Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Min tjej blir inte blöt

Jag är i ett nystartat förhållande, där min tjej är ganska oerfaren inom sex. Vi har bra förspel där båda blir upphetsade, men när det till slut kommer till samlag så går det inte på grund av att hon inte blir blöt och det gör ont. Hon säger att hon är upphetsad och att hon vill, men det går bara inte. Vad ska vi göra?

Många gånger kan omedvetna tankar av osäkerhet och rädsla påverka fukten, även om man säger att man vill.

Ibland behövs ett lite längre förspel.

Det kan också finnas fysiska förklaringar till att hennes lubrikation är sämre. Hur är det vid smek av könet för övrigt, blir hon våt om klitoris stimuleras? Ibland kan man förhöja känslan av värme och fukt med hjälp av extra glidmedel vilket gör att den vanliga lubrikationen blir rikligare. Om din tjej har funderingar om att det skulle kunna vara något fysiskt fel så kan en gynundersökning kanske ge ett lugnande besked.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min tjej är väldigt våt

Min tjej blir väldigt våt och ofta så våt att hon inte känner mig i henne. Detsamma gäller för mig. Det blir inget motstånd alls och detta är ett problem. Vi har pratat om det här och vi undrar om det är något vi kan göra åt detta. Att hon är så våt är ju annars ett bra tecken på att hon uppskattar det vi gör.

Det finns knappast något sätt att minska din flickväns lubrikation (slidvätska). Det ni kan göra är att prova olika ställningar, till exempel bakifrån. Kanske kan det också kännas annorlunda om ni använder kondom när ni har samlag.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur smakar en tjejs kön?

Jag undrar hur "saften" från en slida smakar?

Hur slidsekret smakar finns det nog en mängd olika svar på beroende på vem man frågar. Men slidsekret smakar ofta lite syrligt sött, men även detta kan variera.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad heter tjejers upphetsning?

Själva upphetsningen (kåtheten) heter inget speciellt för tjejer. Upphetsningen kan röra hela kroppen, även ens tankar och känslor. Du menar kanske ordet lubrikation. En sak som händer när en tjej blir upphetsad är att slidan svullnar och blir större. Slidan blir också våt. Detta kallas lubrikation. Man kan säga att tjejen lubricerar när hon är upphetsad.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Kan mina p-piller göra mig torr?

Jag har ätit p-piller (Desolett) i 5 år och jag undrar om slemhinnan kan påverkas av vissa mediciner. Vissa gånger är slidan kruttorr hur upphetsad jag än är. Kan det bero på mina p-piller?

Slidans slemhinna kan reagera på olika mediciner och ofta kan man samtidigt känna muntorrhet. Om man har perioder av torrhet i slidan så kan man prova att föra in ett inoljat (oparfymerad olja) i slidan morgon och kväll för att stärka slemhinnan i slidans väggar. Olja kan inta användas tillsammans med kondom eftersom kondomen kan gå sönder av olja.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt