Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Slidan (16 st frågor)

Jag blödde efter samlaget

I påskas när jag och min kille var på semester så började jag blöda efter vi hade haft samlag. Jag blödde ganska mycket, men det gjorde inte ont eller så och det gick över ganska fort. Nästa gång vi hade samlag så hände samma sak. Jag tror inte att det vare en mensblödning för blodet var alldeles klart, som från ett sår. Vad kan det vara och bör jag kolla upp det?

Du har haft en blödning i samband med samlag. Det kan bero på flera olika saker och bör därför alltid kollas upp hos barnmorska/gynekolog.

Anledningen kan vara en infektion, ibland också cellförändringar, som gör att livmodertappen blir lättblödande. Det kan också bero på att ett litet blodkärl brustit i samband med samlaget och det är inte farligt men eftersom det inte går att säga varifrån blödningen kom bör du kolla upp det på ungdomsmottagningen eller på en gynekologisk mottagning.

Är det så att du har en hormonell preventivmedelsmetod som t ex p-piller så kan också blödningen höra samman med t ex glömd tablett. Rådet är att alltid ta kontakt med hälso- och sjukvården vid blödningar som man inte vet orsaken till för att kunna få behandling som sådan behövs.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är g-punkten?

Jag har hört att det finns något som heter g-punkten. Vad är det och var sitter den?

G-punkten är ett område i tjejens slida. Den ligger ganska nära slidmynningen (öppningen), några centimeter in på ovansidan av slidväggen. G-punkten är extra känslig för beröring, det känns ofta väldigt skönt att trycka där.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min slida blev större efter förlossningen

Efter att jag fått barn så har min slida blivit större och det känns inte som vanligt när vi har samlag. Om jag exempelvis ligger på rygg när min kille tränger in i mig så känner min kille inte så mycket av mig. Jag har också svårt att känna honom i mig. Är det bara knipövningar som hjälper att få slidan smalare?

Att kroppen förändras en del efter barnafödande är vanligt. Det kan ta lite tid innan det känns som att kroppen är tillbaka till hur den var före förlossning och graviditet eller att det känns okej för en själv. Knipövningar är ett bra sätt att träna sina bäckenbottenmuskler att hålla sig spänstiga och starka. Ibland kan det ta tid efter en förlossning innan dessa övningar ger kännbart resultat, det gäller att vara ihärdig och göra övningarna kontinuerligt.


När det inte känns som vanligt, som det du beskriver i ditt brev, kan detta göra att lusten minskar både för kvinnan och mannen. För hans del kan det göra att hans penis inte blir lika blodfylld som tidigare, vilket kan utgöra en skillnad under samlaget. Kvinnans lubrikation och blodfyllnad runt könet kan också minska, vilket leder till att känsligheten minskar vid olika sorters smekningar och samlag. Att känna lust och vara tillräckligt våt och blodfylld i vävnaderna gör att känsligheten ökar. Kanske kan ni hjälpas åt att fundera över olika sätt att experimentera sexuellt? Här är tips på en hemsida med bra information om sexualitet och lust: www.the-clitoris.com.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det är torrt och sårigt kring slidöppningen

Det känns torrt och sårigt i i mitt sköte och ibland kliar det. Då bildas små sår kring slidöppningen. Fast jag luftar och inte irriterar det mera så kan det ta månader innan det läker. Finns det något man kan göra åt detta?

Vid återkommande sår i underlivet bör du beställa tid hos läkare för att utesluta t ex hudsjukdom och för att få eventuell behandling.

Smörj gärna in dig med någon oparfymerad mjukgörande salva eller kräm så brukar det läka snabbare. Undvik också tvål när du tvättar ditt sköte och om det är riktigt torrt kan du byta ut vatten mot oparfymerad olja som till exempel barnolja vilket har en rengörande effekt. Det är bra att du luftar och har löst åtsittande kläder men det verkar du redan veta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det för flikar i slidöppningen?

Jag har något som ser ut som flikar i slidöppningen. Först trodde jag att det var små vårtor eller någon könssjukdom men det känns bara som att det är flikigt. Jag undrar om ni vet varför det är så eller om det är farligt?

Det är vanligt att det känns mer eller mindre flikigt i slemhinnan runt slidöppningen. Det finns dock ett virus som överförs sexuellt, kondylom, som också kan ge flikar. Ibland liknar dessa kroppens egna. Utan en undersökning är det därför inte möjligt att veta exakt varför det är så som du beskriver. Om du vill veta säkert kan du få hjälp med en undersökning på närmaste ungdomsmottagning eller en gynekolog.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad är det för flik som sitter i slidväggen?

Jag har upptäckt att jag har en liten köttslamsa som sitter fast i slidan. Jag kan ta den mellan tummen och pekfingret och dra den så den kommer ut en bit utanför slidan. Vad kan det vara för något och är det något farligt?

Det du känner är en liten slemhinneflik som sitter i slidväggen. Slemhinnan är mycket tunn i slidan och kan ibland ha små extra utbuktningar. Det går att likna vid det som hos vissa människor kan finnas som små hudflikar på olika ställen utanpå kroppen, t.ex under armarna eller på halsen. Det är inte något farligt och är det så som det verkar, att du inte har besvär, behöver du inte göra något åt den. Om du gör en gynekologisk undersökning vid något tillfälle framöver, kan du be att barnmorskan eller läkaren tittar efter. Det är inte säkert att de ens märker den annars.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt