom, och våt, så det är inte det. Känns som att jag spänner mig och har försökt att slappna av men till ingen nytta. Är jag för trång? Jag har haft sex innan och inte haft detta problem. Storleken på hans snopp är normal så jag vet inte varför det gör ont. Jag vill att detta ska funka för jag gillar sex och jag gillar killen. Visst, det pirrar inte så mycket i magen med denna kille, men jag tänder på honom och tycker om honom. Vad ska jag göra? Finns det något man kan göra?

Det är svårt att veta vad som är anledningen till att det gör ont då han tränger in. Det kan vara en infektion som kan ger dig besvär, är det kanske fel ställningen ni använder, har du/ni hamnat i en ond cirkel med tankar och funderingar som påverkar?

Du är knappast för trång, slidan är elastisk och anpassar sig efter vad som förs in. Prova att sitta ovanpå honom, använda extra glidmedel eller kanske enbart ha "smeksex" utan krav på samlag under en period och bli tillfredställd via stimulering av klitoris. Det är viktigt att du känner dig avslappnad, så att tankarna inte är fokuserade på problem utan följer din lust.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är för tidig utlösning, egentligen?

Jag tror att jag lider av för tidig utlösning men jag undrar vad är för tidig utlösning egentligen? Det känns som ett psykiskt besvär. ibland går det för fort (2 minuter) och ibland kan man hålla på länge (kanske 30 minuter). Hur länge är det normalt att ett samlag håller på? Vad är genomsnittstiden för ett samlag? Det beror självklart på från gång till gång, men på ett ungefär? Och då menar jag inte förspelet inräknat, bara själva samlaget. För det kan nog bli prestationskrav, så att det blir motsatt verkan i stället? Så alltså hur länge ska man klara av att jucka utan att komma?

Exakt hur långt ett penetrerande samlag är går inte svara på, men troligen ligger genomsnitt runt 5 minuter, med oändliga variationer! Ibland kanske man har en snabbis på en minut och ibland ett maratonsamlag på 30 minuter.

Många män skriver och frågar om hur de ska förhindra tidig utlösning. Detta beror nog ofta på deras egen oro att inte räcka till. Den "genensamma orgasmen" är en myt - ofta kommer ena parten först och sedan den andra. Anser man att man har snabb utlösning så kan man ju efter sin första utlösning fortsätta att smeka sin partner. Eller så gör man tvärtom - ger sin partner orgasm först, då gör det ju inget om mannen kommer fort efter detta.

Tänk på att sex inte bara är penetrerande samlag utan så mycket mer. Smekningar, kyssar, oralsex med mera.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har aldrig fått orgasm

Jag har aldrig fått orgasm. Varken ensam när jag onanerar själv eller tillsammans med min kille under samlag eller petting. Detta upplever jag som fruktansvärt jobbigt, just känslan av att "inte kunna" få orgasm. Min kille vill självklart hjälpa mig på alla sätt han kan, men ibland blir jag så ledsen här vi håller på att jag inte orkar fortsätta. Det är skönt att ha samlag/petting/oralsex med honom så länge det varar, men mer än så blir det inte. Jag mår jättedåligt över det här och jag tänker på det i stort sett hela tiden. Är det något fel på mig (eller på min pojkvän)? Fast det tror jag inte. Finns det något sätt att göra det lättare?

Av din fråga kan man utläsa att du är förtvivlad och ställer väldigt höga krav på dig själv att lyckas med att få den efterlängtade orgasmen. Att "jaga" en orgasm kan tyvärr få motsatt effekt. Tankarna är så fokuserade på detta att det är svårt att slappna av, njuta och ge sig hän.

Sex är mycket en träningssak och med kunskap om sig själv, sin lust, sitt kön och sin sexualitet så lär man sig med stigande ålder och erfarenhet. Du ställer jättehöga krav att känna mer än den lustkänsla du känner, det känns oavslutat och detta gör dig och din pojkvän ledsna och besvikna.

Vad man säkert kan säga är att de flesta tjejer/kvinnor har en förmåga att få orgasm, även om det inte är så att man får orgasm varje gång man har sex. En orgasm kan vara både psykisk och fysisk, som en skön känsla i hela kroppen, och som en fysisk upplevelse i underlivet med kittlingar, ryckningar eller kraftiga muskelsammandragningar.

Om du känner att du vill prata med någon om hur du/ni känner så kan du vända dig till kuratorn på ungdomsmottagnigen, eller en mottagning för sex- och samlevnadsfrågor. Du ska inte behöva gå och må dåligt så du missar det fina du och din pojkvän faktsikt har tillsammans.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sex = skönt?

Jag och min pojkvän har sex, men det som frustrerar mej är att det inte känns som jag trott att det ska. Det är inte så skönt som jag tänkt mej - gör vi något fel? Det är bara lite skönt, men det är liksom aldrig nära en orgasm. Jag älskar min pojkvän så otroligt mycket och älskar att ha honom så nära, men för mej är det skönare när han rör vid klitoris, än själva sexet. Hur gör jag för att det ska bli skönare? Ska man prova annorluna ställningar? Är det meningen att man ska röra klitoris vid sexet, eller är det något annat som ska vara skönt?

Det du beskriver är väldigt vanligt. Att ha sex och samlag är att ha en närhet som i sig känns skönt och tillfredställande men som inte nödvändigtvis ger orgasm och annan tillfredställelse. Klitoris är den känsligaste delen av ditt kön eftersom där finns många nervtrådar på en liten yta. Genom att smeka och stimulerar ökas möjligheten att få orgasm. Dessutom - ett samlag är inte samma sak som sex, även stimulering av klitoris med mera är sex.

Att få orgasm enbart vid vaginala samlag är något som tjejer/kvinnor inte alltid får, eftersom slidan inte alltid är så känslig för beröring. Sex kan också vara en träningssak och med mer kunskap om sig själv och hur den egna kroppen fungerar så är det lättare att njuta och få orgasm. Även om samlag inte leder till orgasm så kan det kännas skönt att ha samlag. Att smeka och stimulera klitoris före/under/efter samlaget, gör ofta det sköna skönare och ökar chanserna att få orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Finns det en tjock kondom som gör mig mindre känslig

Jag undrar vilken som är den tjockaste kondomen på svenska marknaden. Jag vet att eran Grande är 0,07mm, men finns det nån som är ännu tjockare? De vore bra att ha en tjockare så man kan hålla på längre. Har ni några andra tips på hur man kan "hålla" sig längre?

Grande är med sina 0,07 mm den tjockaste kondomen i Sverige.

Att träna upp för tidig utlösning är något man kan göra tillsammans, nedan följer några olika knep:
Ett annat sätt är att du kan träna upp din förmåga att fördröja din utlösning. Gör så här när du onanerar: När du känner att du väg att komma stannar du upp, vänta tills upphetsningen lagt sig och ståndet kanske minskat något. Därefter fortsätter du tills du åter är på väg att komma, då du gör ett nytt avbrott. Upprepaa detta ett antal gånger tills du slutligen kommer. När du tränat på detta några veckor kommer du att känna att du behärskar din utlösning lite bättre. Ha tålamod!

 • Klämmetoden går i princip ut på samma sak men kräver partnerns medverkan. Ligg på rygg och låt henne hon rida dig. När du närmar dig utlösning kliver hon av och klämmer hårt med tummen över det ställe där strängen på undersidan penis fäster på ollonet. Det gör ont, "signalerna" lägger sig och ni kan börja om. Upprepa detta flera gånger innan du låter utlösningen komma.
 • Några enklare varianter är att onanera innan samlag, eller att göra onanin till en del av förspelet och låt partnern onanera. Den andra utlösningen brukar dröja lite längre, men första utlösningen behöver ju inte vara den sista. Män med din "problematik" har oftast lätt att tända om och få en ny erektion.

  Vilken metod du än fastnar för är det viktigt att försöka låta bli att se den tidiga utlösningen som ett problem. Det finns en stor psykologisk faktor i företeelsen och risken för att det ska upprepas ökar med oron för att det ska hända igen. Det blir lätt ett "ekorrhjul" där den tidiga utlösningen blir roten till allt ont. Försök att tänka nytt! Prata ordentligt med din partner. Oftast visar det sig att de föreställningar man har om hennes inställning faktiskt inte stämmer. Oftast handlar det om ens egen rädsla för att inte duga.

  Hur du än gör, glöm inte bort dig själv i sammanhanget. Njut maximalt den korta tid det varar!

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

 • Vi kan inte ha samlag - det gör för ont på min tjej

  Jag och min flickvän har försökt att ha sex flera gånger, men det funkar inte! Trots att hon är fuktig så får hon jätteont när jag kommer in i henne. Jag har legat stilla inne i henne i hopp om att smärtan ska försvinna men det har inte hjälpt utan vi har varit tvungna att avbryta. Någon dag efteråt har hon dessutom börjat blöda. Hur ska vi göra för att det inte ska göra så ont och varför gör det så ont? Är hon nervös och spänner sig och vad kan vi göra år det? Är det nån ställning som är bra att använda? Varför blöder hon? Hon är visserligen oskuld, men det borde väl inte komma flera dagar efteråt?

  Precis som du säger ska det inte göra ont, eller alls vara obehagligt, att ha sex oavsett om det handlar om samlag (eller annan sexuell aktivitet). Ibland kan en tillfällig smärta göra att det uppstår en ond cirkel, så att det blir en spänning vid slidöppningen vilket i sin tur orsakar ny smärta och så vidare. Därför är det mycket viktigt att ni tar det lugnt och inte provar att ha samlag förrän din tjej verkligen känner sig beredd på detta och själv verkligen vill. Det finns massor av spännande saker ni kan göra med och för varandra medan ni lär känna varandra sexuellt! Eftersom ni prövat flera gånger och det fortfarande gör ont tycker jag att din flickvän ska gå till barnmorska eller gynekolog för att göra en gynundersökning för att kolla upp vad det kan vara som gör ont.

  Det kan hända att det blöder några dagar efter första samlaget, eller att det börjar blöda lite igen om en tjej provar att ha samlag igen några dagar efteråt. Den lilla kransen av hudflikar strax innanför slidöppningen ("mödomshinnan") kan hos enstaka tjejer vara lite extra stram och då kan det även blöda när de tänjs ut.

  Ett bra sätt att prova ha samlag på är att hon sitter ovanpå dig. På det sättet styr hon själv över vad som händer medan du är mera passiv. I många fall kan detta underlätta. Men för att det ska bli så skönt som möjligt handlar det hela tiden om ett samspel, om att vilja, att känna var gränserna går för vad man själv vill göra.

  Ta det lugnt och prova er fram.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag har tappat lusten

  Jag har jättesvårt för sex. Jag har ingen lust längre och det är inte lika skönt. Jag har svårt att få utlösning och orgasm. Jag oroar mig också både innan och under tiden jag har sex om det är skönt för mig eller inte. Jag har känslor kvar för min förra partner och de kontakter jag har nu är one night stands. Vad ska jag göra? Behöver jag prata med någon eller ska jag avstå ifrån sex ett tag? Kan onanerandet spela roll? Går det att operera fram en mer känsel?

  Det har hänt saker i ditt liv som påverkar din sexuella lust, nämligen att ditt förhållande har tagit slut och du lever singel med lite olika tillfälliga kontakter. Samtidigt så tycker du fortfarande mycket om om din före detta. Att ett förhållande tar slut (även om du kanske var den som gjorde slut) innebär en slags sorg, en förlust av något som var välbekant, tryggt och bra. Att sedan presentera sig själv igen för någon/några nya kontakter ställer oftast högre krav på prestation, och detta kan vara ganska ansträngande. Saknaden av det du hade kan vara tillräckligt för att det inte ska vara kul längre. Lusten finns inte på samma sätt och one night stands innebär inte heller någon form av ny kärleksrelation och detta innebär kanske också att du inte orkar delta fullt ut känslomässigt. Du har också varit upptagen med att känna efter hur det känns än att enbart slappna av och njuta för att få det skönt.

  Att operera fram någon lust går inte, utan du får finna ut vad du tror är bäst för dig. Visst kan du tala med någon om du känner att det vore en god idé, till exempel en kurator på en sex- och samlevnadsmottagning. Ibland tar lusten faktiskt tar time-out utan att den är förlorad för alltid, att låta detta vara ok kan vara ett sätt att släppa på prestationskraven. Känner du inte för att onanera, låt bli och invänta att lusten återkommer.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag får aldrig upp den vid rätt tillfälle

  Jag har problem med erektionen. Jag får stånd, så det är inte det, men precis när vi ska ha samlag så "dör" den. Vad är det för fel?

  Detta är självklart jobbigt, men det mycket vanligt! När man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel, och göra bort sig inför den personen som man gillar så mycket. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen.

  Om du har erektion när du onanerar behöver du inte vara orolig. Ett sätt att hantera problemet är att ni bestämmer er för att ha sex men inte samlag. Smek och tillfredsställ varandra på olika sätt men strunta i samlaget ett tag. Då gör det ju inget om den är lite slak, det kan vara skön sex ändå.

  Stress, snusning och rökning kan påverka ståndet negativt. Gör du något av detta så är rådet att sluta. Vill du prata med någon om ditt problem, vänd dig till en ungdomsmottagning eller till en urolog.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Är jag beroende av porr?

  Jag har börjat med ovanan att titta på porr på internet och samtidigt onanera. Detta gör jag flera timmar om dagen. Jag tycker egentligen inte om det. Skulle helst vilja ha en tjej. jag har fått höra att det jag gör är fult, och jag har dåligt samvete. Det känns inte bra, och lusten övergår gradvis till tvång.

  Först en kommentar om att det skulle vara fult att titta på porr på nätet och onanera till det. Huruvida detta är bra eller dåligt finns det olika åsikter om. Tillgängligheten till det som finns på nätet i kombination med längtan efter bland annat intimitet, sex, en partner och andra omständigheter (som exempelvis ensamhet) i ens livssituation, bidrar till att många hamnar i en liknande situation som den du beskriver. Det är ingenting som du ska känna dåligt samvete för. Det är å andra sidan inte heller någonting som man kan gå omkring och stolt basunera ut att man gör, men det är ändå något som en ganska stor del av befolkningen gör under olika skeden av livet.

  Ibland kan sex även gå över till att bli något av ett beroende eller tvång. Inte heller detta är något skamligt eller speciellt ovanligt. Det är snarare en följd av olika yttre och inre omständigheter i ens livssituation. Sex och onani ger behagliga känslor som exempelvis lust, kåthet och avslappning. Dessa känslor är det är lätt hänt att börja "använda" sig av för att komma ifrån andra mindre behagliga känslor, som ensamhet, tomhet eller någon form av ångest. Detta är inte i sig något fel. Däremot kan det, som du själv beskriver, bli för mycket eller att det smyger sig in ett tvång. i en sådan situation är det bra att ta tag med det, precis som du gör när du ställer din fråga till oss.

  Det skulle kanske kunna vara till hjälp för dig att fundera över vad detta beteende "fyller för funktion" för dig, när det till exempel gäller vad du saknar eller känner. Du nämner att du egentligen skulle vilja träffa en tjej. Att finna en partner är för många en viktig del i livet, och som med all säkerhet skulle påverka ditt "surfande" på internet. Vad tror du det skulle innebära för dig om du verkligen började jobba för att träffa någon? Vad skulle det betyda för dig om du lyckades ta dig in i fler sammanhang där chanserna att träffa någon var större? Det kanske också skulle kunna vara till hjälp för dig att försöka att dra gränser för dig själv och internetanvändandet.

  Skulle det vara så att du inte lyckas förändra din situation på egen väg så kan det vara till hjälp att prata med någon. Det skulle kunna vara någon som du känner och har stort förtroende för. Men vad som kanske skulle ge dig mer, skulle vara att prata med någon professionell. Ett första steg kan då vara att ringa till RFSU:s telefonrådgivning (08 - 692 07 70) som kan ge dig tips på vart du kan vända dig.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Jag har svårt att få stånd

  Jag har svårt att få stånd. Det började för en vecka sen. Vad har hänt?

  Detta är självklart jobbigt, men det är vanligt med problem med stånd! Oro, nervositet och stress är några av dom vanligaste orsakerna till att ståndet sviktar. Det är även så att när man har sex, särskilt med personer man gillar, vill man göra bra ifrån sig. Man kan till och med bli rädd för att göra fel. Att vara nära andra människor kan kännas riskabelt och rädslan för hur det ska gå kan göra att män får erektionsproblem. Har man fått det en gång blir man lätt rädd för att det ska hända igen, vilket gör att man absolut får svårt med erektionen. Försök att inte tänka på det - tänker du för mycket så kan detta i sig gör att man får besvär.

  Det som också kan påverka ståndet negativt är alkohol, droger, snus och rökning, så gör du något av detta är rådet att sluta.

  Alla män har då och då erektionsproblem utan att det är något som är fel. Skulle problemet kvarstå om en månad eller två, unna dig ett besök på en läkarmottagning eller en ungdomsmottagning (om du är under 20). Har du stånd till exempel på morgonen eller när du onanerar, då är det inte något kroppsligt fel på dig.

  Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

  Sida:

  Mer från Sex och relationer

  Sexpodden - vuxenradio från RFSU

  En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

  Läs mer och lyssna på podcasten
   
   

  Tonåring?

  Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

   

  Sex efter 50

  Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

   

  Funkis-sex i vardagen

  Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

  Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
   

  Abort – kvinnans eget val

  Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

  Banner för Frågelådan
   

  Att ställa en fråga

  Gör så här

  1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
  2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

   

  Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

  1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
  2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
  3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
  4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

   

  Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

   
   

  Kort om Frågelådan

  RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

   

  Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

   

  Om RFSU-chatten

  I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

  Hitta rätt