Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min sexlust har inte kommit tillbaka efter förlossningen

Jag fick barn för sju månader sen och i samband med detta försvann min sexlust. Jag vet att det är så för många, men jag vill verkligen ha sex med min sambo som jag älskar men jag har ingen lust. Jag blir jättestel när han kommer och ska smekas, han kan heller inte längre röra vid mina bröstvårtor. När vi väl har sex så är det jätteskönt men jag kan ju inte tvinga mig till att börja bara för att jag vet att det blir bra sen! Folk har sagt till mig att det går över, att lusten kommer tillbaka men jag har ingen ork att vänta längre. Min sambo är förstående och säger att det inte gör något men jag vet att han blir frustrerad av denna "avhållsamhet". Det måste ju finnas något man kan göra, äta eller vad som helst, jag blir tokig snart!

Självklart kan det kännas jobbigt för er. Men som du redan hört från andra så är problemet är inte ovanligt.

Orsakerna kan vara flera. Ammar du? Man vet att intesset för sex minskar hos ammande kvinnor på grund av hormonet prolaktin. Det kan också bero på att slemhinnorna är sköra på grund av av östrogenbrist, och inte reagerar som tidigare på sexuell stimulering.

Det bästa är att du diskuterar igenom problemet med din barnmorska på mödravården.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var kan man få professionell rådgivning?

Var kan jag och min sambo få en professionel rådgivning för mitt funktionshinder, vad gäller sex och samlevnad? Vi bor i Linköping.

Om du/ni söker på sexologisk mottagningen antingen privatpraktiserande terapeuter eller knutet till sjukvården så borde det finnas möjlighet att få hjälp. Eftersom att ni bor i en större stad så finns det flera alternativ att välja på. Sjukvårdsupplysningen där ni bor kan vara en väg att söka genom. I annat fall kan ni även titta i telefonkatalogens blå sidor.

På hemsidan Sexualitet och funktionshinder kan ni hitta mer information: www.sof.nu.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag blir deprimerad efter sex

De senaste åren har jag dejtat en massa olika killar. De allra flesta har jag träffat på internet. Jag hade inte så bra sex med min förra kille. Nu älskar jag sex, fast jag känner mig mer och mer deprimerad efter varje sexmöte. jag vill ju egentligen träffa någon att inleda ett förhållande med. Varje gång försöker jag säga till mig själv att vänta, men så hoppar jag i säng med killen ändå. Just då känns det skönt och mysigt, men efteråt så kommer ångesten. Blir bara ledsen och deprimerad. Varför gör jag så här? Jag måste komma ur detta, annars går jag under!

Du lever ett liv som du inte trivs med och även om du älskar sex, så är det inte så positivt som du tänkt dig trots allt. Det är svårt att via brev ge någon förklaring till vilka motiv som driver dig. Svaret har du sannolikt själv någonstans inom dig.

Däremot så kanske du behöver hjälp att ta reda på dina motiv och må bättre, och för att göra detta bör du vända dig till en rådgivning med sexologiskt kunniga personer. Beroende på var i landet du bor finns det olika ställen att söka. De flesta större städer har en sexologisk mottagning knuten till sjukvården, det finns RFSU-mottagningar i Stockholm och Malmö. Dessutom det finns privatpraktiserande sexologer. Telefonnummer till alla dessa olika ställen kan du hitta i telefonkatalogen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan man minska sexlusten med mediciner?

Finns det nån medicin eller något medel som dämpar eller tar bort sexlusten?

Du skriver inte varför du vill dämpa din sexlust. När det gäller sexlusten så är detta en naturlig kraft, men om det känns som om din är för stark så råder jag dig att ringa och prata med RFSU:s sexualrådgivning på telefon 08 - 692 07 70, så att dom kan råda dig. Det finns vissa preparat som har som biverkningar att de dämpar sexlusten, dessa preparat skrivs ut av läkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min sexlust försvann när jag kom in i klimakteriet

Sedan jag kommit i klimakteriet har jag ingen lust med sex längre. Jag blir nästan aldrig upphetsad och mycket sällan får jag orgasm. Det är väldigt synd. Jag har alltid haft ett mycket aktivt och härligt sexliv. Vad kan jag göra för att få min sexlust tillbaka?

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna. Ofta kommer lusten långsamare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.


Din fråga ger upphov till olika följdfrågor. Har du och partner pratat med varandra om hur det känns? Kanske har även din partner känt av förändringar? Händer det att du känner sexuell lust när du är ensam? Har du diskuterat med en gynekolog ifall det finns några särskilda råd som kan vara bra för dig? Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor.


