Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Förhud (13 st frågor)

Är det nödvändigt att dra ner förhuden helt när man har sex?

Jag har sett på bilder och annat att män när de runkar drar ner förhuden så att den är under ollonkanten. Är det nödvändigt när man ska ha sex? När jag onanerar drar jag inte ner den så långt och det är ju skönt ändå.

Det finns inte några rätt eller fel när det gäller onani eller annan sex. Troligen gör vi alla på många olika sätt, det viktiga är att det känns bra för dig. Tycker du att det är skönt som du gör så finns det inte någon anledning att ändra – gör som du själv gillar med andra ord.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Ska förhuden vara helt tillbakadragen här man har samlag?

Jag har svårt att dra tillbaka min förhud. Är förhuden tvungen till och vara helt tillbakadragen när man har samlag?

Vanligen skall man kunna dra tillbaka förhuden helt över ollonet så att man kan tvätta sig ordentligt men det är inte något måste för att kunna genomföra ett samlag.

Skulle det vara så att du har för trång förhud så är detta ett vanligt problem för många män och det är vanligtvis också något som man relativt enkelt kan åtgärda. Det går inte att undersöka dig i detta media så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella. Dels så kan det hjälpa med en salva som kan smörjas på eller kanske behövs det en liten operation, vilket görs på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på - att jag skriver så är att du måste gå till en mottagning, till exempel ungdomsmottagningen för en undersökning. Går du till ungdomsmottagningen är detta gratis. Att använda salvan gör inte ont och skulle man behöva operera så får man självklart bedövning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur känns det för omskurna killar och gör man på något annorlunda sätt?

Jag har precis träffat en kille som är omskuren och jag skulle därför vilja veta lite mer om detta. Jag har hört att det är skönare för en kille med förhud, än för en utan, att ha samlag? Stämmer det? Hur kan man tillfredställa en kille utan förhud på annat sätt än genom samlag?

Det råder lite delade meningar om skillnaden i känsla mellan de som är omskrurna och de som har förhuden kvar. Vissa hävdar att huden blir lite hårdare och därför mindre känslig för beröring. Andra menar att det inte är någon skillnad i känslighet. Därför är frågan är inte helt lätt att svara på.

Det man kan säga är att det sällan är någon avgörande skillnad och att de individuella upplevelserna ändå skiljer sig åt.

Enda skillnaden i teknik är att man inte kan runka av killen genom att dra förhuden fram och tillbaka (som ju är ett vanligt sätt), utan man får hitta andra sätt för smekningar. Ofta utvecklar killar utan förhud ett sätt att onanera på, så du kanske kan fråga honom vad som känns skönt. Endel väljer att använda lite glidmedel som hjälp för att det ska gå lättare. När det gäller oralsex så är det ju inga större skillnader.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Hur går en förhudsoperation till?

Jag har för trång förhud. Jag kan med nöd och näppe dra förhuden över ollonet när jag inte har stånd och när jag har stånd så kan jag inte alls dra förhuden över ollonet. Jag har hört att det går att vidga förhuden genom en lätt operation och det är om den jag skulle vilja ställa ett par frågor: 1, Hur går en sådan operation till, blir man helt nedsövd liggandes på ett bord eller får man en enkel bedövning och doktorn skär till? 2: Vart ska jag vända mig om jag vill bli undersökt så jag kan genomgå en sådan här operation? 3: Måste föräldrar blandas in i detta eller kan man göra det utan att de kontaktas om man är under 18? 4: Om jag bestämmer mig för att vänta med en sådan operation tills jag fyllt 18, kan det beslutet påverka min hälsa negativt?

När det gäller för trång förhud så är detta ett vanligt problem för många män och det är vanligtvis också något som man relativt enkelt kan åtgärda. Det går inte i detta forum att undersöka dig så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella, dels så kan det hjälpa med en salva som man kan smörja på eller kanske man får göra en liten operation, vilket man gör på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på till exempel på ungdomsmottagningen. Går du till ungdomsmottagningen är detta gratis.

Att använda salvan gör inte ont och skulle man behöva operera så får man självklart bedövning. Om det skulle behövas en operation så görs detta troligen i lokalbedövning och du blir inte sövd och får gå hem samma dag. Går du till en ungdomsmottagning behöver du inte berätta för dina föräldrar men skulle det bli operation så är de ansvariga för dig och det kan kännas bättre att berätta. Detta är inte något ovanligt problem så berättar du för dina föräldrar så visar du snarare en mognad att du kan lösa problem själv. Har du besvär så vänta inte med att gå till en mottagning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Var ska förhuden vara när man trär på en kondom?

Det är en sak som jag undrar: När man ska trä på en kondom ska förhuden vara på ollonet eller ska man dra tillbaka den?

Förhuden skall vara tillbakadragen när du trär på kondomen. På kondompaketet hittar du en beskrivning av hur man trär på en kondom.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag har för trång förhud. Vart vänder jag mig?

Jag har för trång förhud och vill att en urolog eller liknande gör en undersökning, men jag känner inte till någon mottagning. Vart kan jag vända mig?

Du kan exempelvis vända dig till en ungdomsmottagning eller till en hud- och venmottagning. I telefonkatalogens "Blå sidor" kan du se vilka mottagningar som finns där du bor. Du kan också vända dig till vårdcentralens husläkare som kan skriva en remiss åt dig.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Det gör jätteont när jag tar på ollonet

Jag är en kille som inte kan ta på ollonet för det gör jätteont när jag tar där. Jag kan heller inte dra tillbaka förhuden. Jag undrar om det kan vara någon sjukdom eller om detta är något vanligt.

Ollonet är mycket känsligt för beröring. Eftersom du inte kan dra tillbaka förhuden blir det extra känsligt. Det är alltså inte fråga om någon sjukdom.

Du kan gå till din skolsköterska eller skolläkare alternativt en ungdomsmottagning för att få en speciell salva som brukar hjälpa mot trång förhud.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Jag kan inte göra rent under förhuden.

Om man har för trång förhud, hur ska man då kunna hålla sig ren under förhuden?

Trång förhud är rätt vanligt i yngre åldrar och i och med att du inte skriver hur gammal du är så är det svårt att bedöma om det är aktuellt att göra något åt detta idag för dig. Är du över 16 år och har trång förhud så skall man nog åtgärda detta. Nu går det inte i detta media att undersöka dig så det går inte svara på hur just du skall göra men det finns lite olika alternativ som kan vara aktuella, dels så kan det hjälpa med en salva som man kan smörja på eller kanske man får göra en liten operation, vilket man gör på sjukhuset. Vad som krävs för dig kan bara undersökande läkare svara på - att jag skriver så är att du måste gå till en mottagning, t ex ungdomsmottagningen för en undersökning. När du har åtgärdat din trånga förhud så är det inte längre några problem att hålla hygienen.


Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Min förhud är fastväxt under ollonet.

Min förhud är fastväxt upp till nederdelen av urinröret. Är det normalt? Har alla det? Kan man gå till en läkare och få det fixat?

Det är svårt att svara på om detta är som det skall vara eller inte utan en undersökning. Unna dig ett besök på en mottagning så kan de hjälpa dig och svara på din fråga.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Vad kostar det att operera förhuden?

Jag skulle vilja operera min förhud. Jag undrar vad det kostar.

Kostanden varierar beroende på om det är medicinska eller kosmetiska skäl till att du vill operera dig. Om det finns medicinska skäl så kostar operationen inte mer än ett vanligt läkarbesök. I annat fall så kan du få bekosta operationen själv. Exakt vad detta skulle kosta får du prata med undersökande läkare om, det kan vara lite olika i olika landsting.

Första steget är att du tar kontakt med en läkare för en undersökning. En remiss till rätt mottagning kan du exempelvis få genom din husläkare.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt