Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Jag saknar inte min kille när vi är ifrån varandra

Jag skriver till er för att det knakar i relationen med min kille. Vi har varit ihop i flera år, vi har också bott tillsammans under en tid. I höstas då jag började plugga på universitetet så flyttade jag till en annan stad och då förändrades vårt förhållande. Det konstigaste var att jag inte saknade honom när vi inte var tillsammans, utan snarare tyckte jag att det var skönt att få vara ensam och träffa vänner på egen hand. Där jag bodde tidigare så umgicks vi nästan bara med min killes vänner. Det blev bara så och jag kände mig till slut ganska ensam. Det var inte så att han inte tillät mig att träffa andra, men mina gamla vänner försvann bara efter ett tag. Jag var rätt dålig själv på att höra av mig och hänga med på saker som de föreslog. Jag saknade inte mina vänner förrän de var borta. Det som är jobbigt nu är att jag inte känner för att ha sex när jag och min kille träffas. Eftersom att vi bara träffas på helgerna så hör det liksom till att man passar på att ha sex då. Jag märker att jag tänker mycket på hur det borde vara när vi är tillsammans. Till exempel hur ofta vi borde ha sex och hur fantastiskt det borde vara. Men jag njuter egentligen mest när jag fantiserar på egen hand och tillfredsställer mig själv. Betyder det är att jag inte är kär i min kille? Varför tänder jag inte på honom? Min kille är snäll och omtänksam av sig och vill verkligen att jag ska ha det bra - så det är inte det det beror på. Jag har inte så mycket att jämföra med hur det ska vara i en relation. Jag har bara varit tillsammans med två killar tidigare och det var korta relationer. Jag har funderat över om jag behöver prata med någon om det här, eller om man kan få hjälp någon annanstans. Vad tror ni?

Det var ett långt brev där du beskriver dina tankar och funderingar, både i din relation till din kille och din sexualitet. Om jag tolkar ditt brev rätt så blev din kille din inkörsport både till sex, relation, kompisar och ditt liv som sambo.

Idag studerar du på annan ort och träffar kompisar på dina villkor. Du lever ett singelliv och upptäcker din egen sexualitet och tankar och känner också både krav på prestation och förvirring. Alltså du samlar på dig erfarenheter om dig själv på ett annat sätt än tidigare. Det sker inte längre genom din pojkvän. Detta kan givetvis bli förvirrande men samtidigt bra för dig, eftersom du nu måste ta ställning till vad du vill, vad du känner och hur du vill ha det.

Även om du har mycket gemensamt med din pojkvän och era år tillsammans så innebär inte detta att det måste vara ni för evigt. Kanske befinner du dig nu i ett skede av ditt liv som innebär något annat. Du har stora funderingar kring din bild av sex, både hur det ska kännas och hur ofta man ska det och du ställer höga krav. Även detta kanske du behöver modifiera något. Sex ser inte alltid likadant ut i livet. Det är så många olika faktorer i den allmänna livssituationen som påverkar. Känner du att du vill prata med någon kan du vända till kuratorn på studenthälsan eller en annan samtal-/sexologisk kontakt. Att prata med någon utomstående kan vara en bra hjälp i att reda ut tankarna. Kanske fungerar det också bra om du funderar på egen hand och om du ger dig själv lite tid. En hjälp kan då vara att skriva ner sina tankar och känslor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Tips om hur man träffar en tjej?

Är det fel att inte ha varit ihop med någon tjej när man är 17 år. Jag har varken hånglat, haft samlag eller ens pussat en tjej. Har ni några tips om hur man ska träffa en tjej?

Det är absolut inte fel att inte ha pussat eller haft sex med en tjej när man är 17 år. Sånt kommer i olika åldrar för olika människor. Ungefär hälften av alla killar och tjejer i din ålder har inte haft samlag. En del träffar någon genom föreningar man är aktiv i, andra genom till exempel ett musikintresse eller via mötesplatser på internet. För många handlar det om att ta steget och våga visa sig intresserad av någon på skolan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

16-årig tjej har en relation med en 25-åring

Jag har en fråga som gäller en dotter till en av mina vänner. Dottern är nyss fyllda 16 år och har under 3 års tid haft ett förhållande med en kille som idag är 25 år. Det kändes inte bra och jag skulle vilja hjälpa henne på något sätt. Enligt min vän så är dotterns pojkvän väldigt svartsjuk och hindrar henne att leva ett normalt tonårsliv. Jag vet inte om de har sex men hon äter tydligen p-piller. Hur länge hon har gjort det vet jag inte. Min vän har åtskilliga gånger försökt att prata med sin dotter, men hon har svårt att nå henne. Dottern är väldigt påverkad av pojkvännen och har svårt att bryta kontakten med honom. Han verkar manipulera henne med hot om att han ska ta livet av sig om hon gör slut. Kan jag göra något eller ge min vän några goda råd. Jag vill så gärna vara till någon hjälp. Det känns inte bra alls att flickan som bara är 16 år ska sitta fast i en sådan realation.

Det kan, precis som du beskriver, vara svårt att nå fram till en person som är manipulerad av någon annan. Hennes känslor för honom är starkare och hans ord väger tyngre än er omsorg. Det är tydligt att det är en ojämlik relation och ett psykiskt utnyttjande och kanske även sexuellt utnyttjande. Eftersom hon nyss fyllt 16 år, och relationen har varat i tre år, är det möjligt att han gjort sig skyldig till våldtäkt på minderårig. I ett sådant fall saknar hennes samtycke betydelse. Det är alltid ett brott att ha sex med någon som är under 15 år (om man själv inte är i ungefär samma ålder) och ni kan i så fall göra en polisanmälan. Det är inte säkert att det är den lämpligaste metoden att nå fram till henne, men kanske ändå nödvändigt.


Det bästa vore om ni försökte prata med henne. Kräv inte att hon ska bryta med honon utan försöka få henne att beskriva vad killen ger henne och hur hon mår i förhållandet. Att stanna kvar på grund av hot om självmord är ingen jämställd relation och om hon får stöd kanske kan få en känsla för detta själv. Risken är att hon "biter sig kvar" i förhållandet för att trotsa er vuxna och er omsorg. Hon känner sig stor att välja/besluta själv och då blir det en låsning i er kommunikation. Då får ni kanske ha is i magen och inte stöta bort henne utan vänta och finnas där för henne. Ni kan också rekommendera henne att prata med en tjejjour, där hon kan vara anonym. Kanske är det lättare för henne. Om din vän behöver stöd så kan hon/han vända sig till skolkuratorn eller till en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag är svartsjuk på min tjejs tidigare killar

Jag är tillsammans med en tjej sen ett tag tillbaka. Vi har det bra förutom en sak. Jag kan inte sluta tänka på att hon varit tillsammans med andra killar innan hon träffade mig. Jag funderar bara på när hon ska gå vidare till nästa kille. Det känns inte bra när hon är ute på egen hand, då mår jag dåligt. Jag vet att det är knäppt, men tankarna snurrar i mitt huvud. Jag förstår inte varför. Vad kan jag göra?

Svartsjuka kan ställa till med problem i en relation både för den som är svartsjuk och för den som är tillsammans med någon som är svartsjuk. Det är jättebra att du tagit itu med detta innan det påverkar dig, din tjej och ert förhållande negativit.

Svartsjuka kan bero på många olika saker och det är viktigt att du funderar över varför dessa tankar kommit upp. Det kan till exempel handla om att man är rädd för att förlora sin tjej, att man inte är "bra nog".

Svartsjuka handlar också om kontroll. Kanske hjälper det dig en bit på väg om du försöker tänka på att hon är tillsammans med dig av egen fri vilja. Ni har ju båda fattat ett självständigt beslut att ni vill vara tillsammans. Och om man i ett förhållande ger varandra stort handlingsutrymme och mycket frihet och inte kontrollerar varandra (vilket man ofta gör om man är svartsjuk) blir det ju tydligare att det är er gemensamma önskan att fortsätta tillsammans. Inte därför att ni inte har någon möjlighet till något annat, utan därför att det är så ni vil ha det.

Det är svårt att säga hur ert förhållande ser ut. Men om ni har ett förhållande som bygger på frihet istället för kontroll så vet du, att varje gång hon träffar dig så gör hon det därför att hon vill. Du vet att inte träffar dig för att hon är tvingad till det och inte har något val eller för att hon är rädd för vad du ska säga om hon väljer att göra något annat. Utan för att hon vill vara med dig.

Jag tror att det är bra om du - för din egen skull - förstår varför du börjat tänka dessa tankar. Kanske har det ännu inte påverkat varken din flickvän eller ert förhållande negativt. Men eftersom du skriver till oss om detta och vill ha hjälp, är ett säkert tecken på att det påverkar dig negativt. För en del personer kan det räcka med att fundera över detta på egen hand. Men om du redan funderat länge utan att komma någonstans med dina tankar kan det vara bra att prata med en kurator eller terapeut om saken.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur ska jag veta om han är kär i mig?

Jag är kär i en kille som vet om att jag gillar honom. Han brukar ringa mig på nätterna och då pratar vi en stund. Men när jag frågar honom om han gillar mig så säger han att han inte gör det. Om han ringer mig bryr han sig inte då? Han och hans kompis brukar skicka sms till mig ibland. Men en gång så stod det att jag skulle fara åt helvete. Tycker du att jag ska ringa honom och fråga vad han menar? Tror du att jag har en chans på honom? Jag kan varken sova eller koncentrera mig, så det vore bra om du kunnde hjälpa mig med detta!

Att du är förälskad och inte är säker på om känslorna faktiskt är besvarade innebär att du åker hiss upp och ner i din känslor. Du är den enda som kan bestämma hur länge du är beredd på att utsätta dig för detta, till priset av att du inte kan sova eller koncentrera dig. Du får be om ett svar som du tror dig lita på och utifrån detta bestämma fortsättningen. Ni kan sannolikt inte fortsätta så här, eftersom det inte leder till något positivt för någon av er. Ingen vet egentligen vad den andre tycker och om ni kan tänka er att vara tillsammans.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det känns inte bra när jag träffar min kille

Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är en tjej som är ihop med en kille. Men när jag ser honom på skolan så går jag så långt bort som möjligt för att slippa träffa honom. När vi träffas känns de inte bra. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Snälla svara snart för jag ska snart träffa honom igen.

Ibland kan det bli så att man blir ihop med någon fast det inte känns riktigt bra. Då har man rätt att ångra sig och göra slut. Då får man tala om för personen man är tillsammans med att man inte vill vara ihop med honom längre. Det är viktigt att du gör som det känns bra för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Har ni några tips på hur jag kan impa på en tjej?

Det finns en tjej på min skola som jag skulle vilja impa på. Jag gillar henne, men jag vet inte om hon gillar mig så mycket.

Det finns massor med saker man kan göra för att imponera på någon som man tycker om. Problemet är att det är svårt att veta vad just den tjejen du vill impa på verkligen blir impad av. Allt beror på hur hon är som person. Risken kan bli att det någon annan impas av inte berör henne alls. Hur tänker du dig att du skulle vilja impa på henne? Tror du att hon skulle uppskatta om du sa eller gjorde något speciellt? Eller räcker med att du visar något med ditt kroppspråk?


Ett tips är att du frågar några andra tjejkompisar hur de tycker att en kille ska impa på dem. Eller kanske kan du få några tips av dina killkompisar? Inte minst kan du fundera på vad du själv skulle vilja bli impad av. Vem vet, det du uppskattar kanske är helt rätt för den person du vill impa på också.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Är det otrohet att snack intimt med andra på nätet?

Min partner, har haft intimt sex snack med andra via sms, skype, och messenger, och hon ser inte det som någon form av otrohet. För henne är otrohet att vara fysiskt tillsammans med någon. Jag vet inte hur jag ska se på den saken, hur jag skall tänka som. Har hon rätt, har jag fel?

Detta är en fråga som börjar bli allt mer vanlig. Många frågar sig vad som egentligen är otrohet? Måste man ha sex för att det ska räknas som otrohet, eller räcker det med kontakter på nätet utan att man möts offline? Ingen av er har rätt eller fel utan detta är något som ni gemensamt måste komma fram till. Det finns inget enkelt svar på frågan men frågan är viktig att prata om i alla relationer Vad är okej, vilka gränser skall gälla? Vilket svar man gemensamt kommer fram till sker ofta i en process. Det finns olika uppfattningar och min definition av otrohet är att bryta mot gemensamt uppsatta regler och riktlinjer för relationen. Otrohet är då inget statiskt begrepp utan något som kan omförhandlas. Att däremot bryta mot gemensamt uppsatta regler eller riktlinjer är otrohet och det skadar ofta den som utsätts för det på många sätt.

Några tips på frågor att diskutera;

Är det okey att ha ”cybersex” med någon annan än partnern?

Flirta och chatta med sexuella innebörd?

Skicka nakenbilder på sig själv?

Ta emot nakenbilder på någon annan?

Ha cybersex via webcam eller Skype?

Utbyta sexuella fantasier över nätet?

 

- Ha telefonsex med någon annan.

 

- Får man ha en profil på en hemsida/mobilapp där personer söker sexuella kontakter?

 

- Är det okey att titta på porr på nätet?

 

 

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag vill inte vara svartsjuk längre

Jag har min bästa relation någonsin, men jag är väldigt svartsjuk och vi tjafsar en del. Vårt största problem som jag och min pojkvän har, är att vi har väldigt svårt för att prata med varandra. Vi missuppfattar varann hela tiden och efteråt låtsas vi som om det inte har hänt. Jag tror alltid att han ska tröttna på mig och hitta någon annan, och speciellt jobbigt känns det när han går ut på krogen med sina kompisar. Jag är alltid rädd att det ska finnas många andra där som kommer att ragga på honom och att han inte kommer klara av att säga nej. Jag orkar inte vara såhär svartsjuk! Det är varken bra för mig eller mitt förhållande.

Du beskriver ganska tydligt vad du misstänker kan vara orsaken till era relationsbekymmer - bristande kommunikation - din svartsjuka. Delar din pojkvän dessa åsikter med dig? Ett sätt att börja prata med varandra kan vara att visa det du skrivit här eller berätta om det. Det kan vara ett sätt att komma igång och prata. Ibland kan det skrivna ordet också bidra till att man hittar fram till en bättre kommunikation. Om grälen innebär attack och försvar så leder det inte till något konstruktivt, men om du i skrift formulerar dig och tänker efter vad du egentligen vill få sagt kan det bli mera nyanserat.
När det gäller svartsjuka så är detta ofta ett tecken på osäkerhet och ett behov av att äga den andre personen. Som jag tolkar ditt brev så kollar du av vad han gör, vem han träffar och vill förvissa dig om att han inte träffat någon annan. Vad ska han säga och göra för att du ska lita på att så inte är fallet? Din misstänksamhet innebär kanske enbart att han låter bli att berätta för oavsett vad han säger har du din egen tolkning. Du har en tanke om att du vill prata med någon om din svartsjuka och det är kanske en bra idé. Ta i så fall kontakt med kuratorn på en ungdomsmottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt