Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Slidan (16 st frågor)

Min kille kommer inte in i mig

Jag undrar bara en sak. När jag pch min pojkvän ska ha sex så uppstår det problem - han kommer liksom inte in helt i mig och det gör lite ont, varför?

Detta beror troligen på att du och din kropp i samspel inte är riktigt beredda på att ha samlag ännu. Kanske kan du och din pojkvän ha sex på andra sätt, genom att ni smeker varandra eller gör sådant som du och han båda tycker är skönt, mysigt, upphetsande och roligt. Det är klokt och viktigt att lyssna på kroppens signaler och vänta tills det känns som att du i dina känslor, din lust och i hur din kropp reagerar, vill ha samlag.

En förutsättning för att det överhuvud taget ska vara skönt för en tjej att ta emot en penis i slidan, är att det blir en lubrikation eller våthet från slidan. Men ibland räcker inte detta, eftersom det ibland kan uppstå en känsla av att det är trångt vid slidmynningen på grund av att tjejen egentligen inte är helt beredd att ha samlag. Kanke har det känts lite ont och då reagerar kroppen med en spänning nästa gång det kommer till samma situation. Att vänta och göra annat spännande hjälper....Det är viktigt att se till att inte komma in i en ond cirkel av att det som egenligen ska vara skönt och härligt förknippas med något ont och obehagligt. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen och där göra en gynekologisk undersökning för att utesluta att det inte finns något hinder för dig att ha penetrerande sex. Ibland kan det finnas ett slemhinneveck som är lite tjockare än de andra och som i sällsynta fall kan behövas tas bort.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det kliar kring slidöppningen. Vad kan det vara?

Jag har haft oskyddade samlag och även provat på analsex. Nu kliar det kring själva slidöppningen. Kan det vara bakterier från analen som orsakar det eller kan det vara en könssjukdom? Det enda som syns är lite vitt kladd, typ vid sidan om blygläpparna, som skulle kunna vara orsaken till att det kliar. Jag är rädd för att jag kan ha fått en sjukdom.

Det är svårt att ge dig ett korrekt besked utan att göra en undersökning. Det du beskriver kan vara en tillfällighet men det kan vara en svampinfektion, klamydia eller gonorré även om det senare är ovanligt. Du säger inte om du fått någon flytningsförändring förutom "vitt kladd". Alla kvinnor har en flytning, som ibland är ofärgad och vid ägglossning kan bli mera vitfärgad och trådaktig. Vid infektioner brukar flytningen bli rikligare, missfärgad och lukta illa.

Du kan testa att tvätta dig med enbart ljummet vatten (tvål kan skapa klåda/besvär), sova naken några nätter, inte använda trosskydd eller tighta kläder och se om det blir någon förbättring.


För att du ska få ett säkert besked kan du vända dig till ungdomsmottagningen eller en barnmorska så kan de titta på dig och ta prover för sexuellt överförbara sjukdomar.

När du har analsex bör du tänka på att det inte är bra att penetrera din vagina med ett föremål som du haft i analen. Det finns bakterier där som kan orsaka en infektion i vaginan. Om du använder kondom (vare sig du blir penetrerad av en penis eller en dildo eller liknande) i analen och tar av den, eller byter ut den mot en ny, och sen penetrerar vaginan undviker du detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur djup är en slida?

Jag undrar hur djup en kvinna är? Min fritidslärare säger att en kvinna bara är 8 cm djup, stämmer det? Jag har läst att en mans snopp är 17 cm vid stånd hur kommer då den in?

Din fritidslärare har rätt på sätt och vis. En slida är mellan 8 - 10 centimeter i icke sexuellt upphetsat tillstånd. Men när en tjej blir kåt och ordentilgt upphetsat och stimulerad så både fördjupas och vidgas slidan, förutom att den blir våt (lubrikation). En genomsnittspenis är 15 centimeter vid stånd och även om den är längre så brukar slidan kunna omsluta en penis om tjejen är ordentligt upphetsad och allt annat fungerar. Om hon inte vill eller är rädd så har kroppen en förmåga att säga nej genom att slidan känns alltför trång.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan jag vara för trång?

Tänk om jag är för trång. Tänk om jag inte kan få in den. Vad ska jag göra då?

Du funderar över hur ditt första samlag kommer att bli. Detta gör de flesta och det kan också vara svårt att föreställa sig hur det skall gå till och kännas.
När du blir upphetsad händer det oiika saker med ditt kön. Blygdläpparna blir blodfyllda och svullna och öppnar upp sig. Du blir våt och slidan blir större både på längden och bredden.

Den del som är känsligast på ditt kön är klitoris. För många känns det bra att smeka klitoris samtidigt eller före ett samlag för att det ska kännas så skönt som möjligt. Din slida är elastisk och anpassar sig efter vad som förs in, så den gång du skall ha samlag och du är upphetsad så kommer det att gå bra.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Svider sperma?

Jag har precis börjat äta p-piller så min kille ejakulerar i mig när vi har samlag. Det är så att att jag tycker att det bränner och svider av hans sperma. Ska det vara så? Vad kan jag göra för att det ska kännas behagligare?

Det är svårt att veta orsaken till att det bränner och svider i slidan av din partners ejakulation. Ibland kan en obalans i slidan göra den överkänslig, eller att man kan ha fått skavsår av mycket sex. Det kan vara bra att göra en undersökning för att se om du behöver någon behandling. Du kan också prova med oparfymerad barnolja som du för in i slidan med ett finger (eller att din partners penis är inoljad). Oljan kan ge ett skyddande lager som skyddar slidans väggar.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min tjej får ont i magen när hon rider mig

Jag har en fråga som rör mig och min flickvän. Det är så att när vi har samlag och hon "rider mig" så får vi sluta för att hon får ont i magen. Vår fråga lyder; vad beror detta på?

Det är kanske så att din penis är så lång att den tar mot livmodertappen och detta känns obehagligt. Samtidigt så brukar det vara lättare för tjejen som sitter ovanpå att reglera både hur djupt och hur intensivt samlaget skall bli eftersom hon är den som styr mer. Ni får byta till en ställning som känns bekväm för både henne och dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur blir jag bli av med "skavsår" i slidan snabbare?

Jag och min partner har fått en nytändning och vi har samlag oftare än vanligt och nu har jag fått "skavsår" i slidan. Det är så ömt och irriterat att vi inte kan genomföra ett samlag längre. Jag har fått detta tidigare och det brukar gå över på några dagar men undrar om det finns något vi kan göra för att få det att bli bra snabbare?

Dessvärre så är det troligen så att dina slemhinnor behöver läka för att det ska kännas bra/skönt igen, och det går inte skynda på den läkningsprocessen.


Ni kan prova att använda extra mycket glidmedel för att det inte ska uppstå friktion, men risken finns att det trots allt blir smärtsamt. För att slemhinnorna i din vagina ska få "vila" kan ni vara lite fantasifulla och tillfredsställa varandra utan vaginalsamlag. Smeksex och oralsex kan vara väl så skönt och du kan få orgasm vid stimulering av klitoris.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det är som en "vägg" i min slida

När mig kille gjorde det skönt för mig en gång med en dildo (inte haft sex än) så upptäckte vi något som kan liknas vid en vägg. Det bara tog stopp och jag fick en tryckande känsla ner mot magen. Vad kan det vara? Ska det möjligen vara som en "vägg"?

Utifrån tolkningen av det du skriver, har du och din kille haft sex med varandra genom att använda en dildo. Du skriver inte det direkt, men gissningen är att du menar att han förde in dildon i din slida. Har du själv känt med ett finger in i slidan eller har du har använt tampong? I så fall vet du att det inte finns något som sitter i vägen. Men i samband med att ni använde dildon, kan det ha varit så att den till exempel kom emot din livmodertapp och att det var det du kände som ett tryck nedåt när livmoder därmed också trycktes uppåt en liten bit. Detta är i så fall inget att oroa sig för, utan beror på i vilken vinkel dildon förs in.

Men det är inte möjligt att svara helt uttömmande på din fråga, eftersom jag inte riktigt vet HUR ni gjorde. Om det är så att dildon var precis vid slidöppningen när det kändes som en "vägg" kan det vara så att du har en kraftigare slidkrans (mödomshinna). Det kan också ha varit så att du fick en spänning i dina muskler runt slidan som gjorde att dildon inte kom längre. En sådan spänning kan bero på att en tjej inte riktigt har lust till mer just då. Men ett bra sätt att undersöka detta är om du själv känner efter. Lättast går detta om du känner sexuell lust så att du får lubrikation eller våthet från slidan, men du kan så klart också använda glidmedel eller till exempel lite oparfymerad olja vid slidöppningen.

Ett annat sätt är att söka upp en ungdomsmottagning, där du kan få hjälp att göra en gynekologisk undersökning. Då kan barnmorskan känna efter in i din slida och också titta hur det ser ut och berätta detta för dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan inte ha samlag längre på grund av smärta

Jag kan inte ha samlag längre för att jag får så ont. Jag är våt, men jag spänner mig. Jag har varit till en läkare, men han sa att det inte var något fysiskt fel på mig. Jag undrar om det kan vara vestibulit? Detta är väldigt psykiskt jobbigt och jag vill gärna ha hjälp snabbt. Vad ska jag göra?

Du behöver få mer hjälp än en läkare som bara säger att det inte är något fysiskt fel på dig. Du har ont och och du har rätt att få hjälp med det. Ge inte upp utan begär hjälp igen. Sök hjälp på en sex- och samlevnadsmottagning (eller ungdomsmottagning), de ska kunna hjälpa dig att ta reda på orsaken till smärtan så att du kan må bra och njuta igen.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blod i musen

Jag har haft samlag ca 1/2 år, allt har gått mycket bra men nu när min pojkvän leker med fingrarna blir det lite torkat blod på fingret. Jag har inte haft mens samtidigt. Vi tänkte att om det skulle ha blivit ett litet sår av naglarna. För det kommer inget blod på penisen. Vad borde vi göra? Är det allvarligt?

Om det inte gör ont och det bara är lite blod så kan det vara en rispa i slidväggen eller ett litet blodkärl som blustit. Det är inte farligt. Du kan avvakta någon vecka men om det fortsätter kan du kontakta ungdomsmottagningen eller gynmottagningen för att få råd.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt