Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Metoderna mot för tidig utlösning hjälper inte mig

Jag har skrivit till er tidigare och fått tips om olika metoder som man kan prova för att fördröja utlösningen. Jag har provat dem alla, dock utan någon större framgång. Jag är tillsammans med en tjej sedan några år tillbaka och detta början nu allt mer tära på vårt förhållande. Finns det någon medicin man kan ta?

Tala med din läkare. Om han inte kan hjälpa dig så vänd dig till en sexologisk mottagning där du bor eller ring till RFSU-klinikens rådgivning på 08 - 692 07 70. På RFSU-kliniken har de stor erfarenhet av frågor som denna.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag lider av tidig utlösning

Jag lider av för tidig utlösning! Jag har provar allt, onanerat före samlag, start&stopp tekniken osv. Allt det ni har tipsat om. Jag är tillsammans med en tjej sedan 5 år tillbaka och under denna tid så har det alltid gått för tidigt - varje gång.
Vad kan jag göra? Det här går inte längre, jag blir ju tokig. Jag vill inte ens ha sex nu på grund av detta. Snälla hjälp! Jag vill kunna ha sex och njuta av det!
Finns det någon jag kan besöka för detta problem? Medicin?

De metoder som du beskriver är de som vi brukar föreslå. Men du skriver inte om du har provat kondom. Kondom kan nämligen ta ner känseln. Bättre svar är svårt att ge utan att ha en dialog med dig. Ring till RFSU:s rådgivning på telefon 08 - 692 07 70 så kanske de kan ge dig lite fler råd och knep, eftersom att dom kan ställa följdfrågor. Kanske har du en sex- och samlevnadsrådgivning på ett sjukhus där du bor? Då kan du kontakta dem.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får inte alltid stånd när jag är tillsammans med min partner

När jag onanerar så får jag lätt stånd, men när jag ligger med en tjej så får jag inte alltid det, även om hon runkar mig länge eller suger mig. Varför är det så? Kan det vara för att man är nervös eller?

Nervositet och prestationskrav är helt klart de vanligaste orsakerna till att ståndet ibland inte infinner sig. Det händer alla killar/män att ståndet ibland uteblir och kanske börjar man då bli orolig för om det ska hända igen. Funderingarna och oron kan göra att man faktiskt inte får stånd nästa gång.

Försöka slappna av och bara njuta av det som händer istället. Tänkt inte så mycket på om du har stånd eller ej. Det är lättare sagt än gjort, men det är värt ett försök. Ha det skönt med varandra genom att smekas och kelas. Kanske blir det bätte om ni inte har på samlag ett tag, utan har sex på andra sätt där ståndet inte är lika viktigt.
Det är också viktigt att man är lyhörd för sin egen lust. Erektionsproblem kan förstås även hänga ihop med att man inte är tillräckligt upphetsad.
Eftersom att du inte har några problem med ståndet då du onanerar så kan man utesluta alla fysiska orsaker.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min särbo har svårt att få utlösning

Min särbo sedan några år tillbaka har det svårt med sin utlösning. Han får jobba ordentligt eller så stimulerar jag honom oralt och med handen efter samlaget. Då kan det gå. Efter samlagen har han ont några dagar i förhuden och det ömmar när han ska kissa. Problemet har han haft i hela sitt liv. Finns det något man kan göra? Erektionen är det inget fel på.

Svårighet att få utlösning kan bero på olika anledningar och det är svårt att svara på varför det är så för just din partner. Det bästa är om din partner själv ringer till vår sexualrådgivning på telefon 08 – 692 07 70 och pratar med personalen där.

Att man inte får utlösning kan, som sagt, bero på olika saker. Till exempel oro eller att man inte har så mycket känsel i penis. Oro kan bero på allt från rädslan att bli pappa till allmän oro att inte duga till. Lusten kan också påverka, stressar man mycket så kanske man inte har så mycket lust.

Att inte ha någon känsel i penis kan bero på att man är omskuren och att huden på ollonet blivit så tjock att det krävs mer stimulering. Det kan även bero på nikotinet man får i sig vid rökning och snusning. Nikotin täpper igen blodkärlen i penis vilket kan ge känselbortfall.

Som du märker så finns det massor av olika anledningar till detta. Därför bör din särbo, om han anser att det är ett problem, hör av sig till RFSU:s sexualrådgivning. Kanske så att själva utlösningen inte är så viktig i sig för din partner? Prata med honom och försök att svara på varandras frågor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det gör ont när jag har samlag

De senaste gångerna jag har haft sex har det gjort ont. Det känns som om det är ganska långt in, på framsidan, som det smärtar. Det är inte för att han kommer för långt in, för det gör inte ont på samma sätt. Detta är en lite svidande känsla, som efter ett litet tag nästan helt går över. Kan jag ha svamp eller vad är det? Vad ska jag göra åt det?

Du ska inte ha ont och ha besvär vid samlag. Om du haft samlag fast du inte varit tillräckligt upphetsad eller våt så blir friktionen stor. Det kan då bli små sår på slemhinnan, dessa kan bli besvärande om de inte får läka ut. Det kan även vara en svampinfektion som påverkar och gör att att slemhinnan blir irriterad.

Det går inte säkert säga vad som är orsaken i ditt fall utan en undersökning. Ta kontakt med en barnmorska eller gynekolog för en undersökning, så kan de ge ett säkert besked vad som är anledningen till dina obehag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns en orgasm?

Jag undrar om orgasmer. Jag och min flickvän har sex som känns bra, och vi kan prata med varandra. Mitt problem är att jag inte vet om jag får orgasm eller inte.

Vart kan jag vända mig om jag vill ha hjälp med att få orgasm? Jag har använt sexleksaker, har prövat med glidmedel, onanerat, haft två långa förhållande med tjejer och haft sex med män. Jag har gjort massor för att komma vidare, i min takt, och nu vill jag verkligen uppleva en orgasm!

Hur en orgasm känns är väldigt olika, samma person kan känna flera olika känslor vid olika tillfällen. Hur en orgasm upplevs kan bero på mycket, till exempel lusten, sättet/tekniken, livssituation, krav på prestation och påverkan av sjukdom, medicin eller alkohol. Orgasmen brukar upplevas dels som en skön känsla i huvudet och kroppen, och/eller som en fysisk reaktion i underlivet, kittlingar, ryckningar eller kraftiga muskelsammandragningar.

Du är bekant med sexleksaker och onani vilket kan tolkas som att du är väl bekant med din kropp, ditt kön och vad som känns bäst för dig. Men om du funderar för mycket på vad som ska kännas, finns risken att "jakten" på orgasmen innebär att du inte längre är fokuserad på att slappna av och njuta av det som faktiskt är skönt och skulle kunna leda till en orgasm. Försök att ha fortsatt skönt sex, smek varandra, använd leksaker om ni vill det, utan krav att du måste få orgasm (med största sannolikhet kommer den). Ett annat tips är att använda glidmedel på klitoris, detta brukar dels öka upplevelsen av värme men även känsligheten.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag får aldrig orgasm tillsammans med min kille

Jag har varit tillsammans med min kille i ett år. Vi har haft ett okej sexliv - inte mer. Problemet är att jag har aldrig fått orgasm med honom. Jag kan få det själv när jag onanerar, men aldrig tillsammans med honom. Vad är det för fel?

Din erfarenhet att det är svårare att njuta tillsammans med någon annan är något som du dela med många människor. Kanske handlar det om teknik. Att du gör på ett annat sätt när du är med en annan person än när du onanerar. Ni kanske har sex utan att smeka klitoris, som för de allra flesta är det ställe som är känsligast för beröring? De flesta tjejer får orgasm genom att själv smeka klitoris, eller genom att partnern smeker klitoris. Det är inte så vanligt att få orgasm genom att penisen åker ut och in i slidan. Slidan är faktiskt inte så känslig för beröring.

Berätta eller visa för din kille hur du vill bli smekt. Det kan till exempel handla om att bli smekt på rätt sätt, blött eller torrt, snabbt eller långsamt, hårt eller mjukt. Kanske handlar det om att du tänker på annat istället för att bara vara kåt. Att njuta är att ge sig hän och det är många gånger en förutsättning för att få orgasm.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag fick inte stånd

Jag har varit tillsammans med samma tjej i ett år. Vi har haft jättebra sex ända sen vi blev ihop och det har aldrig varit några problem. Men sen en vecka tillbaka har ståndet försvunnit efter det att jag haft erektion ett tag. Vi har inte kunnat fullborda samlaget. Varför händer detta?

Det är svårt att svara på utan mer information men det är vanligt att man då och få får erektionsproblem (alla män har detta någon gång). Ofta beror det på att man en gång inte fått erektionen och då blir man osäker och orolig och då händer det igen. Försök att inte tänka på det och strunta i om den är lite slak. Fortsätt att smeka din partner utan att känna krav på samlag så ska du se att erektionen kommer tillbaka.


Det som också kan påverka förutom oro är stress, nikotin (rökning och snusning) samt sociala faktorer. Om du har erektion vid andra tillfällen, till exempel på morgonen eller vid onani så är det inte något kroppsligt fel på dig.
Det är också viktigt att man är lyhörd för sin egen lust. Erektionsproblem kan förstås även hänga ihop med att man inte är tillräckligt upphetsad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hjälp, jag onanerar för mycket

Jag har ett problem. Jag onanerar för mycket. Det känns som ett tvång, liksom att jag måste fast jag kanske inte vill. Jag missbrukar porr också. Jag kan inte sluta. Jag tänker hela tiden "aldrig mer", men jag kan inte dra mig ifrån det. På jobbet så går jag inbland ifrån för att onanera, efteråt mår jag skit dåligt. Jag känner mig äcklig. Finns det något man kan göra med den här skiten?

Eftersom du beskriver ditt onanibehov som ett tvång och att det också inkräktar på ditt arbete tycker jag att du, precis som du själv skriver, behöver söka hjälp. Mitt förslag är att du hör med den ungdomsmottaning som finns där du bor. En annan möjlighet är att du ringer på RFSU-klinkens telefonrådgivning. Telefontid är måndagar mellan klockan 11 och 12, samt tisdagar-torsdagar mellan klockan 9 och 10. Telefonnumret är 08-692 07 70.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Smärta efter sex

Den senaste tiden har jag knappt kunnat kunnat kissa eller stå upp efter samlag. Det gör så så fruktansvärt ont. Det svider och bultar i hela mej och om jag kissar är det hemskt för det gör så ont. Jag vet inte vad jag ska göra eller vad det är för något. Jag har testat mej och vet att jag inte har någon könssjukdom. Vad ska jag göra?

Du ska inte behöva ha smärtor efter samlag! Ta kontakt med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller en gynekolog för att utreda vad dina smärtor beror på. Orsakerna till smärta vid samlag kan bero på olika saker. Det finns till exempel ett smärttillstånd/sjukdom som kallas vestibulit. Vestibulit, som uppmärksammas mer och mer hos unga kvinnor, behandlas både medicinskt och via samtal.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt