Frågelådan

Välkommen till RFSU:s frågelåda. På grund av tidigare problem med frågelådan kan dröja några dagar innan vi kunnat besvara alla frågor - ha tålamod! Nya frågor får som vanligt svar inom ett dygn. Vill du söka bland tidigare frågor eller ställa en egen: se nedan och i högerspalten --->

 

Visar kategori Förhud (13 st frågor)

Kondomen spricker ofta. Kan det bero på min förhud?

Vid samlag så spricker ofta kondomen. Jag tror att det beror på att min förhud inte stannar bakom mitt ollon när jag är hård (går annars att dra bak). Jag har uteslutit andra vanliga orsaker till att en kondom går sönder så jag undrar om det kan bero på detta. Förhuden ska ju vara tillbakadragen när man använder kondom, annars sitter den ju inte bra. Men det verkar som att min förhud skapar friktion innanför kondomen så att den spricker. Kan det vara så? Vad ska jag göra, jag vill ju kunna skydda mig?

Vad jag kan förstå av ditt mail så har du ganska mycket förhud, men det brukar inte skapa dessa problem. Om du inte redan gjort det, tycker jag att du ska prova en kondom som heter "Grande", den är inte profilerad (insvängd) och den är lite tjockare i toppen. Även om du inte kan dra tillbaka förhuden helt så är det viktigt att du drar tillbaka den så mycket som möjligt så att påfrestningarna på toppen av kondomen minskar.

Om inte detta fungerar kan du få opererat bort en del av förhuden, du behöver inte omskära dig helt.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Slapp förhud

Jag är en kille på 13 år som har en fråga som jag inte direkt vill ställa till mina föräldrar och är heller inte så sugen på att gå till en läkare. Det är så att min förhud är helt slapp och ollonet är helt okänsligt och så. Detta kom under en period då jag onanerade en hel del. Vad ska jag göra?

Att förhuden är lite slapp beror inte på att du onanerat mycket. Det är snarare så att föhuden ofta är lite slapp. Den har ju som uppgift att skydda ollonet och måste vara lite töjbar för att kunna skydda både vid stånd och i slakt tillstånd. Att ollonet är lite mindre känsligt nu är inte något konstigt. Ibland känner man mer och ibland mindre. Ofta känner man mer när man är ordentligt kåt - inte några konstigheter alltså och detta beror inte heller på att du onanerat mycket.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Strängen är för kort

Strängen under mitt ollon som sitter ihop med huden är för kort. När penisen är slapp och jag drar ner föruden böjs ollonet framåt och det spänns. Går det att göra något så att det inte blir så?

Strängen under ollonet finns där för att dra ihop urinrörsmynningen när man får stånd. På så sätt skyddas man lite från att få in smittämnen i urinröret när man har samlag. Det är dock inget säkert skydd. En del killar/män har så kort sträng att det gör ont när de får stånd eller när de har samlag. Då kan man göra ett litet snitt i strängen. Om du vill ha hjälp med detta kan du vända dig till en ungdoms- eller läkarmottagning för en undersökning.

Fick du inte svar på din fråga? Då kan du ställa en ny fråga

Sida:

Mer från Sex och relationer

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

En podcast om hur man egentligen får till det när sängen är full av småbarn, om man aldrig lyckas hitta någon att bli kär i, är ofrivilligt barnlös eller ens partner bara inte vill längre.

Läs mer och lyssna på podcasten
 
 

Tonåring?

Här kan du läsa om sexkänslor och hur du kan göra när du smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

Funkis-sex i vardagen

Äntligen är den här! Sidan med praktiska tips, leksaker och personliga intervjuer om att få till sexet när man har en eller flera funktionsnedsättningar.

Abort. Närbild på en kvinnas ansikte
 

Abort – kvinnans eget val

Det är kvinnans rättighet att göra abort och kvinnan som själv måste avgöra om och när hon vill ha barn. Fri abort är en förutsättning för att alla...

Banner för Frågelådan
 

Att ställa en fråga

Gör så här

1. Välj en kategori eller skriv in ett ord som rör din fråga i rutan och klicka på ”Sök”.
2. Klicka dig fram tills du kommer till ett svar.

 

Hittar du inget svar som stämmer in på det du undrar över?

1. Klicka på texten ”Då kan du ställa en ny fråga” som finns nedanför varje svar.
2. Välj Ålder och Kön (denna information underlättar för oss att svara på frågan).
3. Skriv din e-postadress och din fråga och klicka på ”Ställ fråga”.
4. Vänta på svar. Det kommer oftast inom några dagar. OBS: Vid storhelger kan det dröja ett par dagar extra.

 

Vid hantering av e-postadresser, personuppgifter och liknande följer vi PuL (personuppgiftslagen).

 
 

Kort om Frågelådan

RFSU:s frågelåda består av en databas fylld med över 600 frågor och svar om en mängd olika saker som rör sex och samlevnad. Frågorna har under åren kommit in till RFSU och besvarats, och de har anonymiserats innan de lagts ut i frågelådan så att de aldrig kan sättas samman med de personer som skrivit frågorna.

 

Det finns också möjlighet att ställa personliga frågor. Alla som ställer en personlig fråga får ett personligt svar via e-post av en sjuksköterska, barnmorska, socionom eller en sexualupplysare.

 

Om RFSU-chatten

I chatten kan du ställa en privata frågor och få svar direkt. Men varför har RFSU en chatt? Vi frågade Maria Bergström på RFSU.

Hitta rätt