Att väldigt mycket vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten. En sexualrådgivare kan eventuellt också ge mera råd och tips kring detta. Om du är intresserad finns det också en amerikansk hemsida med mycket tips kring kvinnlig sexualitet. Du hittar den på: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag kan inte sluta besöka prostituerade

Jag har under flera års tid gått till prostituerade. Kvinnorna har varit i min egen ålder och vi har bara haft vanlig sex – inga konstiga grejer. Men jag har aldrig besökt någon prostituerad kvinna i Sverige eftersom det är brottligt här. Skulle helt enkelt inte klara av förnedringen om jag åkte dit. Istället har jag rest till länder där det är tillåtet. Dels genom mitt jobb, men jag har också åkt på kortare resor på egen hand och har då tvingats att hitta på en massa lögner för mina vänner. Ekonomiskt är det inget problem, min ekonomi klarar detta. Men det är ett problem för mig med alla dessa lögner. Dessutom, och viktigaste av allt, är att jag aldrig haft sex med någon som inte varit prostituerad. Jag har heller aldrig haft någon kärleksfull relation. Detta har skapat en stor tomhet och sorg. Jag har till och med någon gång funderat på att ta livet av mig. Jag tror att jag använder sex som tröst.

Min fråga är hur jag ska komma ur det här. Eller kanske det är så här mitt liv ska se ut? Varje gång jag besökt en bordell lovar jag mig själv att aldrig göra om det – men sen blir längtan för stark.

Din fråga handlar den sexualitet du har är tillsammans med prostituerade och de olika problem som det innebär för dig. Du beskriver att du saknar kontakt, närhet och en möjlighet att ha en sexualitet tillsammans med en kvinna som inte är prostituerad. Har du funderat över vad orsaken är att du inte gett dig själv möjligheten att skapa en relation med en kvinna som inte är prostituerad? Innebär en relation andra åtagande för dig som du inte behöver ha i förhållande till en prostiuterad kvinna? Har du lätt att knyta sociala kontakter? Är de endast relationerna som innefattar sex och/eller kärlek som är svåra att hantera?


Det är tydligt att du vill förändra ditt beteende men att du av egen kraft inte lyckats. Det vore troligen bra för dig att prata med en sexologiskt kunnig person om detta. Där får du möjligheten att hitta fram till det du av egen kraft inte lyckas med. Beroende på var i landet du bor så finns det lite olika möjligheter. Vid några större sjukhus så finns det sexologiska mottagningar, eller sex och samlevnadsmottagningar. Det finns också privatpraktiserande sexologer som du kan hitta i telefonkatalogen. Du kan också ringa till RFSU kliniken om du vill ha vidare råd. Kontaktuppgifter hittar du här: RFSU-kliniken.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min kille är stomiopererad

Jag skulle vilja veta mer om sex med någon som har stomi på grund av tjocktarmsoperation! Är det något man bör tänka på är man ska ha sex med en man som har "påse" på magen?

Nej. Det som ni känner fungerar, det fungerar. Vissa ställningar kanske är svårare men det märker ni, testa er fram och var inte rädda att fråga varandra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har jag svårt att släppa loss?

Jag har ett stort problem. Min kille tycker om när jag håller fast honom och han vill att jag ska vara hårdhänt mot honom när vi har sex. Men jag har svårt att släppa loss och det har aldrig känts bra för mig, hur mycket jag än försökt. Hur ska jag lära mig att tycka om det?

Jag är inte säker på om det är något som du borde göra. Visst kan man lära sig att tycka om nya sätt att ha sex på, men man ska inte fortsätta med något som inte känns bra för en själv. Att du inte vill behöver inte handla om att du inte kan "släppa loss". Det är kanske helt enkelt inte "din grej". Rätten att välja bort har alla oavsett vad det gäller och varför man inte gillar något. Jag tycker att du och din partner ska prata med varandra och hitta ett sätt där ni båda kan känna er bekväma och njuta av det ni gör tillsammans. Att göra något mot sin vilja är inte bra för den egna lusten. Det brukar också påverka relationen negativt i längden. 

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Värken gör att sexlusten försvinner

Jag har rätt mycket värk i kroppen nu och det gör att jag inte kan njuta av sex på samma sätt som tidigare. Det är lätt att det onda tar över och att lusten då försvinner. Då kan det ta rätt lång stund innan jag kommer igång igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att inte hamna där.

Hej, Om du har mycket ont i kroppen så försök att välja en ställning som fungerar bättre utifrån hur din kropp fungerar. Sex kan man ha på många olika sätt och det är bra att välja en sexställning och en sexteknik som inte belastar kroppen just där du har mycket värk. Det gäller både vid onani och om du har sex med en partner. Det gäller ju förstås samtidigt att hitta en ställning som ger dig den beröring och njutning som du just då vill ha. Att prata med varandra under sexet blir då extra viktigt.

Om smärta som gör sig påmind under sexet så kan förstås det påverka den sexuella lusten negativt i stunden, precis som du själv skriver. Ibland kan man behöva ta smärtstillande medel före sex så att det blir lättare att koncentrera sig på det njutningsfulla. När man har värk kan det också kännas skönt med värme. Testa att börja med en varm dusch eller ett bad för att mjuka upp kroppen. Badrummet är också ett bra ställe för att ha sex på. Att använda sexleksaker, exempelvis vibratorer, kan öka njutningen. Sexleksaker kan också göra att den fysiska ansträngningen minskar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt