Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Klitoris (5 st frågor)

Är det farligt att onanera med duschstrålen?

Är det farligt att onanera med duschstrålen och spruta på klitoris?

Nej, det är inte farligt på något sätt att onanera med duschstrålen. Det är också ett vanligt sätt att onanera bland tjejer/kvinnor.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan en klitoris bli 10 cm lång?

Kan en klitoris bli 10 cm lång, för det stod i en tidning?

Klitoris längd kan beskrivas på olika sätt och om man tar med hela klitoris, det vill säga om man räknar med ollon, skaft och skänklar så blir det cirka 10 cm. Den delen man kan känna (ollon och skaft) från ollonet upp mot blygdbenet kan vara upp mot 6 cm.Själva ollonet är någon centimeter.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det gör ibland ont på min klitoris när jag har sex

Jag tycker att det är underbart & mysigt med sex, men under den senaste tiden har det gjort ont på klitoris när jag har blivit smekt, vad beror det på??

Klitoris är den känsligaste delen av ditt kön och om din partner smeker/stimulerar för hårt så kan nerverna bli irriterade och då är det inte lika skönt längre. För att förhöja känslan ha blöta fingrar eller använda extra glidmedel som gör det mjukare/varmare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Över mitt urinrör sitter det som en "knapp". Vad är det?

Över mitt urinrör sitter det som en "knapp" eller vad man ska kalla det. Jag har alltid trott att det var klitoris, men stämmer det? Sitter klitoris där eller?

Det kan vara svårt att veta hur allt sitter eftersom det sällan finns några bra bilder. Det du kan ha som riktmärke är att om du har handen på magen och för den ned mellan benen så är det först klitoris som dina fingrar möter där skötet delar sig. Klitoris är mycket känslig. Om du fortsätter ned så kommer du åt urinröret mellan dina blygdläppar och därefter kommer slidan. På ungdomsmottagningen finns barnmorskor som kan hjälpa alla som har frågor om sin kropp. Barnmorskan kan ge bättre beskrivning och kan besvara just de frågor du har.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför sväller min klitoris?

När jag blir kåt så sväller min klitoris och blir stor som en kikärta. Varför?

Anledningen att din klitoris blir större när du blir kåt är för att den har svällkroppar som fylls med blod.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt