Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Ollon (13 st frågor)

Prickar på penisen

Sedan några år tillbaka har jag som vita prickar på ollonets kant. Jag har också liknande prickar på pungen. De ser ut som små finnar. Ibland syns de knappt och är få, ibland är det många och tydliga. De gör inte ont, och jag håller en bra hygien, duschar och tvättar mig varje dag. Jag är 18 år och oskuld och har aldrig gjort något sexuellt med någon annan så det kan inte vara någon könssjukdom. Vad kan det vara?

Det du bekriver är sannolikt talgkörtlar som finns överallt på kroppen, men som syns tydligare på könet eftersom att det inte finns något underhudsfett där. Talgkörtlarna finns för att göra huden smidig och du skall därför inte göra något åt dem.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Huden på ollonet flagnar

En dag efter jag hade haft sex med en tjej så kliade det på penisen. Huden flagnade och började ramla av både på ollonet och på toppen av förhuden. Jag fick massor av flensost. Det tog fyra veckor innan problemet försvann. Nu när vi haft sex igen så hände samma sak igen. Jag har prövat att tvätta mig med enbart ljummet vatten, utan tvål, men jag vet inte om det hjälper. Problemet verkar vara direkt kopplat till att jag har sex med henne. Kan det vara så att vissa könsorgan inte "passar" med varandra?

När det gäller klåda och fjällning på penis så kan detta vara en irritation av något slag som ofta försvinner av sig själv, precis som du upplevt. Irritationen kan uppkomma av olika orsaker. Allt från kontekten med din partner till att du tvättar sig för mycket med tvål under förhuden.

Fortsätt att tvätta med endast ljummet vatten, gnugga rent med tummen. Tvål är starkt och irriterar ofta slemhinnorna. Tvätta även av penis med ljummet vatten efter samlag så att du tvättar bort eventuellt slidsekretet, även glidmedel och kondomer (som ofta är behandlade med glidmedel) kan irritera. Skulle inte detta hjälpa så kan du få hjälp på en läkarmottagning eller ungdomsottagning.

Har ni haft oskyddat samlag och om ni inte är testade för könssjukdomar så bör ni testa er båda två, då till exempel klamydia kan ge lite diffusa besvär.,

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min penis luktar illa

Jag har en fråga om min penis. Det är så att den kan lukta illa ibland när jag drar tillbaka förhuden. Detta har pågått i 1,5- 2 månader. Jag tvättar den ofta på grund av att jag tränar ofta. Min fråga är om det kan röra sig om vanlig klåda eller möjligtvis svamp. Jag har haft samma partner i ett år och antar att könssjukdom är att utesluta.

Ibland kan det samlas överskott (smegma, "flänsost") under förhuden av det talg som bildas för hålla huden mjuk. Det kan lukta. Det är bara att tvätta bort det med ljummet vatten. Eftersom du tvättar dig ofta är det risk att du torkar ut den tunna huden på penis, det är antagligen det som ger dina besvär. Tvätta bara med ljummet vatten just där, inte med tvål eftersom att det torkar ut huden för mycket och gör huden mer irriterad. Att lufta ollonet är bra om bara inte huden är uttorkad redan innan.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Blåsor runt ollonkanten

Jag har ett litet problem. Jag har typ finnar eller någonting under ollonets kant. Det är ganska många. Det har aldrig kliat eller gjort ont, men jag tycker att det ser äckligt ut. Hur får jag bort det?

Det du beskriver låter som något som heter Penila Papler, eller hudtaggar som det brukar kallas på svenska. Detta är något som de flesta män har, vissa har stora och andra lite mindre. De skall med andra ord finnas och det visar sig att om man försöker att operera bort dem så brukar de växa tillbaka igen. Detta är inte någon könssjukdom eller något som överförs sexuellt. Nu kan jag inte utan en undersökning ge dig ett garanterat svar men detta kan du få på till exempel en ungdomsmottagning, hud- och venmottagning eller på din vårdcentral. Har du haft oskyddat samlag så kan det vara klokt att testa sig för könssjukdomar samtidigt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Gult klet på ollonet

Varje kväll när jag ska onanera så är mitt ollon nästan helt täckt av ett gul-vit tjockt lager av gammal hud (tror jag). Det är kladdigt och luktar väldigt illa. Kan det vara svamp? Jag har haft oskyddad sex med min flickvän och för henne har det börjat klia och svida i underlivet. Under min förhud ser det ut som om jag har en massa lösa skinnbitar. Ibland (sällan) så kan det komma en skummande vätska precis när jag har kissat klart, och efter det börjar det värka och svida i min penis. Vad är det jag har för något?

Det gulvita lagret som du hittar på ditt ollon är antagligen överskott av talg, som produceras för att hålla huden mjuk och smidig. Du kan tvätta bort det med bara ljummet vatten. Om du använder för mycket tvål är det risk att du torkar ut den tunna huden. Det är också bra om du luftar ollonet, när så är lämpligt. Om inte dina besvär försvinner bör du uppsöka en läkarmottagning för att få hjälp. Att det svider när du kissat kan vara tecken på en infektion. Om du vet med dig att du haft oskyddat sex dvs utan att ha använt kondom bör du också gå och testa dig för att utesluta att du inte har en sexuellt överförbar infektion.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Varför får jag sår på snoppen runt förhuden när jag har onanerat?

Jag får sår på snoppen runt förhuden när jag har onanerat. Varför blir det så här?

Det låter som att du fått "skavsår" på ollonet. Låt huden läka ordentligt innan du onanerar eller har samlag nästa gång. Du kan också prova att smörja in ollonet med någon parfymfri mjukgörande salva, eller med en parfymfri olja. Om det inte blir bättre inom ett tag, eller om besvären återkommer så kan du besöka en läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda på ollonet efter samlag

Jag hade sex med en tjej för en vecka sedan. Dagen efter så började det klia på ollonkanten något fruktansvärt och det var som om huden där började flagna. Kan jag ha fått svamp eller något liknande?

Det troligaste är att klådan berodde på att du fått ett "skavsår" helt enkelt. Om besvären håller i sig kan du gå till en mottagning för att bli undersökt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Klåda och blåsor under förhuden

Jag är orolig över att jag kan ha någon typ av könssjukdom. Det kliar ibland på förhuden och omkring pungen. När jag drar tillbaka förhuden så är det små blåsor i vecket. Jag har börjat tvätta rent och märkt en viss förbättring, men klådan har jag inte blivit av med. Jag skulle gärna vilja veta om det finns receptfria läkemedel som man kan köpa utan att behöva ta kontakt med någon läkare.

Om det är en könssjukdom eller inte går inte svara på utan att göra en undersökning samt ta prover. Kontakta ungdomsmottagningen eller läkarmottagningen där du bor och boka tid.

När det gäller klåda på penis och pung så kan detta vara en irritation av något slag, ofta försvinner detta av sig själv. Klåda kan uppkomma av olika orsaker. Till exempel kan din hud bli irritaterad av din partner, eller så du tvättar sig för mycket med tvål under förhuden. Använd bara ljummet vatten och gnugga rent med tummen, tvål är irriterande och torkar ut. Tvätta även penis med ljummet vatten efter samlag så att du tvättar bort eventuellt sekret från din partner och/eller glidmedel.

Om det inte blir bättre så kanske du behöver lite hjälp med att bli av med klådan. Ofta räcker det med en salva. Det är omöjligt att säga exakt vad du har för problem utan en undersökning, alltså bör du kontakta en mottagning för att få besked. Frågor om klåda på könsorganen är vanliga och personen som undersöker dig kommer inte tycka inte att det är konstigt eller dumt. Du är inte ensam om detta.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vita prickar runt ollonets kant, vad är det?

Jag har en massa vita prickar runt ollonets kant. Vad kan det vara? Jag har aldrig haft sex med någon, så det kan inte vara en könssjukdom.

De vita prickar du hittat runt ditt ollon brukar kallas "penila papler". Det är små, små hudflikar. Detta är något helt naturligt och omkring 70 % av alla vuxna män har sådana. Alltså ingen anledning till oro.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Mitt ollon blir ömt när vi har samlag

Jag har tills nyligen inte haft sex på många år. När jag och min flickvän har sex i cirka en timme så börjar jag få väldigt ont i övre delen av ollonet. Normalt släpper smärtan kort efter att vi slutat. Är detta något som många råkar ut för? Går det över? Finns det något som hjälper?

Eftersom du inte haft så mycket sex på senare år är det möjligt att ditt ollon är mera känsligt. Det kan också bero på vilken ställning ni använder när ni har samlag. Om det trycker på ollonet? Pröva olika ställningar för att se om någon känns bättre.

Det som hjälper är, som du redan märkt, att ollonet får vila sig ett tag. Besvären kommer sannolikt att bli bättre efter ett tag, men om problemen fortsätter så kan du vända dig till en läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt